Dilkom
-
s.a. arkadaşlar hani ben beyin kanaması geçirip geldimya (: şuanda konuşamıyoruim. ya beyin kanaması muhabbetine yada beni yoğun bakımda beni yaşatmak için boğazıma tam ses tellerinin olduğu yere delik açmışlar. ordan nefes alabilmişim, beslemişler falan. bu dilkom diye bi yer varmış eskişehirde. bu tip konuşma bozukluklarını çözüyolarmış. burası hakkında bilgisi olan, duymuşluğu olan var mı?
-
bi görün hele
-
uppala
-
selam hocam,
hastaliginin cozumu tam olarak nedir ne degildir bilmiyorum ancak bir kac sey soylemek istiyorum.
Bir arkadasimin projesi var Aphasia hastaligi geciren insanlar icin konusma pratigi iceren bir uygulama yapiyor. Bende bu uygulamanin videolari falan var ama fransizca icin yapilmis.
Simdi olay soyle; hasta once videoyu izliyor ve dinliyor. daha sonra video soylenen seyi tekrar ediyor ve eger ayni seyi soyluyorsa bir sonraki asamaya geciyor.
Ilk set harflerle ilgili, ikinci set hecelerle ilgili, ucuncu set ise kelimelerle ilgili.
Simdi a harfi ile ilgili videoyu ornek olarak gostereyim
bu sekilde tum harfleri/heceleri/kelimeleri tekrar ede ede konusma bozuklulugunu duzelmeyi amacliyorlar. Bunla ilgili fribourg da falan merkezler var onlar icin gelistiriyorlar bildigim kadariyla. Bu normalde gozetmenler altinda yapilabiliyor ama hastalar evde kendileri de yapmak isterlerse boyle bir sey gerekli ve sonucta surekli birini yaninda duzelltirmek icin bulamayacagin icin yapilir.
Senin sikinti da boyle bi sey mi
-
Geçmiş olsun hocam acil şifalar. Konuşamama fizyolijik sebeplerden mi yani boğazına yapılan müdahaleden mi kaynaklı yoksa beyin ile ilgili bir durum mu?
Dilkom ile ilgili bilgim yok ama UP olsun!
-
Eskişehir de iyidir gitmedim ama bir git görün hocam.