CDN Server İle İlgili Sorular?
-
Sitenin performansı ve fiyatlandırması bakımından CDN server kullanmayı düşünüyorum ama bi kaç sorum var
11GB'lik resim dosyaları var ve bunlar kullanıcılar tarafından yükleniyor. Kullanıcı resim yüklerken önce kendi serverıma ordan da ilgili aracı program ile anında karşı cdn server'a mı upload edeceğim? Bu süre bakımından kullanıcıyı yormaz mı?
Fiyat ve destek olarak hangi firma daha iyidir
resim,css,js dışında SQL'i de yükleyebiliyor muyuz performans açısından?
kısaca bu konuda tecrübeleriniz varsa aktarın lütfen
-
cdn static içerik için kullanılıyor. sql ile ilgisi yok.
tarayıcı 2 farklı sunucu üzerinden dosyaları paralel olarak çektiği için siten daha seri açılır.
+ cdn üzerinden alınan veri cookie oluşturmaz. bu da hem sunucu performansının artması demek(I/O) hem de verinin kullanıcıya daha hızlı servis edilmesi demektir.
+ büyük cdn lerin farklı kıtalarda sunucuları bulunur. kullanıcı siteye bağlandığı zaman cdn servisi ona en yakın lokasyondan veriyi servis eder.
cdn sitenin çapına göre çok önemli ama orta çaplı bir site için daha önemli değişkenler var. (lokasyon,gzip vs.)
inline css kullanmak bile browser rendering açısından performans kaybıdır mesela..
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
üstteki toolların yönergelerini takip edersen performans açısından güzel sonuçlar alırsın.
hitin global değilse cdn ye ihtiyacın olduğunu düşünmüyorum.
illa aksiyona gireyim diyosan digitaloceandan hollanda lokasyonlu 5 dolara bir sunucu kirala kullanıcıların görselleri oraya upload etsin. static.domain.com üzerinden servis et. tabi cookie oluşturmadan.
-
Peki işin SQL kısmında ne yapılabilir? asp.net cache mekanizmasını kullanıyorum. 20 bin kayıtı cache datatable'da tutup işim olunca ordan çekiyorum. Bu ne kadar sağlıklı? Daha fazla kayıt olsa ne yapılabilir?
resimleri upload etme kısmında nasıl bir yol izliyorsunuz? Önce kendi servera ordan da cdn servera mı atıyoruz?
teşekkürler
-
takipteyim, çizik