Cache Hakkında Kısaca

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AntiOksidan
    AntiOksidan's avatar
    Erkek

okunuşu keş şeklindedir.bilgisayarınızda bir programı ilk başta açmaya çalıştırdığınızda ilk sefer de pek hızlı açılmaz ancak diğer sefer (2. 3. vs) daha hızlı açılır.İşte bunu sağlayan cachedir.Cache ön bellektir.CPU(İşlemci) bir veriye ikinci kez ulaşmak isterken bunlara bakar.L1,L2,L3 diye ayrılırlar.(level 1,level 2,level 3 ).L1 CPU içerisine gelen ön bellekler,L2 CPU paket içrerisinde ki ön bellekler,L3 ise anakart üzerinde kilerdir.CPU bunlara sırayla bakar.Veri hangisinde bulunursa ordan alınır.Verinin L1 dwe olması L2 de olmasından daha fazla hız sağlayacaktır.Şimdi işin mantığını anlatmam gerekirse ;

Restorana gittiniz yemek yiyorsunuz.İlk tabağı bitirdikten sonra ikinci siparişinizi vermek yerine,daha ilk yemeğin yarısındayken ikincisinin siparişini verirseniz.Yemeğinizi daha çabuk bitirir,beklemek zorunda kalmadazsınız ve diğer işlerinizi halledersiniz.Daha hızlı olur ve zamandan kazanç sağlar haliyle.Umarım anlatabildim. : ) (Örnek biraz tırt oldu ama..)

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    amele_2
    amele_2's avatar
    Erkek

örnek güzel hacım

teşekkürler paylaşımın için : )) 

Ardından yüz köpek havlamayan kurt, kurt sayılmaz..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Lupin
    Lupin's avatar
    Erkek

Sağol Anti :)

Güzel paylaşım, örnek de cache konusunu aydınlatmak için mantıklı bir şey olmuş :)

Tekrar sağolasın ;)

Rus ile aldatmayanı etmeli takdir,tek biri ile uslanmayanın hakkı köçektir.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mimar
    mimar's avatar
    Erkek
    bilgisayar dersinde bu konuyu ben anlatmıştım. fakat cache okunuşunu cözememiştim:D şimdi tam süper oldu hocam saolasın

uçmayı bilmiyorsan ibnelik yapmayacaksın...
Toplam Hit: 1009 Toplam Mesaj: 4