folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder [Çözüm] Ubuntu 10.04: Sis 771/671 Mirage 3 Ekran Kartı Sürücüsü Sorunu

[Çözüm] Ubuntu 10.04: Sis 771/671 Mirage 3 Ekran Kartı Sürücüsü Sorunu

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Z-CHAN
    Z-CHAN's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Bu problemi yaşayan bir arkadaşımız vardı(death_march), çözüm biraz kapsamlı olduğu için ayrı bir konu açmak istedim.

Konuyu mümkün olduğunca basit düzeyde tutmaya çalıştım fakat maalesef yapacağımız işlemler komut satırı gerektiriyor. Umarım buna katlanabilirsiniz.

Öncelikle, http://estebanordano.com.ar/sis-m671...-debian-sidux/ adresine girin ve Here is the install files (with instructions). linkine tıklayarak sürücüleri indirin. Daha sonra sıkıştırılmış dosyayı açın.

Bir uçbirim açın (Uygulamalar > Donatılar > Uçbirim ya da CTRL+ALT+T) ve dosyaları açtığınız klasöre ilerleyin.

[

Bu işi tıpkı Windows'ta olduğu gibi cd komutuyla yapıyoruz, bir uçbirim açtığınız zaman varsayılan olarak /home/kullanıcı_adı dizinindesinizdir. Diyelim dosyaları masaüstünde bir klasöre açtınız.

cd "Masaüstü/Açtığınız Klasör" # komutu yazarken tırnak işaretlerini unutmayın

komutunu vererek uçbirimde Açtığınız Klasörün içine girmiş olursunuz. Tab tuşunu kullanarak tamamlama özelliğinden yararlanabilirsiniz.

Sıkıcı bir mini komut dersine zaman ayırdığınız için teşekkürler :)

]

Daha sonra şu komutu verin:

sudo cp sis671_drv.* /usr/lib/xorg/modules/drivers/

Ve kullanıcı parolanızı girin. Unutmayın, parola girerken girdiğiniz karakterler gözükmeyecektir (**** görmeyi beklemeyin). Klasik bir linux güvenlik önlemidir bu.

Şimdi de X görüntü yöneticisini durdurmamız gerekiyor, yoksa otomatik olarak oluşacak olan bir xorg.conf.new dosyasının oluşmasını engellemiş oluruz.

Not: Bu adımda yazının geri kalanını bastırmayı veya bir kağıda not almayı deneyin. Görüntü yöneticimizi kapatıyoruz.

Açık olan Uçbirime şu komutu verin:

sudo service gdm stop

CTRL + ALT + F1 e basarak tty1 e geçin. CTRL + ALT +F(2,3,4...) diğer komut satırlarının bulunduğu ekranlardır. CTRL + ALT + F7 ise grafiksel oturumu temsil eder.

CTRL + ALT + F1 (veya 2,3,4 fakat 7 değil) de iken kullanıcı adınızı ve parolanızı girerek oturumunuzu açın.

Daha sonra sistem yöneticisi haklarını elde etmek için

sudo bash

komutunu verin. Sonra sisteme girmek için kullandığınız parolanızı tekrar yazın.

Böylece sistem yönetim haklarını elde etmiş olduk.

Unutmayın, bu haklara sahip iken sisteminize neredeyse tamamen hükmedersiniz, en önemli sistem dosyalarını silmek isteseniz bile önünüze hiçbir engel çıkmayacaktır. Dikkatli olun ve linux kullanırken sistem yöneticisi haklarını elde ettiğiniz zaman işiniz bitince tekrar normal kullanıcı moduna dönün (exit komutu veya CTRL + D ile)

Bu hakları elde ettikten sonra şu komutu verin;

Xorg -configure

Bu komut ev dizininizde xorg.conf.new isimli bir dosya oluşturacaktır.

Ve gdm'yi başlatalım. (gnome desktop manager - masaüstü yöneticimiz)

service gdm start

Şimdi, tekrar bir uçbirim açalım ve oluşturduğumuz dosyayı /etc/X11/xorg.conf a taşıyalım.

sudo mv xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf

ve gdm yi yeniden başlatalım.

sudo service gdm restart

plymonth ve tty de yaşama ihtimalimiz olan çeşitli sorunları düzeltmemiz gerekiyor.

Bir uçbirim açın ve şunu yazın:

sudo bash

Her zamanki gibi şifrenizi girin ve sistem yöneticisi haklarını elde edin.

Şu komutu verin:

echo blacklist vga16fb > /etc/modprobe.d/blacklist-vga16fb.conf

Sonra da şunu:

update-initramfs -u

Son olarak sistemi yeniden başlatın.

reboot

Bu çözümü hazırlarken başvuru kaynağım http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=958967&page=38 bu ileti oldu. Fakat anlatıma pek çok detay ve kolaylık eklemeye çalıştım. Umarım başarılı olmuşumdur ve sorun yaşayan arkadaşlar çözüme ulaşır.

.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cuneyd
    cuneyd's avatar
    Erkek

tesekkurler hocam ubuntu desteklerin icin :)

ubuntu süper cidden..sorunlar yasiyorum ama halledicem zamanla..

pc nin sesi cok düsük mesela..Bi türlü arttıramadım :)

ayrica windowsta ben cd-dvd yazdiramiyordum..simdi yazdirmayi deniyorum %65 oldu ve hala bir sorun yok :)

önerebilecegin saglam bir cd-dvd yazdirma programi var mi hocam ?

Siz cebit"e gidin Tayyip sizi yakalicak :B adama o kadar laf sölediniz,küfrettiniz :P sizi tahribat.com t-shirtleri ile yakalicak,böle kıcınıza kıcınıza sopaylan vuracak :B Tayyip sizi ağaca vurduracak :B sonra da cemil cicek"e vericek :B / yeah Cemil cicekkk :B
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dead_march
    dead_march's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

teşekkürler buarada bilgisayara bağlanıp sorunu çözen 7-19 ada burdan selam yollamayı bir borç bilirim

bundan sonra oy kullanmayacağım eğer bir kişi bile gelip oy kullanmak vatandaşlık görevidir felan derse çıkarır kimliğimi götüne sokarım
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mx0TBT
    Mx0TBT's avatar
    Erkek
    Sagol up

Ölümlü dünya. Yasin 38. Ayet
Toplam Hit: 2019 Toplam Mesaj: 4