folder Tahribat.com Forumları
linefolder Android - IOS Programlama
linefolder Cross Platform Ve Native Kod Uygulamalarının Artıları, Eksileri

Cross Platform Ve Native Kod Uygulamalarının Artıları, Eksileri

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MadJack
    MadJack's avatar
    Erkek

Mobil uygulama geliştirmeye yeni başlayan birisi olarak test amaçlı geliştirdiğim android uygulamasında webview üzerinde html, css ve javascript yardımıyla istediğim şeylerin neredeyse hepsini yapabildim. Daha önce js ile çok uğraştığımdan bu iş çok kolay geldi bana.

Şimdi iOS için objective C veya swift öğrenmek yerine cross platformlardan yardım almayı düşünüyordum. Yaptığım kısa araştırmaya göre mobil programlamada phonegap, sencha touch gibi cross platformlar işi bayağı kolaylaştırıyor. Platformların kendi sitelerinde herhangibir performans kaybından falan bahsedilmiyor doğal olarak.

Bunların aksine freelance iş veren siteler genelde android ve iOS için native kod istiyor. Html5 ve js ile güzel dizayn edilmiş, iyi çalışan uygulamalar yazılabilecekken bu ısrarın sebebi ne olabilir ve profesyonel çalışma hayatında da böyle mi yürüyor?

Sonuç olarak iki seçenekten hangisi tercih edilmeli? Birbirine göre iyi-kötü yanları nelerdir?

Everyone sees just what they want to see.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

bu konuyla ilgili aslında tecrübelerimi paylaşmak istiyordum, o yüzden bir konu açacaktım ama fırsat bulamadım.. ayrıca henüz tam anlamıyla cross platform a geçiş yapmadım. ben normalde android için java, ios için objective C kullanıyordum ama çalıştığım firmanın yazılımcıları, benden sonra zorluk çekmemesi için c# ile geliştirmemi istediler, bunun için de haliyle xamarin i kullanmaya başladık. şuan xamarin.ios ile şirkete iphone/ipad uygulama geliştiriyorum. web serviste sorunlar yaşıyoruz şimdilik, ios tarafını başarıyla bitirdikten sonra android kısmını geliştirmeye geçeceğim..

performans olarak bir sıkıntı yok ama işler sanıldığı gibi kolay değil.. yani ios için uygulamanı derlemek için bir mac OS lu bilgisayar şart.. 

edit: detaylar için boş bir zamanımda ayrı bir konu açacağım, orada resimler v.s. paylaşacağım, ve obj-c ile c# ın karşılaştırmalarını yapacağım, gerek syntax gerek ide ler.. xamarin in sunduğu avantaj hem visual studio da hem de xamarin studio da ios uygulaması geliştirebiliyorsun. ama dediğim gibi derleme için her halukarda mac OS gerekiyor

unbalanced tarafından 06/Ağu/14 00:08 tarihinde düzenlenmiştir

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rappermcs
    rappermcs's avatar
    Erkek

unbalance tecrübelerini sabırsızlıkla bekleyen ilk müridim bilgin olsun :)

Paslanmış bir uygulama geliştirici.. ##
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EnableTurk
    EnableTurk's avatar
    Erkek

Ben webview ile yaptığım uygulama ile 5000in üzerinde download ve 2000 tl ye yakın para kazandım. Olmaz diye bişey yok,

ama gayet emin konuşuyorum, aynı uygulama native olsa 5000 download da 15 bin tl kazandırırdı. 

yolun açık ve aydınlık olsun ferdi baba.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Erkek

ah ulan çok istiyorum bir uygulama geliştirmek ama koddan çakmıyorum...

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KotomineKirei
    KotomineKirei's avatar
    Erkek

unbalanced'i merakla beklemedeyim ben de. uygulama geliştirme ile ilgili ne kaparsak kar Gülümseme

They were crying when their sons left. God is wearing black. He's gone so far to find no hope, He's never coming back. They were crying when their sons left. All young men must go. He's come so far to find the truth, He's never going home.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TeRRoR
    TeRRoR's avatar
    Erkek

Bitirme projemizi hybrid olarak geliştirdik. 

Yani sizin bahsettiğiniz şekilde webview çalıştırdık uygulamayı.

Avantaj & Dezavantajlar

Avantajlar

-Ekipde asp.net ve php uzmanı 2 kişi vardı. Hal böyle olunca arayüzü php'ci backend'ide asp.net web api ile çok kısa sürede geliştirdik.

-Geliştirme süresi kısıtlı olduğu için tek bir uygulama ile iOS ve Android'e kolayca publish yapabildik.

-Arayüzü oldukça güçlü, tasarımı çok şık bir uygulama oldu.

-HTML5 nimetlerinden yararlanılarak geliştirildiği için Javascript ile güzel numaralar yapmamıza imkan doğdu.

Dezavantajları

-Tasarım Andorid sürümlerinde farklılıklar gösteriyor. Bazı yerlerde ölümcül müdehaleler gerektiriyor.

-Native application kadar hızlı değil. Sebebi aslında Javascript ile eklenen animasyonlar, haraketli geçişler vs.

-Andorid'in bazı özelliklerini override etmeniz gerekebiliyor. Örneğin kullanıcıya hata mesajı verdirmek için javascript tarafından bunu call etmek için override gerekiyor. Phonegap, sancha gibi uygulamaların en büyük olayı cihazın özelliklerini API ile developera sunması zaten.

herkes programcı olmak zorunda değildir, lütfen bir zorunluluk gibi programlama dilleri öğrenmeye çalışmayın. yabancı dil filan öğrenin amq.// s.kimin etini yerim, kasaba minnet etmem.// ince düşünene kalın girer.//
Toplam Hit: 1471 Toplam Mesaj: 7