Dergi Çıkartmak
-
Selamun aleyküm arkadaşlar, bu hafta içinde mizah dergisine bir kaç yazar daha almak için konu açmıştım hatırlarsınız belki. Dergiyi online olarak yayına sokmayı düşünüyorduk ancak basıma geçmeye karar verdik, derginin ismini şimdilik gizli tutuyoruz matbaaya gitmeden bilgisi olan arkadaşlardan öğrenmek istediğim birkaç şey var.
Dağıtım basım işleri nasıl oluyor matbaamı üstleniyor?
İlk basım için kaç tane basılmalı ve fiyat aralığı nedir?
Batma oranı kaçtır, ne kadar satılır?
Merak ettiklerim bunlar matbaadan kazık yememek için öncelikle bilen birilerine danışmak istedik...
-
4Senarist bunu yazdı
Selamun aleyküm arkadaşlar, bu hafta içinde mizah dergisine bir kaç yazar daha almak için konu açmıştım hatırlarsınız belki. Dergiyi online olarak yayına sokmayı düşünüyorduk ancak basıma geçmeye karar verdik, derginin ismini şimdilik gizli tutuyoruz matbaaya gitmeden bilgisi olan arkadaşlardan öğrenmek istediğim birkaç şey var.
Merak ettiklerim bunlar matbaadan kazık yememek için öncelikle bilen birilerine danışmak istedik...
Ders notu basan kırtasiyede yaptırmayacağın için öncelikle birkaç yayınevine gidip önceki sayılarınızı gösterin ne yapılabileceğine dair bilgi alın.
Daha sonra buradan söylenenlerle karşılaştırın, İnş kimse T ye almazedit: nerenden anladığın belli
yunusdogan tarafından 09/Şub/13 22:19 tarihinde düzenlenmiştir -
yunusdogan bunu yazdı4Senarist bunu yazdı
Ders notu basan kırtasiyede yaptırmayacağın için öncelikle birkaç yayınevine gidip önceki sayılarınızı gösterin ne yapılabileceğine dair bilgi alın.
Daha sonra buradan söylenenlerle karşılaştırın, İnş kimse T ye almazne seviyonuz bişeyi abartmayı ya matbaada kazıklanmamak için bu işi yapan birinden bilgi almak istedim ama senin gibi adamlar heryerde var hiç bir konuda bilgisi olmadığından destek olamayacağını bilip köstek olmayı tercih etmiş .... bişeyler
T ye almazmış laflara ya
S0KR4T3S tarafından 09/Şub/13 20:15 tarihinde düzenlenmiştir -
Basım ile dağıtım ayrı sektörlerdir. Zor olan dağıtımdır. Basım konusunda benzer işi yapan mesela yerel gazete basan matbaalara gidebilirsin. Yerel gazetelerin bir kısmı elden dağıtım yapar, bir kısmı gazete bayilerinden de satılabilir. Git bir gazete bayisine ne kadar yerel gazete varsa her birinden al birtane. içinde basım matbaaları yazar.
Yerel gazete basan matbaalar hem basım konusunda hemde yerel olmak kaydıyla dağıtım konusunda yardımcı olurlar. Kiminle tanışman gerektiği, nasıl olduğu,maliyeti vb. öğrenebilirsin.
Sorun bölgesel yada ulusal bazda dağıtımı başarmaktır. Bu konuda bilgim yok. -
Toptan dergi dagiticilari var. Matbaada 5000 ile 10000 arasinda bastirman iyi bir baslangic olabilir. Pazarlama icin buyuk bir butce ayriman iyi olur. Cikmadan once en azindan potensiyel musterilerinin okuyabilecegi, reklamini kabul edicek dergilere reklam koyki satis olsun.
Matba istedigin kagit kalitesine gore degisir. Eger birinci sinif kagit istersen cok daha pahali, gazete kagidi gibi birsey istersen dergi basina 5 ile 50 kurus arasinda degisir maliyet. ne kadar renk var kac sayfa, toplamda kactane istiyorsun vs.
Bunu matbaalarla konusman gerekiyor. En mantiklisi 5-6 tane farkli civardan matbaa ile konus ki fiyat dusurtebilesin.
Dagistim icin sirketler var, bir cok bufeye bakkala gidip sizin dergileri getiren toptanci sirketin adi ne desen soylerler.
Ise girmeden once iyi arastir. Kolay gelsin.
-
4Senarist bunu yazdıyunusdogan bunu yazdı4Senarist bunu yazdı
Daha sonra buradan söylenenlerle karşılaştırın, İnş kimse T ye almazne seviyonuz bişeyi abartmayı ya matbaada kazıklanmamak için bu işi yapan birinden bilgi almak istedim ama senin gibi adamlar heryerde var hiç bir konuda bilgisi olmadığından destek olamayacağını bilip köstek olmayı tercih etmiş .... bişeyler
T ye almazmış laflara ya
iyide hocam adam kötü bir şey söylememiş ki . Ne bu atar ?
-
Hocam istanbul ataşehirde büyük bir matbada üretim planlamadayım konuyu gordum yazdım
sureklı forumda olamıyorum sen fatih@egebasim.com.tr mail at fiyat cıkartırırım ben pazarlama
birimine
-
Bırak boşver çokta şeyimdeydi hocu...
-
basim ayri dagitim ayridir. her turlu bastirirsin hic sikintin olmaz emin ol bir akraban cikar veresiye bile basar ama is dagitima geldimi siki tuttugun an olur. matbaadan zamaninda cikmazsa dagitim gecikir bu asamayi hallettigini farzedelim dagitima para harcanmadigi surece dergini bulundugun bolge cevresi disinda bir yerde goremezsin.
ilk basim icin kac adet olacagina cikartmayi dusundugunuz dergiyle ayni klasmanda olan bir derginin bir onceki ay satis sayisina -aboneligi siktir et sadece bir onceki bayilerde satilan- gore belirlersin, zaten bir cok derginin editorden bolumunde bir onceki ay kac adet satildigini soyleyen rakmalari vardir. fiyat araligi senin tasarladigin derginin sayfa sayisina baski kalitesine ve kagidina bagli olarak ayni klasmandaki dergilerin fiyatlarina gore karar verirsin.
dergi okuyan kesim turkiye nufusunun %5 i oldugu icin buyuk ihtimalle batarsin.
isin gercegi online dergi ya da blog isine girmeni tavsiye ederim hatta blog isine girersen dusuncelerini emin ol daha cok kisiye ulastirirsin. bizde dergi okuma gibi bir adet olmadigindan okuyucun az olacaktir ama dergide yazan metnin aynisini internette sitede yazarsan onu okuyan sayisi emin ol daha fazla olur.