C# Butonlar Hakkında

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    solstice
    solstice's avatar
    Erkek

hocalar şimdi elimde 40 tane buton var.mesela 1 butonuna basınca veritabanında sorgu yapıyor. 1 numaralı buton dolu ise dolu koltuk boş ise boş koltuk diyor. buraya kadar bir sorun yok.

ama şimdi düşünüyorumda 40 tane button için her birinin click eventinde sorgularını ayrı ayrı yaptırırsam. (kısaca hep aynı kodu her button sorgusunda copy paste yaparsam) bu seferde çok fazla gereksiz yazılmıs kod olcağını saçma olcağını düşünüyorum.

şimdi isteğim bu buttonların herhangibirine tıklandıgında boş mu dolu mu diye cevap verceği zaman;

tek bir sorgu yapmak istiyorum.Yani daha az kod yazmak istiyorum mesela tek bir if else yapısı olsun ve içinde buttonların sorgusu olsun şeklinde düşünüyorum.

bu konu hakkında yol gösterirmisiniz ?

https://www.youtube.com/watch?v=k6LrGZGqYn8
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Marsel
    crafty
    crafty's avatar
    Erkek

hacı fonksiyon yazacaksın genel olarak. parametreyi tuştan alacak. anladığım kadarıyla bir otobüs firması için tasarlıyorsun. 40 koltuk var diyelim ve her birinin kendine ait parametresi var 1. koltuğun parametresi bir gibi.

koltugabak diye de bir fonksiyonun olsun. sql sorgusu yapan...

her koltuk için yazdığın tuşa şunu ekleyeceksin

koltugabak(koltukno)

örneğin birinci koltuğun tuşuna koltugabak(1), ikinci koltuğun tuşuna koltugabak(2) şeklinde yazacaksın... bu şekilde halledebilirsin...

Kasnak yuvarlandı elek oldu, eski orospular melek oldu...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wking
    wking's avatar
    Erkek

Button'ları kodla oluşturup crafty'nin dediği gibi fonksiyonlarla işi bitireceksin.

Button'ları oluştururken her button'un ID'sine veritabanındaki ID'yi ver ve fonksiyona sender'dan gelen button'un ID'sini yolla.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    solstice
    solstice's avatar
    Erkek

evet hocam otobüs bilet rezarvasyonu önceden yapmıstım ama öle buton yoktu. resim koymuştum :) tek bir sorgu vardı textbox ile sorguyu yapıodu :)

ama hoca dedi ordan resmi kaldır herbiri buton olsun butona basınca sorgu yapsın die :) bu seferde her bir butona ayrı ayrı yazınca sorguyu abartı biçimde kod oluyo :)

neyse tesekkürler hocam ben bakim dediğin yönteme.

@wking tamam hocam eywallah.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Marsel
    crafty
    crafty's avatar
    Erkek

hoca bunun yerine bir tane tuş koy for döngüsü ile her koltuğa sorgu cektir bir seferde dolu olan koltukları kırmızıya boya boş olanları yeşile boya

Kasnak yuvarlandı elek oldu, eski orospular melek oldu...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    solstice
    solstice's avatar
    Erkek

crafty bunu yazdı:
    -----------------------------

hoca bunun yerine bir tane tuş koy for döngüsü ile her koltuğa sorgu cektir bir seferde dolu olan koltukları kırmızıya boya boş olanları yeşile boya

en güzeli aslında oda  hoca şimdi buttonlara tek tek basılınca dolu ve boş oldugunu göstersin istio :)

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SharpShooter
    SharpShooter's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

tüm butonları dizayn kısmında seç (ctrl tuşuna basıp) ardından event penceresinden tek event oluştur.oradanda sender ile kim yollamış bak.o no ilede yaparsın işlemini hocam.

- xx yerde hata var. - ya aslında kod şöyle sanıyor olabilir bla bla bla - olm kendine gel kodlar düşünmez - ...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nergal
    Nergal's avatar
    Erkek

Bende Nesne Kullanmak yerine create etmek daha mantıklı... Ayrıca Dolumu Boş mu olmasının yanında bilet kesilirkende kontrol ettirmen gerekli bunun içinde bir

function yazarsan ve public tanımlarsan senin için daha kolay olur

Örnek koltuk boş 2 şubede aynı anda koltuga tıkladı ve satış için bilgiler girdi burda kaydetmeden öncede sorgulama yapman gerekli işlem görmüşmü diye bir otobüs firması için yazmıştım yazılım baya ayrıntıları ve detayları var

http://www.youtube.com/watch?v=n-O0mSUNVlU Başımızda Bir Büyük Bulunsun....
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    solstice
    solstice's avatar
    Erkek

Nergal bunu yazdı:

Bende Nesne Kullanmak yerine create etmek daha mantıklı... Ayrıca Dolumu Boş mu olmasının yanında bilet kesilirkende kontrol ettirmen gerekli bunun içinde bir

function yazarsan ve public tanımlarsan senin için daha kolay olur

Örnek koltuk boş 2 şubede aynı anda koltuga tıkladı ve satış için bilgiler girdi burda kaydetmeden öncede sorgulama yapman gerekli işlem görmüşmü diye bir otobüs firması için yazmıştım yazılım baya ayrıntıları ve detayları var

hocam biz bunu(bilet kesim sorgusu) sınıfta da konusmustukta hani kimse o tarz detaylara girmek istemedi :) muabbeti öle geldi geçmişti :) şimdilik o kısımlar 2.planda kalsın :) saolasın..

@sharpshooter hocam tesekkürler saolasın..

Toplam Hit: 2044 Toplam Mesaj: 9