folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder CİA Nın Türkiye Raporu



CİA Nın Türkiye Raporu

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    karambita
    karambita's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Haziran/2006
    Erkek
    CIA'nin 88 sayfalık raporunun girişinde şu cümleler dikkat çekiyor: "İslam Dünyası kendi değerlerini ve doğasını tanımlamanın kavgasını yaşıyor. Peki ABD'nin bu kavgadaki öncelikleri neler? Önce İslamiyet'ten kaynaklanan şiddetin önlenmesi, sonra ABD'nin İslamiyet'e karşı olduğu imajından kaçınılması ve daha sonra da İslam dünyasının demokratikleştirilmesine yönelik atılacak radikal adımların planlanması...İslam dünyası şu an gelişme yoksunluğu ve globalleşme ile uyumsuzluk sorunlarıyla boğuşuyor ve bugüne kadar İslam dünyasında çare için bulunan milliyetçilik, Pan-Arabizm, İslam devrimi vb. kavramların da bu çözümde yetersiz kaldıkları görülüyor." Bu tanımlamadan sonra raporda İslam dünyası 4 başlıkta şöyle kategorize ediliyor: "


    1) Köktendinciler: Demokratik değerleri redderler ve İslami değerlerle yönetilen otoriter bir dtevlet biçiminden yanadırlar.
    2) Tutucular: tutucu bir toplum isterler ve modernleşme ve değişim konularına kuşkulu yaklaşırlar.
    3) Ilımlılar: İslam dünyasının, globalleşmenin bir parçası olmasından yanadırlar ve İslamda reform ve modernleşme isterler.
    4) Laikler: Din ve devlet işlerinin ayrılmasından yanadırlar. Batı türü demokrasiden yanadırlar ve dini kişi düzeyine indirgemeye çalışırlar."

    Bu kategorilendermenin ardından ABD yönetiminin yapması gerekenler raporda şöyle sıralanıyor: "Önce "Ilımlı İslamcılar" desteklenecek: Çalışmaları ve görüşlerinin yayınlanması ve dağıtılmasına maddi katkı yapılacak, daha geniş kitlelere ve özellikle gençlere ulaşmaları teşvik edilecek, sivil toplum kuruluşları kurmalarına, eğitim için yer bulmalarına ve politik süreç içinde gelişmelerine destek olunacak, görüşlerini yaymak için web sitesi, okul, enstitüler kurmalarının önü açılacak ve Ilımlı İslam'ın kitlelerin alternatifi olması sağlanacak. Köktendincilere karşı tutucular desteklenecek: Bu amaçla, her iki grubun ittifak kurmalarının önüne geçilecek, tutucularla Ilımlı İslamcıların ittifak kurmaları sağlanacak ve tutucu eğitim kurumlarında ılımlı İslamcılar'ın görüşlerinin yayılmasına çalışılacak, tutucu İslamcılar arasında özellikle Sufizm'in taban bulması için uğraşılacak. Laikler, duruma göre desteklenecek: Laikler'in köktendinci tehhlike karşısında ABD ile aynı görüşte olmaları için uğraşılacak ve bu durum laiklerin milliyetçilik ve sol akımlara yanaşması önlenerek gerçekleştirilecek. Köktendincilerle etkili mücadele edilecek: bu konuda da köktendincilerin terör eylemleri sürekli gündemde tutulacak, gazetecilerin köktendinci akımlar içindeki yolsuzlukları, baskıları, moralsizliği sürekli gündemde tutmaları sağlanacak, aralarındaki bölünmeler hızlandırılacak." Raporun daha sonraki bölümlerinde kategoriler daha detaylı olarak anlatılıyor ve Türkiye'yi ilgilendiren bölümler başlıyor. Örneğin Köktendinci gruplar arasında El Kaide ile birlikte Kaplancılar da sayılıyor. Laik kategoriye en iyi örnek olarak Türkiye'deki Kemalistler gösteriliyor ve aslında milliyetçilik vb akımlar nedeniyle aslında laiklerin ABD'ye çok yakın bakmadıkları da raporda yer alıyor. Peki bu durumda en iyi ittifak olarak kim kalıyor? Rapora göre bu durumda en iyi ittifak Ilımlı İslamcılar'la yapılabilir...

    Ve sıkı durun raporun 38. sayfasında Ilımlı İslamcı olark Türkiye'den Fethullah Gülen'in adı örnek olarak veriliyor. 39. sayfada da Ilımlı İslamcılar'ın en büyük eksikliklerinden birinin "ekonomik güç" olduğu vurgulanıyor ve maddi açıdan desteklenmeleri isteniyor. Raporda Türkiye'nin Ilımlı İslam için iyi bir madel oluşturduğu tespitinde bulunularak, bu konuda Türkiye'deki iktidarın desteklenmesinin altı çiziliyor.
    Raporun daha sonraki bölümlerinde kategorilendirilen İslami grupların, kadın, evlilik, cihad, demokrasi, eğitim vb. konulara nasıl baktıkları da ayrıntılarla inceleniyor

    Raporun son bölümünde "Derin Strateji" başlığı altında da, ilk başta verilen "Yapılacaklar" daha da detaylandırılıyor. Burada en ilgi çekici olanı da, "Ilımlı İslami bir lider oluşturulması" başlığı altında ortaya çıkıyor: "Ilımlı İslamcılar'ın cesur sivil liderler olmasına çalışılmalı ve demokrasi, insan hakları, kadın hakları konusunda etkili politikalar geliştirmeleri sağlanmalı. İslamın bir üst kimlik olduğundan çok, insanlarının kimliklerinin bir parçası olduğu işlenmeli, sivil toplum örgütleri oluşturarak Ilımlı İslamcı liderlere yardım edilmesine çalışılmalı..." Tabii raporda Türkiye'yi, Irak'ı ve tüm İslam dünyasını ilgilendiren bölümler ve hepimize tanıdık gelecek "uygulama önerileri" bulunuyor... Biz burada sadece raporu kısaca özetledik...Bilmek sabır ve araştırma istiyor. Bilen, bulmacayı daha kolay çözüyor...

    Kaynak: Rand.org "Civil Democratic Islam: Partners, Resources and Strategies"




  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fistandantilus
    Fistandantilus's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Eylül/2004
    Erkek
    Akp nasıl iktidar oldu sanıyorsunuz? Bir anda uzan fortladı ve bütün kararsız oyları topladı, akp de tek başına iktidar oldu...

    Fakat söyleyin kardeşlerim; insanlığın bir ereği eksikse, eksik değil midir- bizzat kendisi de?
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mit13
    mit13's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Eylül/2005
    Erkek
    cıa nın raporu sizin elinize nerden gecior a.q:)gecin bunları beyler.

    balonların gururu dikenlerle karşılaşıncaya kadardır...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    fenerist07
    fenerist07's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Ağustos/2005
    Erkek
    ehehe dayıoğlu var bizim cia de calısıo :P

    Amphetamine Logic.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    legendary
    legendary's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Ağustos/2005
    Erkek
    Sen bide onların web sayfasını görseydin şuanda değiştirdiler sanırım ama ben baya bi önce girdiğimde ülkelerin haritalarında Türkiyenin yarısını kürdistan olarak gösteriyolardı bu şerefsizler.

    yaratıcılık uçmak değil konmaktır...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mtz
    mtz's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Temmuz/2005
    Erkek
    1. amerikada ulusal gazetede yayinlaniyor.
    2. cia.gov da var.
    3. bircok magazinde ozeti cikiyor.
    bulunmaz birsey degil
    leg senin soylediginde agizdan agiza dolanan bir hikayeden fazla birsey degil.
    https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/tu.html
    buyur o bahsettigin site bu. bunun disinda kurtlerin yaptigi birkactane harita var internette senin bahsettigin o haritalar olabilir.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    8mm
    8mm's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 01/Mart/2003
    Erkek
    Onların hazırladığı rapor 3 yüzlü bir rapordur..
    Onların hazırladığı raporun ta a.q

    Kimse sana özgürlük veremez. Kimse sana eşitlik veya adalet veya başka birşey veremez. Eğer adamsan, sen alırsın. 8mm@tahribat.com
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    karem
    karem's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    CIA kuruluşu, dünyada mossaddan sonra en tehlikeli istiharattır. Tabiki şimdi yok islam karşıtı görünüşten kaçınılmalımış, radikal olanlara mücadele edilmelimiş, sanki dünyanın geleceği onlara bağlı, sanki dünyanın jandarması onlar, sanki bu teröristler silahları kendileri ve mossaddan almıyor. Ya bu ne saçma bir rapor değilmi. Birde cia sitesi haritasında şimdiye kadar hiç şekilde güneydoğu kürdistan olarak gözükmedi ama, pkk köpeklerine gayri resmi görüşmelerde vaadleri kesin vardır. Yani saman altındna su yürütme olayı. Kürdistan haritası olayı, dünyanın en büyük kanallarından, yahudi sermayeli CNN çıktı. Tabiki şimdi ortağı (aydın doğan CNN TÜRK olarak)

    NE-NEDEN-NİÇİN
Toplam Hit: 1411 Toplam Mesaj: 8