Crytek Sahibi İle Türk Oyuncuları Arasındaki Röportaj
-
Uzun zamandır www.cryturkiye.com isimli crytek in fan sitesine üyeyim. Bu site Crytek tarafından yapılan crysis crysis warhead ve yeni gelecek olan crysis 2 nin destekçileridir.
Aslına bakarsanız Türkiye'de orjinal oyun piyasasını yürütmeye çalışan çok nadir sitelerden birisidir. Ve bu sitenin CryTek ile arası gayet iyi.
Sitenin admini Yerli kardeşlerden Cevat Yerli ile bir röportaj yapma imkanı buldu. Aslında 2. röportaj imkanı buldu 2007 senesinde bir röportaj daha yapılmıştı :)
Forumdaki üyelerde sorularını yazdı beğenilen sorular CryTek patronu CevatYerli' ye gönderildi ve o da kırmadı soruları yanıtladı.
Woi nickli üye benim 2 tane sorum yayınlandı :)
Sorular ve cevaplar ;
iste Cevat Yerli ile ikinci Röportajimiz:
=MoN=Lightsaber (CryTürkiye.com Teknik Moderatör)
Soru: Türkiye' de stüdyo açacak mısınız ?
Cevat Yerli (CEO & President Crytek GmbH)
Cevap: Suan öyle bir Proje içinde degiliz ama biz yinede Türk uzman elemanlari dikkatle takip ediyoruz. Eger ilerde bu sektör için uzman ekibi olusursa, o zaman tabiki türkiye de bir stüdyo açma durumu olabilir/olacaktir. Sunu ama söyleyebilirimki, sifirdan yeni birsey kurmayacagiz türkiye de.
---
=MoN=Lightsaber (CryTürkiye.com Teknik Moderatör)
Soru: Crysis ' i oynuyormusunuz? Oynuyorsanız günde ne kadar ?"
Cevap: Su siralar yeni Projelerimizin Test Version’larini oynuyorum (gülcük isareti eklemis yanina :-) Eger zamanim kalirsa, o zaman arada bir hem Warhead hem baska yeni oyunlari oynuyorum.
---
LwT-PaTRiOT (CryTürkiye.com Clan Üye)
Soru: Crysis baska bir oyun sekli ile karsimiza çikacakmi?
Cevap: Suan öyle bir düsünce veya projemiz yok.
---
Desalation (CryTurkiye.com, Clan Üye)
Soru: Cryengine 3 le crysis nasıl değişecek
Cevap: CryEngine 3 her konuda daha etkilesimli olacak ve bu durumda oyunlar CE3 ile daha etkileyici olacak.
---
Woi (CryTurkiye.com, Clan Üye)
Soru: Avrupa da olduğu kadar Türkiye'de de bir çok yetenekli gençler var, gerek grafik gerek donanım
olarak veya tamamını kapsayan. Bu gençlere destek vermek, iş olanağı sağlamak gibi bir fikriniz var mı?
Cevap: Suanki destegimiz Üniversitelere ve dolasiyla oradaki ögrenciler agirlik bir destek sunuyoruz. Ama burada yine sunu tekrarlamak istiyorum, her Üniversite‘de özel bir bölüm/Kurs açilmasini isterim açikcasi ve bu Kurs‘ta „Fizik“ ve „3 boyutlu Grafik“ konular agarlik olmasi gerekir ve ögrenciler bu konular hakkinda arastirma yapmalari lazimdir. Kurs’u bitirdikten sonra eline hem yapip kazandiginzi ispatlayan bir belge geçer, hem ayni anda bizim gibi sirketlere basvuru dokümani olarak kullanabilinir.
Öbür yandan bizim Crymod.com sitesinde sizin gibi genc ve bu sektör de adimi ileriye atma amaci olan insanlari destekliyoruz. Suan Budapeste deki stüdyomuzda bir türk elemani „Gamedesigner“ olarak çalisiyor, ismi „Haluk Diriker“ ve suan yeni gelecek Projelerde çalisiyor, onun hakkinda beklentilerim çok büyük…
---
Soru: Irak Kore Amerika Fransız İngiltere Almanya ve adını sayamadığım birçok ülkenin siyasi tarihini,
teknolojik gücünü, dilini, bayrağını, ülke topraklarının haritasının olduğu birçok oyunu bugüne kadar
oynadık ve oynamaya da devam edeceğiz, bunlar birer gerçek. Fakat 600 yıl boyunca hüküm sürmüş bir Osmanlı Devletinin, bu süreç boyunca birçok filmlere hatta oyunlara senaryo olabilecek olaylarını neden hiçbir oyunda konu olarak veya bir sinema filmine senaryo olarak göremiyoruz?
Cevap: Tabiki osmanli zamani ve türkiye nin hikayesi çok enteresan ona bakilirsa ama söyle birsey varki, hem oyun sektörün de hem film sektöründe global yani evrensel düsünmelisin. « Konular » genelde (bizde öyle yapiyoruz) fokus’lanmis bir grup üzerinden test ediliyor. Bu test sonuçlari sonra yerine ve duruma göre ya oyuna veya film sektörüne aktariliyor. Bu tür bir test osamnli zamani hakkinda bugüne kadar uygulanmis veya uygulanir mi bilmiyorum açikcasi ve biz Crytek olarak bunu ilerde bir konu olarak alirmiyiz projemize bilemiyorum.
---
LwT-Awaking (CryTurkiye.com, Clan Üye)
Soru: Türkiye'de Oyun Sektörünün gelişme potansiyeli sizce varmı?
Cevap: Bu soruyu diger sorularda da zaten biraz açiklamistim ama söyle söyleyebilirim, türkçe seslendirme ve komple türkçe dil destegi bize ilk bastan çok riskli gözüktü. Bize dedilerki, türkiye gibi yüksek korsan satis a sahip olan bir sektöre/ülkeye destek vermeyin. Ama biz türkiye de sanirim büyük bir ilgi çektik Crysis ile. Hem bizim sirketimiz hem türk oyun sektörü Crysis ile büyük bir basariya adim atti. Türk ve türkiye‘deki oyuncular „iyi kaliteye“ para verdiklerini ve korsana hayir dediklerini gösterdiler ve o yüzden büyük ihtimalde gelecek projeler de türk destekli olacak.
---
Sgt. Sykes (CryTurkiye.com, Clan Üye)
Soru: Yeni çıkacak Crysis oyunları bilgisayar sistemlerini zorlamaya devam edecek mi? Yoksa orta gelirli bilgisayar kullanıcılarını düşünerekten bu konuda bir çalışma yapacak mısınız?"
Cevap: Her Projedeki gibi Crysis Projesinde de yeni bilgilere ve sonuç olarak tecrübe kazandik ve sahip olduk. Ilerdeki projelerimizde bu konuda daha çok optimize yapip ama ayni anda kaliteyi düsürmeme çaba gösterecegiz. Sonuç olarak bizim yarattigimizi kalite herkes oynamasini istiyoruz.
---
Sgt. Sykes (CryTurkiye.com, Clan Üye)
Soru: Başlangıçta Crysis oyunu ile ilgili beklentileriniz nelerdi ve bu ilk 2 oyunun satış ve yorumları beklentilerinizi karşıladı mı? Bu iki oyunda yanlış yaptığınızı düşündüğünüz şeyler var mı, varsa bunlar nelerdir?"
Cevap: Crysis ile beklentilerimize ulastik, ama umudumuz yiprandi. Diger soruyu yukarda cevaplamistim.
---
Sparda (CryTurkiye.com, Clan Üye)
Soru: Crysis Wars'ta neden Alienlar ile savaşma yada Alienları seçme gibi bir özellik koymadınız?
Cevap: Bunu yapmak için zamanimiz kalmamisti, hem üstelik oyun dengesini çok daha zorlastirirdi. Üstelik her iki tarafin çok farkli özelliklere sahip olduklari için bunu oyuna entegre etmek için özel bir mod yapilmasi gerekirdi.
---
Gerilla (CryTurkiye.com, Clan Üye)
Soru: HİLELERİN ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜNMÜ ACABA ?
Cevap: Bu konu hakkinda çok zaman harciyoruz ve bunun önüne geçmek için elimizden geleni yapacagiz. En azindan azaltmak için veya tam bitirmek için mücadele edecegiz.
---
Albatros (CryTurkiye.com, Clan-Özel Üye)
Soru: Crysise Türkçe dil desteği verek bizleri çok mutlu ettiniz yeni projelerinizden
birinde Türkiye coğrafyasında ve bölgesinde geçen bir oyun yapmayı düşünüyormusunuz?
Cevap: Sizlere 100de100 türkçe seslendirme yapacagimizi söyleyebilirim ama Türkiye ile ilgili bir Proje bir gün yaparmiyiz söyleyemem, suan öyle bir proje düsünmüyoruz, malesef !
---
Green82 (CryTurkiye.com, Clan Üye)
Soru: Acaba CrySis'in devam oyunu yapım aşamasındayken veya Herhangi bir çalışma esnasında, Şanslı (Kurayla belirleyerek) Birkaç TÜRK Oyunsever Arkadaşı tudyolarınızda Ağırlarmısınız ?? Bir Oyun nasıl Yapılır?Hangi aşamalardan geçer vs.vs. yakından görerek, belkide ilerde Başkalarını bu sektöre kazandırma fırsatları dogabılır."
Cevap: Sizin ile, yani türk Community ile baglantimiz bizim içIn çok önemli ve mühim! Bunun önemini zaten crymod.com ve mycrysis.com sitemiz ile görüyorsunuzdur. Biz bu siteler ile her türlü destek vermek istiyoruz, ayni anda o sitelerden gelen sesleri duyup oyunumuza entegre etmeye çalisiyoruz, yani sizleri duyuyoruz :-). Sirketimize daveti yollamak bizim çok zamanimiz harciyor ve ayni anda büyük bir organize gerektiriyor ve bu yüzden simdilik öyle birsey planlamiyoruz.
---
crysis-tr (CryTurkiye.com, Clan Üye)
Soru: CrySis'in devam oyunlarında Nanoteknolojinin Kullanımı değişecek mi Maksimum Zırh, Güç, Hız, Pelerin bunların arasına yeni bir seçenek girecek mi?
Cevap: Bu konu hakkinda hiçbirsey söylemem, hem söylesem de sizlere « Man in Black » filimdeki gibi hafizanizi ardindan silmem gerekir :-)
---
"Son olarak tüm CryTürkiye üyelerine tesekkür etmek istiyorum, sizden bu tür bir destek ve ilgiyi aldigim için çok mutluyum ve bize dogru bir yol seçtigimizi gösteriyor ve gösteriyorsunuz! Insallah Türk Crysis Community hizli bir sekilde daha da büyür.
Aytaç’a ve tüm diger Community Üyelere hersey için tekrar tesekkür etmek istiyorum ve basarilar diliyorum !"
Desteginiz için tesekkürler !
Selamlar
Cevat Yerli
CEO & President
Crytek GmbH -
Gidip orjinal crysis almıştım. 49 ytl vermiştim ilk çıktığında. Pişman mıyım? Hayır iyiki yapmışım gene olsa gene yaparım. Zira o Türkçe seslendirme hakkını veriyor.
-
""""""""""""""""""""""""""
Soru: Avrupa da olduğu kadar Türkiye'de de bir çok yetenekli gençler var, gerek grafik gerek donanım
olarak veya tamamını kapsayan. Bu gençlere destek vermek, iş olanağı sağlamak gibi bir fikriniz var mı?
Cevap: Suanki destegimiz Üniversitelere ve dolasiyla oradaki ögrenciler agirlik bir destek sunuyoruz. Ama burada yine sunu tekrarlamak istiyorum, her Üniversite‘de özel bir bölüm/Kurs açilmasini isterim açikcasi ve bu Kurs‘ta „Fizik“ ve „3 boyutlu Grafik“ konular agarlik olmasi gerekir ve ögrenciler bu konular hakkinda arastirma yapmalari lazimdir. Kurs’u bitirdikten sonra eline hem yapip kazandiginzi ispatlayan bir belge geçer, hem ayni anda bizim gibi sirketlere basvuru dokümani olarak kullanabilinir.
Öbür yandan bizim Crymod.com sitesinde sizin gibi genc ve bu sektör de adimi ileriye atma amaci olan insanlari destekliyoruz. Suan Budapeste deki stüdyomuzda bir türk elemani „Gamedesigner“ olarak çalisiyor, ismi „Haluk Diriker“ ve suan yeni gelecek Projelerde çalisiyor, onun hakkinda beklentilerim çok büyük…"""""""""""""""""
keşke bir görse ama
http://www.tahribat.com/members.asp?id=22524
-
wert bunu yazdı:
-----------------------------keşke bir görse ama
http://www.tahribat.com/members.asp?id=22524
-----------------------------Kaplamalar konuşunda bir az daha çalışman lazım mantelray mı kullandın :D
-
extra bilgiyede bakmak lazım :D
-
DrKill bunu yazdı:
-----------------------------
Gidip orjinal crysis almıştım. 49 ytl vermiştim ilk çıktığında. Pişman mıyım? Hayır iyiki yapmışım gene olsa gene yaparım. Zira o Türkçe seslendirme hakkını veriyor.-----------------------------
Katılıyorum.
En azından CryTek tarafından çıkacak olan bütün oyunların Türkçe olacağını biliyorum. Bize değer verdikleri içinde en vasat oyunlarını bile sırf Türkçe seslendirme diye alacağım.
Bari bu oyunu korsan olarak paylaşmasalar...