Çin'in Amerikan Tarzı Yükselişi
-
selamun aleykum arkadaşlar
amerikan tarihi hakkında geniş bilgiye sapih değilim ama biz amerikayı yani ben amerikayı filmlerle kovboy filmleriyle rambo filmleriyle tanıdım ve eminim bir cogumuzda bu sekılde tanımısınızdır .
şimdi aynı şeyi Çin yapıyor kendi tarihinin filmlerini cekmeye başladı eskıden yapmıyormuydu bunu? tabiki yapıyordu ama şimdi daha iyi yaptıgını düşünüyorum çin devletinin dünyada kafa devlet olma yolunda hızla ilerlediğini herkes biliyodur ama işin bu film kısmı benım oldukca dikkatimi çekmeye başladı
bu konu hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum
-
uretim gucu en onemli etken oda dunyanin en genis nufuslu ulkesi olmasi sayesinde buradan 30 yila kadar amerikadan ve bilinen butun guclerden daha guclu olacagini saniyorum, sanmakla kalmiyor dersinide gordugumu hatirliyorum
-
o film konusunu demiyim de
çin amerika gibi yükselmiyor , yakında bir ekonomik kriz geçirip batacaktır...
çoğu düşüncenin aksine çin geleceğin süper güçlerinden biri olmak yerine yanlız ve güçsüz kalacak...
=)
-
Kafa yapılarını değiştiremedikten sonra zaten çürümeye yüz tutmuş kültürleri ileride hepten batacaktır.Ayrıca ABD'nin sosyo-kültürel durumu ile Çin'inki bir değil.Hele tarihleri hiç değil.Amerika her ne kadar bu tür projeleri diğer milletlere yönelik hazırlasa da temelini,kendisini oluşturun unsurlara dayanarak oluşturmuştur.İçinde birden çok kültürü,etnik grubu barındırıyordu ve bunları gerek ekonomik,gerek sosyal,gerek ise politik hamlelerle bir potada eritmeyi başardı.Popüler kültür dediğimiz furya da bu eritme ve uyutma olayının diğer milletlere yansımasıdır.Çok geniş kapsamda ele alınabilecek ve başka konulara da kapı aralayabilecek cevaba sahip bir soru bu.
-
PanxeR bunu yazdı:
-----------------------------
o film konusunu demiyim de
çin amerika gibi yükselmiyor , yakında bir ekonomik kriz geçirip batacaktır...
çoğu düşüncenin aksine çin geleceğin süper güçlerinden biri olmak yerine yanlız ve güçsüz kalacak...
=)
-----------------------------
Ben de böyle düşünenlerdenim.Çin'in yaptığı sadece statükoya uygun olarak kendilerine açılan alanlarda yapılabilecek manevraları yapmak.Oysa ABD,İngiltere,Rusya gibi güçler mevcut durumları leyhlerine çevirme amaçlı çalışır ve bizzat sistemi kurgulayıp,gerek gördükleri noktada müdahaleye girişirler. -
hmm, bu konulari cok iyi bilen biri olarak; cin'i osmanli gibi parcalamak 5 dakika surer. Kagittan kaplandir.
Ingiliz 1930 stratejisi bol-parcala-yok et, artik globallesen dunya'da son secenek (bakiniz, irak)
Cin'de yapilmak istenen, yuz olcumu ve nufus olarak dunya'nin en buyuk ulkesi'ni ic danimiklerinin el verdigi en rahat sekilde, kendi icerisinde debelendirip (bakiniz, Turkiye) su an'a kadar tum dunya'da ustlendigi rol'u yani gonullu kolelige devam ettirmek.
Cin tarihinde hic bir zaman amerikan tarzi emparyalist gudu'leri olmamistir. Sosyal ve tarihi baglari buna izin vermez...
-
üst olur
-
Fazla yükseltmezler, merak etme. Abd çine karşı hindistanı geliştiriyor. Buna paralel olarak batı dünyasının da refah düzeyi azaltılıyor krizlerle falan. Orta vadede çinle batı arasındaki refah düzeyi hızla kapanacak. Sonrası ise durgunluk. Bi yere kadar gelip sonra tıkanacak çin. Buna mahkum.