Çöp
-
izlerken kendimi çok rahatsız hissettim bizler böyle rahatken böyle insanların bu şekilde bu ülkede yaşaması açıkçası çök üzdü beni tbt olarak birşey yapabilirmiyiz diye düşünmeye başladım.
yer tarsus belediye çöplüğü.
sevket.can@tarsus.bel.tr belediye başkanının mail adresi
http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/223942/yuregi-buyuklerin-hayat-mucadelesi-cop
-
bana pek bir tercih edilmiş hayat gibi geldi, hazıra dağ dayanmaz aile reisi zaten mersinde iş tutuyormuş çöpte daha çok kar var diye kimse kalkıp çöpte yaşamıyor... demeye çalıştığım babanın yaptığı yanlış madem öyle mersin merkezde askeri ücretle işe başla yengede çalışsa para yeter Türkiyede 100lerce insan 3/5 çocuk büyütüyor büyük şehirde hem sigortada yatar hiç kimse kusura bakmasın o çocuklar 5 yıl içinde ölürler "çöpten tıbbı atık poşeti almak nedir/ belediyenin ihmali ayrıca aptallık" bu açıkça babanın cahilliğidir gazetecilerinde iş güzarlığıdır... kendilerine iş çıkartmaktır.
akmarky tarafından 13/Eki/14 02:47 tarihinde düzenlenmiştir -
Bu işin için de ben çalışıyorum belediyenin çöpçüsüyüm bizim buradakilerin altında hepsinin araba var çogunun üzerinde kürdistan tişörtü var çöpleri karıştırırken buldukları cep telefonu, altın para vs ile kazandıkları para senin benim kazandıgımdan daha fazla şimdi bu dediklerime de karşı çıkarsınız ama ben bu işin içindeyim 1. agızdan okuyorsunuz bunları.
birinin yorumu
bi arkadaşımda bu geri dönüşüm işinde çalışıyordu aynı şeleri sölemişti.baya altın çıkıyormuş para çıkıyormuş.bu işte bir absürtlük var ama anlamadım.hatta baska yerlerden çöp karıştırmaya geliolarmış kavgası olumus fln altın çıktığı için
belediye bu işleri en son taşeron firmalara verdi yani belediye bakmıor.sadece denetlemesini yapıor.bide madem bu kadar fakirsin 5 çocuk ne ? çocuk demek masraf demek.bunu anlamak için beyin yerine başka bişi taşımak lazım.zaten kapesitesi olsa orda olmazdı bu adamlar.
Ekerci tarafından 13/Eki/14 02:58 tarihinde düzenlenmiştir
tıbbi atık torbasını alıoz dediğide garip.o torbalarda genel olarak küçük olur.yani çok işlerine yaramaz.çöpte torbamı yokta tıbbi atık torbası alıonuz. -
Yani bi yandan uzuldum izlerken icim cız etti, o cocuklarin haline ozellikle cok uzuldum. Yasitlari ne sekilde buyurken onlarin hali ne sekilde.
Ama sonra dusununce, amk bu ulkede ac mezarı mı var ? Yani gidip sehir merkezinde amelelik yap gecekondu yap bi daga bayira da orda yasa bu rezil hayattan daha iyi. Anlamiyorum bu insanlar kaderine razı gibime geliyo benim. Yada ciddi manada bi sacmalik var bu isin icinde. Elin suriyelisi bilmedigi bi ulkeye gelip burda is guc sahibi olabiliyosa bu insanlar nasil olamiyo ?
Al bi tepsi eline git simit sat bi kosede, gunde 10 lira kazaniyorum diyo bu halde, simit satsa 60-70 lira rahat rahat cikartir hele ki buyuk sehirde.
Yani bu ulkede ben inanmiyorum insanların "işsiz" kalabilecek durumda olmasina. Ha bi ogretmen olursun da gidip atanamazsin bakin o cok ayri bi olay. Ama iş bulamiyorum diyebilmek icin ciddi akıl/beden sorunu olması lazım bi insanın.
Ama tabi ki uzucu bu ve bunun gibi insanlarin varligi. Bazı kesimin oyle yada boyle rahat yasantidayken bu insanların sefaletin dibinde dolasması, kötü..
-
İçinde bulunduğu durumu vesaire anlatırken içim cız etmedi değil. "Bizler burada 4. sınıf insanlarız, belki 4. sınıf bile değiliz ama işte biz kendimiz için böyle diyerek kendimizi insan yerine koyuyoruz, koymaya çalışıyoruz." gibi bir bir dizi kelimeyi bir araya getirince bir garip oldum.
Batmanlıyım, burada bir sürü afgan ve suriyeli mevcut. Kendimi bilgim bileli buradaki insanların "iş bulmak-çalışmak" gibi faaliyetlerle sorunları olduğunu düşünüyorum. Dışarıda milyon tane kahvehane var, sabahın erken saatlerinde hepsi doluyor taaa ki akşam kapanıncaya kadar. Bu kahvehanelerde oturanlar bir de işsiz güçsüz adamlar. Soruyorsun niye çalışmıyorsun diye, adam diyor ki "valla batman küçük yer, iş yok" ya da "burada da verdikleri para mı ?" Anlamıyorum şu lafları gerçekten anlamıyorum. Sanki daha önce milyarlar kazanıyordu da şimdi 600-700 lira maaşı beğenmiyor.
Elin suriyelisi senin beğenmediğin o 600-700 liradan bile aşağıya, aylık 400 liraya ses etmeden çalışıyorsa senin 700 liraya çalışmama gibi bir lüksün yok. On numara işçilik çıkaran bir alçıpan-asma tavan işleri yapan afgan bir ustanın metrekaresini 6 liraya yaparken ve bundan çok küçük miktarda kar edip parasını cebine koyarken (3 gün önce bir yakınım evini yaptırırken öğrendim o fiyatları) sen yaptığın o sikimsonik işinin ustalığının 15 liraya metrekaresini zar zor mırın kırın ederek yapıyorsan (çoğu zaman yapmıyorlar) siktir git ne yaşa, ne de ben adamım de. Ulan elektrik kaçak, su kaçak, çocuklarını da çalıştırıyorsun zorla zaten eee amına koduğum sen ne sikime gidip her gün kahvede sabahtan akşama kadar oturup sigara dumanı tüttürüyorsun da göt kadar şehirde 600-700 lira maaşı beğenmiyorsun ?
Haftada 3 günü üniversiteye gidiyorum. 2 gün sabahtan akşama kadar, 1 gün ise sadece öğleden sonra, geri kalan günlerim hep boş. Bir muhasebe işi için adamın teki ile görüştüm 900 lira maaş veriyormuş ve 2 ay sonra da sigorta başlatacakmış. Neyse dedim böyle böyle, ben işi yaparım ama haftada 4 gün aksatmadan gelirim. Tam maaş da değil, 350 lira versen yeter. Sigorta da yapmazsın zaten hali hazırda sigortam var. Neyse adam konuştu etti tam oldu bu iş dedim, yok çekti gerisin geri eve döndüm. Bir an çalışmaya öyle bir muhtaç hissetmiştim ki kendimi, o beğenmedikleri paraların da altına çalışan suriyeliler gibi, afganlar gibi ucuza çalışacaktım ben de. Diyorum ihtiyacın varsa 3'e 5'e bakmazsın, gider paşa paşa çalışırsın.
Bu videodaki adam da ailesi de kürt (şimdi bana kürtlerle ilgili ileri geri konuşuyor demeyin, kendim de kürdüm, en azından buradaki insanların ne biçim bir kafa yapısında olduğunu az çok biliyorum) ve lafları da ara ara buram buram cehalet kokuyor. Belli ki doğudan çıkıp "büyük şehirlerde daha çok para kazanırız, haydi kalkın gidiyoruz" deyip yola koyulmuşlar, kendilerini de çöpün içinde bulmuşlar. Bir basket takımı ve yedeklerinden oluşacak kadar çocuk yapmışsın, ya bunlara doğru düzgün bak ya da siktir git, harbiden siktir git. Doğuda o beğenmediğiniz 700 lira maaştan sonra kalkıp büyük şehire gidersen çöpte de gezersin, yatarsın, boklu pislikli derede çocuğunu da yüzdürürsün.
Kendi bokluklarını kaderin onlara cilvesiymiş gibi dışarıya lanse edip bir de fakir edebiyatı yapıyorlar ya o an çıldırıyorum. (Ben de fakirim onu da belirteyim, sonra vay efendim adam sallıyor ona buna demeyin.)
Yuhhh! O kadar daldan dala atlamışım (belki de atlamamışım) gibi geldi ki her ne kadar okurken "ne oluyor anasını satayayım, sil çabuk la ilgisiz alakasız her zamanki gibi" desem de silmeye kıyamadım, kusura bakmayın bu konuyu dışa yansıtmaya ihtiyacım varmış demek ki.
Özet : Doğuda 600-700 lira maaşı beğenmeyip büyük şehirlerde daha fazla para kazanırız mantığı ile göç eden bir ailenin kendini çöplükte bulmasından daha doğal bir şey yoktur. Küçük şehirde yaşayamamış, tutunamamış ve tavşan gibi bir dünya çocuk yapıp batıda geçinmeyi beklemesin kimse.
Not : Okumasanız da olur.
KotomineKirei tarafından 13/Eki/14 04:49 tarihinde düzenlenmiştir -
onlar öyle yaşamak istiyor. yoksa eşşek değil ya illaki bir işin ucundan tutabilir.
tarsusta: sigara,şeker,yağ, çay , hurma gibi şeyler bedava kadar ucuzdur.
800 liraya bir iş bulsa 250 lira kira verse o adam yine geçinir.
ulan orada çalışabilen 4 kişi gördüm. hepsi çalışsa evdekilere 3000 lira kadar para getirirler.
daha dün akşam 11 de abimin yanından geldim.
1 kilo tütün getirdim 40 lira. birde 1 karton black galleon fiyatı 10 lira mk.
şekerin kilosu 1 lira bile değil.
hatta o adam istesin arabaya bile biner.
kaçak mazotla geldik antalyaya. litresini 3 liraya aldık. tüplü arabaya binse litresi 2 lira.
doğuda yaşamak zor değil. daha kolaydır. onlar o yaşamı seçmiş.
-
bütün belediye çöplüklerinde maaşıyla çalışan işciler var ben sakaryadayım burdada her yerde var çöpten ekmek toplayıp yiyenlere üzülmek lazım bunların çalışma tercihi bu yönde
-
ulan adam günlük 10 lira diyo da yalan diiyo kişi başı aylık 1000 liralık plastik atık topluyolardır bence, bugün sanayide hangi geri
dönüşümceye gitsen plastik hurdanın kilosunu 45 kruştan aşağıya almıyo bunlar jumbo jumbo dolduruyolar el arabalarıyla
gezdiriyolar tabi diğer müridlerinde dediği gibi 800 850 tl ye vasıfsız eleman arayan onca iş yeri var , bu onların kendi tercihi yani
isteseler daha daha iyi koşullarda yaşayabilirler.
ekleme: he bi de bu durumum b.ktan diyip sigara içenlerede ayrı bi ayar oluyom içme işte şu mk şeyini
piiiranha9242 tarafından 13/Eki/14 13:17 tarihinde düzenlenmiştir