Doğal Seçilimin Ters İşlemesi
-
Merhabalar müridler.
Konuyu mümkün mertebe kısa kesiyorum.
Sizlerin de konu hakkındaki düşüncelerini, yorumlarını öğrenmek istedim.
Idiocracy diye bir film var, henüz izlemesem de hakkında baya şey okudum. Ve özellikle bu sahneyi de paylaşmak istedim.
http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/216322/ahmaklar-idiocracy-insanlikta-evrim
Filmden bazı alıntılar:
"Ortalama insan zeka seviyesi dusmeye devam ederken, guclu beyinlerde onlarin talebi uzerine vakitlerini ereksiyon haplari ve kellik gibi problemlere cozum arayarak harciyorlardi."
"Evrim süreci en fazla üreyeni ödüllendirmeye başladı ve zeki olanları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı"
"iq seviyesi yüksek entellektüeller eş beğenmekte güçlük çekerken, psikolojik sıkıntılardan, kariyer kaygılarından, sürekli planlı yaşamaktan ve hesap yapmaktan çocuk sahibi olamazken iq seviyesi düşük cahiller kısa zamanda evlenip, önüne gelenle yatıp, çok çocuk yapıp hızla çoğalmaktalar. bu durum toplumsal anlamda zeka gerilemesine sebep oluyor, binlerce yıldır süren doğal seleksiyon tersine dönüyor ve insanlar aptallaşıyor."
Ayrıca şu habere rastladım film hakkındaki yorumları okurken:
http://sozcu.com.tr/2014/dunya/batida-iq-14-puan-dustu-589323/
Ayrıca tbt'de de başka bir konuda gelecek nesilin bizden daha mı iyi olacağı tartışılmıştı, daha çok bilişim alanına yönelik.
Holü de o konuya "boot ekranı görmeden büyüyen nesilin temeli kavraması çok zor olacaktır" gibi bir şey yazmıştı. Bu yorum da hoşuma gitmişti ve konuyla dolaylı olarak da olsa ilişkisi var.
Sizlerin de bu konuda fikirlerini, yorumlarını bekliyorum. -
Medeniyet sayesinde doğal işleyişi sekteye uğrattık. Doğal seçilim işini yapamıyor ve uzun vadede insan türünü çok ciddi problemlerin beklediğini düşünüyorum. Belki sonraki neslin beyni daha büyük olur orasını bilemeyiz ama fiziki olarak çok daha kötü durumda olacakları neredeyse kesin. Bundan çok değil 50 yıl önceki yaşam tarzıyla şimdikini kıyaslamak bunun için yeterli. 50 yıl elbette böyle konularda bir anın ötesinde değil. Ama başlangıç için güzel bir örnek olabilir. Ütopik bir öngörü olan robotlaşmaya doğru hızla ilerliyoruz. Fark yaratan ayrımları görmezden gelen ve bastırmaya çalışan bir yaşam tarzına zorlanıyoruz. Beyinlerimizin bizim için ziyadesiyle faydalı olacak olan kapılarını daha çocuk yaştan kapatıyoruz. Bilgi bombardımanı içerisinde çok farklı şekillerde düşünmeye zorlanıyoruz. Doğa bir şekilde çaresine bakar ama iklimi, çevreyi bozdukça insan için pekte iyi olmayan bir gidişata doğru ilerliyoruz. Bir ağaçla, çimenle karşılaşabilmek için belki de saatlerce yol gitmemiz gerekiyor. Saatlerce konuşulacak, sayfalarca yazılacak konular bunlar. Ama özetle gidişat iyi değil, benim görüşüme göre.
-
http://www.ted.com/talks/james_flynn_why_our_iq_levels_are_higher_than_our_grandparents
izlemeni tavsiye ederim
-
IQ ile cehaletin bir ilgisi yok. Çeviride mi sıkıntı yoksa artık kelimelerin manalarını sığlaştırdığımız bu günlerde yanlış ifadeler doğal olarak çıkarımlarımıza mı yansıyor.
-
KAAMOS bunu yazdı
http://www.ted.com/talks/james_flynn_why_our_iq_levels_are_higher_than_our_grandparents
izlemeni tavsiye ederim
konuşmacı da mükemmelmiş hocam çok sağol. ses tonu falan çok iyi.
benim bu konudaki düşüncem ise doğal seçilimin tersine işlemesi değil, direk olarak işlememesi. yani iq su yüksek ve cahil olmayan kesim yok olmuyor, sadece sayıları diğerlerinden az. bunun da sebebi malum zaten vidyoda da güzelce özetlenmiş.
ama zannetmiyorumki daha kötüye gitsin durum. mahallemiz açısından değil de ülke bazında bakarsak bugün it gibi üreyen cahil ülkeler ve diğer ülkelerin hali ortada.
editos: ort yaşam süreleri daha uzun mesela o ülkelerdeki insanların doğal seçilim böyle işliyor da olabilir bilemedim :)
ultrAsker tarafından 14/Eyl/14 13:24 tarihinde düzenlenmiştir -
Bu biraz görecebir yakalaşım olmuş Aptal diye nitelendirdiğin insanlarda çok zeki Çocuklar çıkabiliyor çevremde bunun pek çok örneğini var.
Ama zeki insanların kariyer vs... nedenlerden ötürü zor evlendiğide bir gerçek. Ama şöyle debir durum var bir yerde okumuştum. Genç evlenen ve çocuk sahibi olan insanlarının daha zeki olduğu gibi gerçekde varmış... zaten süper zei insanların çok yaşamadığı yaşayanlarında bu dünyaya neredeyse hiç birşey vermediği gibi bir gerçekte var olay zeki olmak değil çalışmakta yatıyor bence.
EWELANCHE tarafından 14/Eyl/14 15:11 tarihinde düzenlenmiştir