Darboğaz
-
Arkadaslar bir suredir bilgisayar toplamaya calisiyorum. Hayatimda defalarca kasa toplamama ragmen ilk defa bu kadar profesyonel topluyorum ve edindigim bir bir kac bilgiyi tahribatta goremeyince ekleyeyim, ayni zamanda birde islemci tavsiyesi alayim dedim.
Yeni toplayacagim kasada ekran karti olarak GTX 780 tercih ettim. Dar bogaz nedir bilmiyordum ama parcalari pek cok yerde, pek cok kisiye sordum ve elimde olan AMD fx 4100 un dar bogaz yapacagini ogrendim. Darbogaz performansli bir parcanin sistemdeki yetersiz bir parcanin etkisiyle tam performansini vermemesiymis. Ismindende tahmin edilebilir bisey aslinda.
Ana kart olarak kullanacagim Asus m5a97 2133 mhz sistemde sarkmasada islemciyi degistirmem gerekecek. Bu durumda bu sistemde bana ne islemci onerebilirsiniz. performans olarak dar bogaz yapmasin yeterli.
G SKILL 2x8 gb 2400MHZ, EVGA GTX 780 classified, Asus m5a97 (Ramleri 2133 ya da 1866 tercih etmemi soylebilirsiniz ama sadece cidden cok uyguna buldum o yuzden 2400 mhz)
-
Darboğaz olayı paranın çöpe gitmesi anlamına gelir. Ferrarin var ama benzinin yok gibi resmen. Bu nedenle oyun odaklı sistem toplarken işlemci ve ekran kartının birbirini üzmemesine yardımcı olacak şekilde toplamalısın.
- Ramlerin mhzleri pek önem teşkil etmiyor benchmark testleri dışında önemli olan CL dediğimiz olay (gecikme süresi) bunun dışında 1600mhz üstü gereksiz günlük kullanımda.
- Ekran kartı gayet güzel bunu besleyebilecek bir işlemciye ihtiyacın var bana kalırsa i5 3570k veya i7 3770k öneririm oyun için. Anakartı değiştirmeyi düşünmüyor ve illa amd olacak diyorsan AMD FX 8350 tercih edebilirsin başka şansın yok ve bazı oyunlarda tam performans alırken, bazı oyunlarda yine darboğaz yaşayacağını da göz önüne almalısın.
Yukarıdakileri oyun odaklı pc toplayacağını düşünerek yazdım. Bunlara ek olarak imkanın varsa ssd almanda fayda var, imkanın yoksa rami yüksek tutup (16gb ve üzeri) ramdisk yaparak masaüstü işlemlerinde de hızlanabilirsin.
Şahsi görüşlerim bunlar.
-
Anakarti ve islemciyi amerikaya gelmeden almistim evimde 0 kutusunda duruyor. en azindan anakart dursun oradan zarar etmeyeyim diyorum. Islemci olarak eger onerin o ise onu alirim, onerin 8350 ise onuda alirim. Ama darbogaz yasatmayacak bisey olsun yeter.
Unutmadan ssd olarak Samsung 840 pro 250 gb alicam. Ram mhz oyunda isime yaramazsa 20 dolar fark var ama 1600de alabilirim
Iruretta tarafından 10/Kas/13 07:50 tarihinde düzenlenmiştir -
Samsung pro ssd tercih etmen yerinde bir karar. Inteli önermemin sebebi; benchmark testlerine ve kullanıcı yorumlarına bakarsan daha net kavrarsın, amd multi çekirdek gücü isteyen işlemlerde fiyat performans oranına göre daha iyi. Ancak oyunlarda, her ne kadar bf4 gibi yeni yeni çok çekirdekli işlemcilere destek verip x64 mimarisine geçiyor olsalar da genelinde çekirdek çokluğu bir işe yaramıyor. Çekirdek başına verdiği performansa bakman gerekiyor. Bu durumda da intel önde.
tabiki intel daha pahallı + şurda 1 2 sene içinde intelin soket değiştirme huyu yüzünden alacağın donanımın parasal değeri düşecek ve ilerde sistem yükseltmek istediğinde yine anakartı değiştirmek zorunda kalacaksın. Bu nedenle eğer başım ağrımasın diyorsan, amd ile devam et. Ancak bir süre oyunumu oynayıp zevk alayım, 4 5 sene sonra zaten yenilerim her türlü para bol dersen intele geçmeni tavsiye ederim.
amd 8350 - i5 3570k seviyesinde oyun bazında. Anakartın destek listesinde göremedim ben görebilseydim AMD FX-9370 tavsiye edecektim.
Yine de karar senin. Yerli ve yabancı donanım forumlarına göz at almadan önce.
-
FX-8350 - FX-8320 - FX-8300 bu yazdıklarım gayet yeterli.
Bu arada umarım beni unutmadın ;)
Powersupply işi ne oldu,neye karar verdin ? -
darboğaz marboğaz hikaye nasıl hikaye sen gidip son model ekran kartı yanına 10 yıllık celeron takarsan e tabiki olmaz =)
amaç oyun ise butun parayı ekran kartına yatırabilirsin
guncel ve ortalama bir işlemci işini görecektir gidip en iyisine para bayılmana gerek yok bu hiç bir artı katmaz sana
tekrar soyluyorum oyun sistemi için konuşuyorum
-
Su mesaji yazmak ne kadar zor olabilir. Amerikada kullandigim bilgisayarin touchpadi o kadar o kadar kotuki butona tiklamak en az 1 2 dakikalik ecelterleri dokmem sonucunda oluyor. Asagi yukari oynuyor ziktiminin zikkimi. Power olarak corsair 850 x 80 gold alacagim unutmak ne kelime :).
Islemci olarakta fx 8350 almayi dusunuyorum. :D birde su laptop touchpadi olayi nedir ya goodlde arama yapmak butun aksamimi alabilir cozmeyi gectim