folder Tahribat.com Forumları
linefolder Network - İnternet
linefolder Çoklu WAN'da Yaşadığım Sorun



Çoklu WAN'da Yaşadığım Sorun

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ccaglayan
    Ccaglayan's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Kasım/2011
    Erkek

    İyi günler bi kaç gündür sistemi hazırlamak istiyorum ama kısıtlı bir ağ bilgim olması sebebiyle yapamamaktayım bu konuda bilgili arkadaşlardan yardım istemekteyim.

    Konuya gelirsek aşağıda network diagramını verdiğim sistemde ttnet wan'ın daki interneti yukarı alıcam ama benim yukardaki ağa aşağıdakiler dahil olmicak. Yukarı kadar ethernet kablosu çekili diagramda kırmızı olarak çekili hat onu göstermektedir ve switche bağlı değildir.

    Aklıma ilk farklı ip bloklarını vermek geldik örnek SOL ağındakilere 192.168.2.x Ttnet ağındakilere 192.168.1.x ama bu sefer iki tarafında dhcp si açık olduğunda kafasına göre atama yapabilir ttnet wirelessine giren hop 192.168.2.x den ip alıp benim ağa sızabilir diye düşündüm SOL ağındaki dhcp yi kapatmam imkansız arada gelen makineler oluyor 2 saat elle ip confiği çekmek istemiyorum.

    Burdaki amaç SOL ağındaki masaüstü ile arada ttnet ağına girip onun internetini kullanmak kısaca SOL'da akk bitince ttneti sömürmek :D bu konuda neler önerirsiniz diagramda olabildiğince aletlerin modellerini yazmaya çalıştım hp switch'de layer olayı vlan olayı felan varmış onlardan gidebilirmiyiz bişiler okudum pek bişi anlamadım ama :/ Bu gateway farklı verme felan olayıyla yapılırmı öyle bişiler duymuştum ama yinede farklı önerilere açığım birde openwrt destekli orta karar bir router alabilirim onunla biraz daha rahat olduğunu duydum.

    Şimdiden yardımcı olucak arkadaşlara teşekkür ederim :)

    Bu arada ek olarak Storage server'da 2x1gbit 1x100mbitlik çıkış var ve ubuntu server kurulu belki bi yararı olur diye yazıyorum.

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Olgunisik
    Olgunisik's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Ocak/2010
    Erkek

     Yukarıdaki bilgisayarlar için router al ve yukarıdaki bilgisayarlar bu router üzerinden ağ bağlantısı alsın. Router in wan pottunu alttaki ağ a bağlı olsun. Yukarıdaki tüm pc lerin yani router e bağlı olan tüm bilgisayarlar için aly ağdan 1 ıp alır onu da router kullanır. Alttaki ağ için misal 192.168.1.X aralığını, routere bağlı pc ler için 192.168.2.X aralığını kullan. 

    Kablosuz bağlantı için kullanacağın ap nin menülerinde  Enable AP Isolation yada   Enable guest Isolationgibi seçenekler varsa onu işaretle ve her ap de yerel dhcp yi açarak ağdaki nin çok dışında 10.10.8.X gibi alakasız bir aralık tanımla. 

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Haziran/2012
    Erkek

    Hub ve switchler üzerinden veri aktığı için dhcp ile ip aralığı ile x ağından y ağına sızılmasını engelleyemezsin. VLAN tanımlamaları yapman gerekli.


    Olaylara karışmayın!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ccaglayan
    Ccaglayan's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Kasım/2011
    Erkek

    Teşekkürler @YeniHarman onu yapmayı planlıyordum ama biraz masraflı olur sanırım router parası :D @Olgunisik dediği şu vlan olayına bakıyorum sanırım o işimi görür elimdeki yönetilebilir switch sayesinde onla ilgili bi döküman buldum acaba burdaki gibi yapsam olur mu http://www.beyaz.net/tr/ipucu/entry/622/ burda portları vlan tagı veriyor yani yukardaki pcleri atıyorum vlan1 e üye yaptım aşağıdaki internetide vlan2 olarak tagledim misal masaüstünü vlan1 den vlan2 ye geçirmek istediğimde tagini vlan2 vermem yeterli olur mu ? 

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Balyoz99
    Balyoz99's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Ocak/2010
    Erkek

    Vlan'la ayrıştırsan bile uğraştıracaktır, internete ttnet'den girerken yerel ağa ulaşamayacaksın. Router alana kadar fiziksel imkan varsa route işini pc'de çözmek daha ucuz/kolay.

     

    TTNET'in modemi kablosuz ve sinyali alabileceğin bir noktadaysa switchle falan uğraşmayıp 40-50 liralık bi usb wifi adaptör alıp pc'ye takarsın. Ağı gizlersin kimse de göremez, hatta mac adresi filtrelersin daha güvenli olur :) SOL'ün modemi ip'leri 192.168.1.x olarak dağıtıyor default gateway 192.168.1.1 diyelim. TTNET'in modemine farklı bloktan IP vereceksin, 10.20.30.1 olsun. SOL patladığında pc'de ufak bi route değişikliği yaparsın(30 saniyeni alır), ikiside aynı anda bağlı olduğundan internete özel(ttnet) hattından gidebilirken yerel ağdaki makinalara kablolu ağdan ulaşabilirsin. İnternet için tekrar sol'u kullanmak istediğinde yine ufak bir değişiklikle iş hallolur.

     

     

     

    Balyoz99 tarafından 19/Kas/15 23:29 tarihinde düzenlenmiştir

    arbeit macht frei
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DeepHouse
    DeepHouse's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Ocak/2009
    Erkek

    vlanlara böleriz onda sıkıntı yok 2 farklı dhcp den ipde aldırıp internete cıkısınıda sağlarız ondada sıkıntı yok sadece bunlar işini görüyo mü ?
    ve storage serveri iki Vlanda görücek mi ? 
    bide mesela sol tarafındaki clientlar ttnete 
    ttnet tarafındakiler sol tarafına geçemez 

    Senin hp switch 24 port 
    Vlan 50 Sol tarafı için tanımladık
    vlan 100 ttnet tarafı için tanımladık 
    bu tanımlamadan sonra örnek veriyorum 1'den 12 ye kadar olan interfaceler Vlan 50 , 13'den 24 e kadar olanlar ttnet tarafı için tanımladı 
    yani biz elimizdeki switchi 2 ye bölmüş olduk 
    yine Vlan 50 için ip route yani sana gelen internete cıkma isteklerine Solden cık diyoruz
    Vlan 100 için ip route yapıyoruz 
    internetede cıkartık buraya kadar da tamam 
    ama örnek veriyorum hublar var orada onun kablosu neye baglı ise o makine ondan internete cıkar ve hub kullanmayı ben tavsiye etmiyorum. tek tek kablo cektirsen daha mantıklı.

    ama ben hala bunu niye yaptıgımızı anlamadım :D 
    sol tarafındaki net bitince ttneti kullanıcam yazmıssın ama dediğim gibi hp ye gelen kabloyu baska interfaceye falan takman gerekiyo ama sen gelen kabloyu hub ile diger clientlere dagıtıyosun
    bide senin komple ağın bu kadar mı ? 



    Bu işler zordur, özveri ister; hatta özveriden fazlasını, ruhunu ister...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ccaglayan
    Ccaglayan's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Kasım/2011
    Erkek

    @DeepHouse Yok hocam TTNET'e arada masaüstü çıkıcak o kadar geri kalan makinalar SOL'da takılabilir. Masaüstü ttnet'e geçtiğinde SOL'daki makinaları görmesine gerek yok.

    Buradaki amaç şu hocam evdekiler başka TTNET ağını kullanıyor ben kendi odama SOL aldım tabi arada AKK yi aşıyorum onlar pek aşmıyor ben aşında TTNET e geçip hoop downloadın gözüne vurcam amaç bu :D

    Burda kolaylık amacıyla ben sordum misal gateway i değiştirdim mi masaüstünün hop ttnet'de olucam veya SOL'da olcam tarzında bişi olurmu anlamında sormuştum bunu hemde biraz ağ bilgim gelişsin istiyorum :)

    Bu arada yazan yardımcı olan tüm arkadaşlara teşekkürler bugün eve geçiyim bi denicem dediklerinizi sonucu yazarım benim gibi sorun yaşan birine çözüm olsun diye :)

Toplam Hit: 1166 Toplam Mesaj: 7
network ttnet switch wan multiple wan sol