C# Metotlar -2-
-
Geriye dönen metotların genel kullanım şekli şöyledir...

Bu derste yukardaki yapıyı kullanarak metot,çağırmak ve dönen değeri yakalamak istenirse bunların nasıl yapılacağını anlatıcam

1 nolu satırda:daha önceki örneklerde olduğu gibi rastgele sayı üretici oluşturduk
2 nolu satırda:Next metodunun döndüğü veri tipine sahip bir değişken oluşturuldu
3 nolu satırda:2 nolu satırdaki değişken yazılıp,eşittir işaretinin sağ tarafında metot yazıldı.böylelikle metottan dönen değer bu değişkene atandı
4 nolu satırda:değer ekranda gösterildi
bazı değerler ise geriye değer döndürmezler bunlara "void" denir.
voidleri kullanmak çok kolaydır.tek yapmanız gerekn ismini yazmaktır
örnek verirsek
görüldüğü gibi bir değişkene atamadan kullandık :)
Parametreler
Parametreler metotların istenilen işlemi yapabilmesi için kullanıcı tarafından değerleri verilmesi gerek değişkenlerdir.
bir parametrenin veri tipine o metodun imzası denir :)
örnek verirsek herkesin artık ezberlediği:P
Random sınıfının next metodu geriye istenilen aralıkta bir rastgele sayı döndürmek için en düşük değe ve en yüksek değer için int tipinde 2 adet değer bekler...

Bu değeri 1 ve 101 olarak vermek için şu kod kullanılır

Görüldüğü gibi bir metot birden fazla parametre alıyorsa bu değerler girilirken "," (virgül) işareti ile ayrılır
Döküman Tarafımca Hazırlanmıştır
Takıldığınız/Anlamadığınız yerleri bu başlıkta rahatça/çekinmeden sorabilirsiniz
-
textBox larda "Clear" diye bir fonksiyon olduğunu senden öğrendım : )
.Text = "" yapardım ezelden : P
Saygılar...
Ayrıca dökümanına ek yapayım diye söyluyorum:
##########################
Random fonksiyonu ile Harf oluşturmak için de,
"a,b,c,d,e,f,g,h..." Şeklinde bir ARRAY tanımlanır ( İngilizce de 26, Türkçe de 29 harf vardır )
Sonra Abizimharfler[x]
Şeklinde yapılır,
Ve x in değeri random ile belirlenir,
Böylece Sayı ve veya Harf oluşturulur :)
##########################
-
Musket bunu yazdı:
-----------------------------textBox larda "Clear" diye bir fonksiyon olduğunu senden öğrendım : )
.Text = "" yapardım ezelden : P
Saygılar...
-----------------------------:) Öğrenmenin Yeri Ve zamanı Yoktur Derim Hep :)
Her Ne Kadar C# la ilgilenen Olmasada :P
Ben Her zaman Dökümanlarımı Paylaşacağım
1 Kişi Bile Bişi Öğrense Dökümanlarım Amacına Ulaşmış Olur :)
-
Musket gözümden düştün insan bir bakar kullandıgı kompanent yada class hangi özelliklere sahip neleri barındırıyor diye ayıp ayıp :D
-
sandman bunu yazdı:
-----------------------------
Musket gözümden düştün insan bir bakar kullandıgı kompanent yada class hangi özelliklere sahip neleri barındırıyor diye ayıp ayıp :D
-----------------------------Haklısın utanıyorum :'/
Ama hani insan aramayınca bulamıyor : |
Sen de yılların "component" ını, kompanent olarak yazarak hepimizin yüreğini burktun : P