Doğru Tez Konusu Seçiminde Kriterler Neler?
-
Evet ilginç bir soru sormak istiyorum. Doktora veya Master bölümlerinde tez konusu seçmek için ne tür kriterleri göze almalıyız?
Peki konuyu belirledik diyelim. Konudaki hipotezimizi ispatlayamazsak ne oluyor? Tez geçersiz mi olur? Tezin kuruldan geçmesi için, akademik kurulun baktığın ön şartlar nelerdir? Hipotezin kanıtlanabilirliği mi? Sunum mu? Yenilik mi? Üretkenlik mi?
Özellikle bilgisayar bilimlerinde akademik tez konuları hakkında net bilgi alamıyorum. Konu ismi şişirilmiş bir sürü tez gördüğümü söyleyebilirim. Mesela bilgisayar bilimlerinde yenilik nedir? Nasıl ölçülür?
Bu sorulara cevap arıyorum. Cevaplarınızı bekliyorum arkadaşlar.
-
ben tezimi yeni bitirdim.abuk subuk işlemleri kaldı.
ben android task killer hakkında hakkında tez yazdım.çok araştırmak istediğim bi konu değildi fakat android olsun dediğim tek şey bu çıkıyordu
söle yaptım, androidin cpu memory işleyişini araştırdım öğrendim sonra kendi cümlelerimle yazdım.daha sonra androidin kendi task killer (manager) ını kullanarak appleri kapatmayı denedim ve performans analizi yaptım işte ne kadar sürede açılıo batarya ne kadar harcıo die.
daha sonra kendi yazdıgım task killer ile appleri kapattım ve performans durumuna baktım.arasında karşılaştırma yaptım hangisi daha iyi diye ve sonucu yazdım.
bir sorun bulman lazım, araştırma yapman lazım, sorunu test etmen lazım çözüm bulman lazım.
tezimde performansın task killer ile artmadıgını hatta düştüğünü yazdım.
edit: birde androidin kendi haline bıraktıgın zaman appleri nasıl hallettiğini yazdım bunun sonucunda da task killer kullanmaya gerek kalmadıgını fln anlattım
daha çok ilgilendiğin konuda tez bulursan araştırması o kadar zevkli olur.çünkü çok sıkıcı bir iş
Ekerci tarafından 28/Nis/15 17:29 tarihinde düzenlenmiştir -
Direk ilgini ceken bir alan yoksa alaninla ilgili son zamanlarda yazilan tezlere gozat. Muhtemelen belli bir alana yonelim vardir, ugrasilan konularda eksik gordugun, ilgini ceken bir yer varsa oradan devam edersin.
Olmadi okudugun tezlerde "oneriler" bolumu olur, aslinda tezin eksik kalan kisimlarini yazarlar, sende o taraftan devam eder bilgi okyanusuna bir damla katkida bulunursun.
Ya da danisman hocan secildiyse onunla konus, kendi ugrastigi bir alan varsa onun da yonlendirmesiyle iyi bir seyler cikarabilirsin.
Y.lisans aslinda arastirma yapmayi ogretiyor, bu yuzden bir hipotezin olmasina gerek yok; arastirmani yap, arastirma sonuclarinin analizini yap, kendi dusunceni yazacaksan onlari desteklemek icin okudugun yazilardan alinti yaparsin...
Tez savunmasinda danisman hocan da orada olacak, sectigin konuyla ilgili olarak once danismanini ikna etmen gerek. Eger isini ciddiye alip yaparsan sonrasinda onun da yonlendirmesiyle tez zaten hallolur.
Tavsiye ederim:
Bilimsel arastirma yontemleri - Sener Buyukozturk - Pegem akademi
-
Sosyal bilimlerde olan varsa usttekine ek olarak:
Sosyal bilimlerde nitel arastirma yontemleri - Ali Yildirim / Hasan Simsek - Seckin yayincilik
-
üstünde çalışılmamış konu olması
-
csr288 bunu yazdı
üstünde çalışılmamış konu olması
Tamamda abi bu konunun bilime ne kadar faydası olduğu nasıl ölçülüyor? Yani şimdi kıçı kıytırık bir tez yazsam desem ki
"Firefox'ta sekme kapatma butonunun sol tarafa alınmasının, kullanıcılara olan etkisi"
Üzerine çalışma yapılmamış bir konu mu? Evet öyle. Ama bu bile kabul edilebilir o zaman? Saçma değil mi?
Ya da bu işler sadece danışmanımın insiyafitinde olan işler mi?
-
hocam danışmaınla konuş öncelikle hangi ABD dasın oda önemli sonrsaınd beraber konuşarak konuyu belirleyin
çalışılmamış olması önemlli ama senınkı yenilik . tarayıcı yapsan çalışılmamış olur
-
csr288 bunu yazdı
hocam danışmaınla konuş öncelikle hangi ABD dasın oda önemli sonrsaınd beraber konuşarak konuyu belirleyin
çalışılmamış olması önemlli ama senınkı yenilik . tarayıcı yapsan çalışılmamış olur
Tarayı yapsan niye çalışmamış oluyor hocam belirtebilir misin? Zaten piyasada bir sürü tarayıcı var? Akademik anlamında çalışılmamışlığı mı kast ediyorsun acaba? Yani
"Yeni bir web tarayıcısı yapımı" seçilebilir bir konu mu?
Hayır makalelere bakıyorum ölçülebilirlik göremiyorum çoğunda. Öznel yargılarla yazılmış bildiriler var piyasada. Dayanakları yok. Kafam çok karışık bu konuda.
-
hocam ben sana kendimden örnek vereyim .
ben makine müh. malzeme abd da yuksek lısans yapmaktayım tez konum aşağı yukarı belli şu şekilde gelişti .
ilk olarak Ana bilim dalına göre konular daraltılır. ben burada kompozit malzemeler seçtim
sonra titanyum üzerine kompozit malzeme ile yama yapıştırma seçtim ama titanyum makıne dalında tamiratta kullanılmadığından seçtik
ama maliyeti yuksek oldugundan AL 2024 seçtik cunku değerleri aynıydı .
senın soruna gelince üzerinde çok çalışılmamış konuyu seçmen yararlı olur ama zorlanırsın . kafanı mı karıştırdım bilemedim PC muh. de nasıl olur suan benım bıle kafam karıştı
csr288 tarafından 28/Nis/15 22:36 tarihinde düzenlenmiştir -
Hocam daha once calisilmamis bir konuya yonelmek seni kasmaktan baska bir sey yapmaz. Sonucta savundugun datalari bir sekilde savunabilmen lazim, bunun icin de ya daha onceki literature sirtini dayayarak katkini yapacaksin ya da sifirdan tum bilgiyi sen ureteceksin. Ikinci secenek zor, zaten akademide olay baskasinda gordugun eksigi tamamlamak, baskasinin ardindan devam etmek.
Ben de su an tez secim asamasindayim, ne bok yesem diye kara kara dusunuyor ve fikir edinmek adina o daldan bu dala ne bulursam okumaya calisiyorum.