

Çalışan Sigortası İle İlgili Bilgi İhtiyacı
-
Sevgili muritler iyi günler. Muhasebeden anlayan arkadaşlara bir sorum olacak. Bir çiftliğim var ve burada bir işçi çalıştırmak istiyorum fakat hayatımda hiç maaş alıp maaş vermediğim için sigortadır vergidir vesaire konular hakkında kapkara bir cahilim. İzlemem gereken yol nedir nerelere neler ödemem gerekiyor is yeri kaydı vesaire terimler içinde biraz kayboldum. Halihazırda işçi çalıştırmak ziyadesiyle bir yük bindiriyor üstüme o yüzden mümkünse bir de muhasebeciye para vermek istemiyorum. Biraz yardimci olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
Bonibon tarafından 03/Eki/25 13:50 tarihinde düzenlenmiştir -
" bir de muhasebeciye para vermek istemiyorum" böyle bir dünya olduğunu zannetmiyorum. Seve seve vereceksin o parayı maalesef :) Elden para vericem sigortasını da gitsin kendi dışardan ödesin demiyorsan muhasebeci çalıştırmak zorundasın.
-
İşyerinin SGK'da kaydını açmalısın önce. Ondan sonra işçinin TC numarasıyla bu adam benim yanımda işe girdi diye kayıt açıyorsun. Sonrasında her ay adamın TC numarasıyla bankandan primlerini yatırıyorsun bu kadar basit. Muhasebeciye gerek yok. Yalnız primlere dikkat etmen lazım unutmayacaksın.
Bu arada ufak bir tavsiye vereyim. İşe alımda sabıka kaydından ziyade elemanın e-devlet şifresini alıp icra durumuna ve Uyap'taki dava dosyalarına bakın derim. Hala süren davası varsa sonuçlanmadığı için sabıka kaydında gözükmez. Bu tarz kriminal tipler nasıl olsa yatacak yer var üstelik polise denk gelmem diye bu tarz çiftlik, inşaat, oto yıkama mesleklerinde çalışıyor.
mkyb tarafından 03/Eki/25 16:05 tarihinde düzenlenmiştir -
zeybekustasi bunu yazdı
" bir de muhasebeciye para vermek istemiyorum" böyle bir dünya olduğunu zannetmiyorum. Seve seve vereceksin o parayı maalesef :) Elden para vericem sigortasını da gitsin kendi dışardan ödesin demiyorsan muhasebeci çalıştırmak zorundasın.
Hocam herhangi bir şey satmadığım için fatura fiş kesen bir işletme değilim sadece birinin sigortasını yatırmak için muhasebeciyle çalışmak ne kadar akıl karı? Meslek erbaplarina lafım yok herkes işinin ekmeğinin peşinde elbet ama bu konu özelinde muhasebeciyle çalışmayı ekonomik olarak anlamsız buluyorum
-
mkyb bunu yazdı
İşyerinin SGK'da kaydını açmalısın önce. Ondan sonra işçinin TC numarasıyla bu adam benim yanımda işe girdi diye kayıt açıyorsun. Sonrasında her ay adamın TC numarasıyla bankandan primlerini yatırıyorsun bu kadar basit. Muhasebeciye gerek yok. Yalnız primlere dikkat etmen lazım unutmayacaksın.
Bu arada ufak bir tavsiye vereyim. İşe alımda sabıka kaydından ziyade elemanın e-devlet şifresini alıp icra durumuna ve Uyap'taki dava dosyalarına bakın derim. Hala süren davası varsa sonuçlanmadığı için sabıka kaydında gözükmez. Bu tarz kriminal tipler nasıl olsa yatacak yer var üstelik polise denk gelmem diye bu tarz çiftlik, inşaat, oto yıkama mesleklerinde çalışıyor.
Hocam çalışacak arkadaş sağlam referanslı. İpsiz sapsız adama malımı emanet etmem mümkün değil zaten. Peki bu yatiracagim primleri ben hesaplamiyorum degil mi otomatik bir şekilde fatura borcu gibi diyelim şu miktardır diye çıkıyor mu? Stopajıdır işsizlik pirimi gibi şeyler vesaire hepsi dahil bir şekilde tek yerden verebiliyorsam ne ala.
-
Muhasebecisiz olmaz, teşvikleri takip eder.
İlk sene hiç odeme bile yapmayabilirsin devlet oder, 24 aya uzayan tesvikler var.
Yeni isyeri kaydi acana tesvik var
Belli yasta kadin calistirana var
Meslek lisesi mezunu ya da iskur , kosgeb egitimi almis calisan alirsan tesvikler var.
MEVCUT BULDUGUN ADAM, İSKUR A KAYİT ACSİN ORADAN İSE AL. Tesvikler var boyle İşkur'dan işe alimlarda.
Aile calistirirsan tesvik var, son bilmemkac senedir issiz calistirirsan tesvik var.
Hali hazırda issizlik maasi alani ise alisan tesvik var.
Sektorel tesvikler var.
Var oglu var.
Ya da elden verecen elemana maas + primini o odeyecek hic kayit kuyut acmayacan. Ama 1 2 sene sonra kârsiz hale gelecek bu senin için inan buna (:
-
Adama parayı elden ver kendi bağkurunu ödesin o zaman.. diğer türlü muhasebe vs şart.
-
Muhasebeci her türlü yararına ama madem istemiyorsun o zaman e devlet üzerinden sgk başvuru yapacaksın. Sonrasında aylık kaç gün çalıştığını düzenli olarak bildirmen gerekiyor. Bir kaçırırsan geçmiş olsun. Alacağın cezaya bir sene muhasebeci parası ödersin. Sgk numaran ile bankadan her ayın sonunda ödeme yapacaksın beyan sonrası. Düzenli ödeme yaparsan otomatik indirim alıyorsun
-
Eğer çok elzem değilse çalıştırma
Muhasebeci olmadan başın çok ağrıyabilir.
Yanında 1 kişi sigortalı çalıştıracaksan eğer 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa tabii oluyorsun otomatik olarak. 1 ocak 2025 tarihinden itibaren tüm tehlike sınıfındaki işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olmak zorunda.
Muhasebecine önce sormalısın Nace kodum nedir diye. Nace koduna göre tehlike sınıfını öğren. Eğer az tehlikeli sınıfta isen biraz daha kolay işler. Uzman almak zorunda değilsin. Üniversitelerin eğitimine katılarak kendi işyerinin isg sürecini yönetebilirsin. Ama ben tavsiye etmem. O eğitimde hiç birşey öğrenemezsin. En azından ilk aşamada bir osgb ile çalışarak gerekli tüm evrakları onlara yaptır. Risk değerlendirmesi, acil durum eylem planı, isg eğitimleri, ek2 muayene ve tetkikler için. Sonrasında aylık 10dk çalışan başına süre ayırarak kendin takip edersin. Ama tehlikeli sınıfta ise onu sen yapamazsın mecbur bir osgb ile çalışman lazım.
İşe başlamadan önce çalışana en az 2 saat iş başı eğitimi vermek zorundasın işveren olarak. bunu da eğitim katılım formu ile özlük dosyasında saklaman lazım. Çalışanın sağlık kayıtları 10 yıl diğer evraklar 5 sene saklamak zorundasın. Tehlike sınıfına göre 8-12-16 saat isg eğitimi alması lazım çalışanın. Yönetmelikte geçen KKD belirleme tablosunu düzenlemen ve burada tespit ettiğin tehlike ve risklere göre yeterli sayıda stoğu olacak şekilde KKD temin edip, çalışana yine bir zimmet formu ile teslim etmelisin. Tabi iş sözleşmesini imzalattıktan sonra.
1 kişi çalıştığı için yanında iş ekipmanlarının yıllık periyodik kontrollerini yaptıracaksın. mesela elektrik ve topraklama tesisatı gibi. panolarda kaçak akım rölesi olacak. ana panoda 300mA tali panoda 30mA.Eğer çiftlikte pestisitler ile çalışacaksa arkadaş her sene ve işe başlamadan önce kolinesteraz testi yaptırmak zorundasın. kullandığın tüm kimyasalların msds formlarını işyerinde hazırda bulundurman da gerekiyor. tabi kimyasallar için depolama matrisi uygulayarak taşma kabı olan uygun bir depo da ayarlaman lazım. Bu arada pestisitler ile çalışan biri günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz.
özetle sigortalı 1 kişi çalıştırmak, onu nufusuna almaktan daha fazla sorumluluk gerektiriyor
-
Sigortalı çalıştırma hocam yükümlülükleri ağır parayı ver kendisi isterse yatırsın sana daha ekonomik olur
Eğer paraya ihtiyacı olan biriyse kendisinin de işine gelir
sana + ları daha fazla olur inan
elemana ödemeyi elden yap bi evrak düzenle aylık olarak ona imzalat fakat kendisine nüsha verme
işe başlarken iyi olur ayrılırken her zaman şikayet olur ve cezaların altından kalkamazsın
ama eğer illa ben sigorta yapacağım diyorsan da muhasebeci ile çalış ve evraklara vs tam uyarak yap diğer türlü daha çok başın ağrır
-
İki yol var, çok yakın şirket sahibi birisi vardır. Orada sigortalı gösterilip çalıştırabilir.
Ya da muhasebeci..
Üçüncü yola girmeni önermem.