Divan Edebiyatı Hakkında Bilgisi Olan Ya Da İlgilenen Var Mıdır Aramızda?
-
Divan edebiyatı konusu nicedir aklımda,merak ettiğim bu konu üzerine çalışan,yazan ve ilgilenen mürit var mı aramızda?
-
ne zaman divan edebiyatını duysam aklıma hep yattığım ranzalar qelir...
-
Divan Edebiyatı;
Türklerin 751 Talas Savaşından önce de Araplar ve Acemler ile iletişimde olduğu bilinmektedir. Ancak o güne kadar olan süreç daha çok savaşlar ve antlaşmalar düzeyinde olmuştur. Fakat Türklerin islamlaştırılması için geçen 250-300 sene sonra; saraya özel bir edebiyat türü ortaya çıkagelmiştir. Divan edebiyatı işte budur. Çünkü halk Oğuz Türkçesi, Kıpçak, Özbek Türkçesi gibi ağızlar kullanmakta iken sarayda Arapça-Farsça ağırlıklı bir Türkçe kullanılmaktaydı. Bu değişimin iki sebebi vardır. İlkincisi Türklerin islamlaştırıldığı süreçte Arap ve Acem edebiyatları zirve noktasına ulaşmıştı. Ayrıca islamın kutsal kitabının Arapça olması islama geçen Türklerin Arapçayı öğrenmesini zorunlu kılmıştır. Kuranda ki Aramice izlerini göz ardı edersek Arapçasından birşey anlamayan Türkler Arapçanın özüne inmeye başlamış ve Arap Edebiyatı ile tanışmıştır.
Türk edebiyatının söz geleneğine göre devam etmesi, Orhun Abideleri ve Dede Korkuk Hikayeleri gibi istisna eser haricinde yazılı eserlerinin olmaması ile Arapça metin kurallarını, ayrıca Farsça tamlamaları Türkçeye uyarlamaya çalıştılar. Ancak bence şu gözden kaçtı; Arapçada Farsçada bükümlü dillerdi, Türkçe ise eklemeli veya heceli dil. Bu yüzden Aruz vezinlerinin Türkçeye uyarlanması çok zordu. Bunun yerine Arapça kelimeleri Farsça tamlamalarla ve Türkçe dil kurallarına göre yazmaya başladılar.
Ortaya çıkan ilk eserler dil bakımından Türkçe, yapı bakımından Farsça, kelime kökü bakımından ise Arapçaydı.
Divan edebiyatının zirve noktası 16. yüzyıl oldu ve daha sonra güç kaybetmeye başladı. Halk edebiyatının eli güçlendi. Cumhuriyet dönemi ile de Divan Edebiyatı türü tarihin tozlu raflarında yerini aldı...
Saygılar
-
bende az çok biliyorum
-
kardeşim türk dili edebiyatı okuyor.Divan edebiyatını çok sever merak ettiğin bişe varsa sorarım.
-
benim ilgim var yoğun biçimde.
az çok arapça ve farsçadan da anlarım. -
Türk Dili ve Edebiyatı 3. Sınıf öğrencisiyim ve bitirme tezimi Divân Edebebiyâtı üzerine yapmayı düşünüyorum
-
bende severim divan edebiyatını hocam nerde bi eski anlamsız beyit görsem anlamını çevirmek için yardırır dururum Misal
Beni candan usandırdı,cefadan yar usanmaz mı,
Felekler yandı ahımdan muradım şem-i yanmaz mı
hatta tbt de bi bölüm-konu açılsa herkes anlamını bildiği,beğendiği gazelleri v.b beyitleri orada paylaşsa süper olur kanaatindeyim...
kabadayi09 tarafından 07/Ağu/12 00:16 tarihinde düzenlenmiştir -
össye çalışırken ilgilenirdim :/