Büyük Ortadoğu Projesi
-
Büyük Ortadoğu Projesi (BOP)
http://rapidshare.com/files/111824683/Mahir_Kaynak_-_Bueyuek_Ortadogu_Projesi.pdf.html
Eğer, Büyük Ortadoğu’da Avrupa etkili olursa, Avrupa dünyanın en büyük gücü haline gelir. Eğer Rusya kontrol ederse, Rusya en büyük güç olur. Eğer Amerika bu bölgeleri kontrol edemezse, büyümeyi bırakın küçülmek zorunda kalır. Ve dünya üzerindeki etkinliği azalır. Bu durum sadece askeri ve siyasi etkinliğini değil, ekonomik düzeyinin de gerilemesi sonucunu doğurur.Bu doğru değildir; sadece Amerika Birleşik Devletleri dünyada hesap yapıyor, başkaları hiç hesap yapmıyorlar. Burada iki temel soru var. Avrupa ile Amerika Birleşik Devletleri’nin ilişkisi ne olacak? Başlangıçta bu proje Amerikan projesi idi, tek başına yapıyordu. Şimdi baktı ki mukavemetler var, NATO diyor. NATO dediği zaman şunu anlamak lazım. NATO bir askeri ittifak olmaktan çıktı, dünya tarihinin en büyük askeri ittifakı ama karşısında güç yok. Buradan anlıyoruz ki, NATO aslında Batının uzlaşmasının adıdır. Eğer bu iş NATO tarafından yapılıyor diyorsanız burada şu mana çıkar; Amerika ile Avrupa ülkeleri anlaştılar birlikte hareket ediyorlar. Mesela Afganistan’a giriyorlar. Derlerse ki, NATO olarak Ortadoğu’ya hâkim olalım, herkes kendi rolünü biliyor. Ama şu andaki durum o kadar çok berrak değil. Amerika Birleşik Devletleri, NATO ile birlikte olsa da, aslan payını almak isteyecektir. Diğer taraftan ise aslan payını vermek istemeyenler vardır.
not: aradım bulamadım önceden verildiyse kusura bakmayın -
link yazıya kaymış kusura bakmayın
-
mahir kaynak usta yazardır. kuzey ırak konuşmalarında tırnaklarımı yiyordum :)
Eyv..
-
Bu konu o kadar geniş kapsamlı ve önemli konudur ki.!Herkezin bilmesi gerekli ne zamandır konuyu açsam diye düşünüyordum ki.!Başkası tarafından açıldı herneyse...Burdaki amaç ilerki yıllarda teknolojinin gelişmesiyle ve çoğu makina endustrisinin petrolle çalışması söz konusu olduğu için petrolun merkezini ele geçirmektir bir bakıma bunlardanda ötesi;küresel ısınma kıyıları yok etmekte buzlar eriyor hızla sular yükseliyor.Avrupa ilerki yıllarda kücülecek bu 4 veya 5 sene degil fakat gerek AB ve gerek ABD'nin takdir edersiniz ki yayılma ve ileriye bakış açısını bilirsiniz...O yüzden Gerek tarım alanı gerekse Petrolu A'sından Z'sine verimliligiyle Ortadoguya yerleşme savaşı başlıcaktır..Bu benim fikrim ve çokta emin olduğumu düşünüyorum...
Geçen bu konu ile ilgili araştırmamdaki bir yazının maddesi arkadaşlar ;
"Ortadoğu küresel enerji kaynaklarının en önemli merkezi ve ihracatçısıdır- Dünyanın kanıtlanmış doğalgaz rezervlerinin ise yüzde 34'ü de Ortadoğu'dadır.
- Petrol tüketimi 2003'te günde 66 milyon varilken, 2020'de 119 milyon varil olacaktır.
- Ortadoğu petrolünün kalitesi bir hayli yüksek ve maliyeti de ucuzdur.
- Ortadoğu dünya petrol rezervlerinin yüzde 65.4 üne sahiptir. Bu rezerv 1.047 milyar varildir. Mısır, Cezayir, Libya ve Tunus rezervleri de eklenince toplam, rezerv dünya rezervlerinin yüzde 69.6 sına ulaşmaktadır
- Ortadoğu'nun potansiyel rezervleri ise 252.5 milyar varildir.
- 2002 Yılında Ortadoğu küresel petrol ihtiyacının yüzde 41.4 ünü karşılamıştır.
- Geleceğin küresel petrol ihtiyacını karşılayabilecek ve bu maksatla üretimi artırabilecek bölge Ortadoğu'dur.
- Kuzey Amerika'nın 2025'e dek Ortadoğu'dan alacağı petrol yüzde 85 artacak, bunun büyük bir kısmı ABD'de tüketilecektir.
- 2025'e kadar Avrupa'nın Ortadoğu'dan petrol alımı yüzde 57, Japonya'nın yüzde 50, Pasifik'teki gelişmekte olan ülkelerin yüzde 100 ve Çin'in ise yüzde 500 artacaktır"
Sanırım herşey Açık o yüzden diyorum ki;ya kendi krallığımızı kuracagız TÜRKBİRDEV ile yada çok değil bi 50 sene içerisinde üstümüzdeki baskı ile yıkılma sürecine girecegiz...Unutmayın ki Büyük balık küçük balığı öyle yada böyle yutar..
-
Kitabı 1 yıl önce okumuştum . Güzel bir kitap , güzel şeyler anlatıyor . Fakat eski MİT müsteşarı olmanın verdiği ağırlıkla bazı şeyleri üstü kapalı söylemiş Mahir Kaynak.
-
Bu tip kişilerin en belirgin özelliği; Görevdeyken ABD'den maaş alır emekli olduktan sonra radikal solculardan daha beter anti-emperyalist olurlar.
CIA bunların maaşlarını elden verirken, verilen eli alınlarına götürmeyi unutmazlar. Neyse kitaba bakarız artık.
-
Okumuştum bu kitabı. Pek bir şey katmamıştı bana gerçi; ama yine de okumakta fayda olabilir.