Çok Güzel Bir Hikaye..
-
Usttegmen Faruk cepheye yeni gelen askerleri kontrol ediyor bir taraftan da onlarla lafliyordu. Bir ara sacinin ortasi sararmis bir cocuk gordu. Merakla "Adin ne senin evladim?" der. Cocuk "Ali" diye cevap verir. “Nerelisin?” der. Ali “Tokat Ziledenim” der. "Peki evladim bu kafanin hali ne?" Ali: "Anam cepheye gelirken kina yakti komutanim.” der. “Neden?” der komutan. Ali "Bilmiyorum komutanim" der. Komutan “Peki gidebilirsin Kinali Ali” der. O gunden sonra herkes ona Kinali Ali der. Herkes kafasindaki kinayla dalga gecer. Kisa surede cana yakin ve cesur tavirlariyla tum arkadaslarinin sevgisini kazanir. Bir gun ailesine mektup yazmak ister. Ali"nin okuma yazmasi da yoktur, arkadaslarindan yardim ister ve hep beraber baslarlar yazmaya. Ali soyler arkadaslari yazar: "Sevgili anne babacim; Ellerinizden operim. Ben burada cok iyiyim. Beni merak etmeyin." diye baslar. Kiz kardesini kendinden bir kucuk erkek kardesini sorar. Koyundekilerin burnunda tuttugunu yazdirir. Kendilerini merak etmemesini, kendileri var oldukca dusmanin bir adim bile ilerleyemeyecegini yazdirir. Gururla mektubu bitirir. Neden sonra aklina gelir ve yazinin sonuna anasina not duser. Ali’nin kendisinden hemen sonra askere gelecek bir kardesi daha vardir. "Anacagim kafama kina yaktin burada komutanlarim ve arkadaslarim benle hep dalga gectiler, sakin kardesim Ahmet’e de yakma. Onunla da dalga gecmesinler.” der, “Ellerinden optum." diye bitirir. Aradan zaman gecer. İngilizler kati netice almak icin tum gucleriyle Gelibolu’ya yuklenirler. Bu cepheyi savunan erlerimiz teker teker sehit dusmuslerdi. Bunlara takviye olarak giden yedek kuvvetler de yeterli olmamis, onlarin sayilari da epey azalmisti. Gelibolu dusmek uzereydi. Kinali Ali’nin komutani da olayi gorup yerinde duramiyordu. Kendisinin bolugu henuz sicak temasa hazir degildi. Onlar yeni gelmisti. Onlari insan bedeninin sungu ve mermilerle orak gibi bicildigi bu yere dua ediyordu Komutanlarin bu dusunceli hali goren ve durumun vahametini bilen Kinali Ali ve arkadaslari komutanlarina yalvar yakar oraya gitmek istediklerini soylerler. Komutanlari onlari olume gonderdigini bile bile caresiz gonderir. Kinali Ali"nin bolugunden kimse sag kalmaz. Hepsi sehit olmustur. Aradan zaman gecer. Kinali Ali"nin ailesine yazdigi mektubun cevabi gelir. Komutanlari buruk ve gozleri dolu dolu mektubu acip okumaya karar verirler. (Bu mektubun asli Canakkale muzesinde sergilenmektedir.) Babasi anlatir Ali"nin: "Oglum Ali nasilsin? İyi misin? Gozlerinden operim, selam ederim.” dedikten sonra “Okuzu sattik, paranin yarisini sana yarisini da cepheye gidecek kardesine veriyoruz. Simdi okuzun yerine tarlayi ben suruyorum. Zaten artik zahireye de fazla ihtiyacimiz olmadigi icin yorulmuyorum da. Siz sakin bizi merak etmeyin, bizi dusunmeyin.” der. Koyu, akrabalarini anlatir ve mektubu bitirir. “Ali, ananin da sana diyecegi bir sey var." Anasi anlatir: "Oglum Ali yazmissin ki kafamdaki kinayla dalga gectiler, kardesime de yakma demissin. Kardesine de yaktim. Komutanlarina ve arkadaslarina soyle senle dalga gecmesinler. Bizde 3 seye kina yakarlar: 1- Gelinlik kiza, gitsin ailesine cocuklarina kurban olsun diye 2- Kurbanlik koca, ALLAH’a kurban olsun diye 3- Askere giden yigitlerimize, vatana kurban olsun diye.....gozlerinden oper selam ederim. ALLAH’ emanet olun."
-
gözlerim doldu a.K..
saol dostum gerçekten iyi..
Toplam Hit: 1827 Toplam Mesaj: 2