Doğu Akdeniz Üniversitesi
-
Şu konuyu açarken bile tereddütte bıraktı bu üniversite beni. Ortam olarak çok iyi diyorlar. Eğitim kalitesi olarakda aynı şekilde. Ama bir öğrencinin ak dediğine öteki kara diyor forumlarda.
Okumaya karar verdik hazırlanalım dedik 8. sınıf matematiğiyle 500 puan yapılmıyor. Lise konularım 0 . Son 2 aydır dershaneye gidiyorum ortalama puanım 410-390 arasında gidip geliyor.
İstediğim üniversiteyi ya ucu ucuna tutturacağım yada ucu ucuna kaçıracağım. Kocaeli Üniversitesi Mekatronik istiyorum. 1 sene daha hazırlanırsam kesinlikle tuttururum o konuda sorun yok ama 1 sene daha hazırlanmaya değecek mi arada ki fark?
Doğu Akdeniz Üniversitesinde okuyan varsa mühendislik eğitim kalitesini Kocaeliyle kıyaslayabilir mi? Yatay geçiş olayları hakkında en ufak bir bilgim yok. Buraya geldikten sonra yatay geçiş ile Yıldız Teknik yada Kocaeliye geçebilir miyim? Yatay geçişte aranan şartlar nelerdir?
Herşeyden önemlisi sorduğum bazı kişiler dau'ye cogu unıversıte denklik tanımıyor diyor. Nette bakıyorum reklam kampanyalarından mıdır nedir yurtdışına açılan kapı tarzında konuşuyorlar.
Burda lisans yaptıktan sonra Japonyada yüksek lisans yapmak istiyorum bu konuda sıkıntı çıkarır mı?
-
2009 da bu üniversite ben 22 arkadaşm bu ünv.nin misafiri olarak gittk, kendilerne bizi tanıtmak amacyla bize çok iyi baktılar.. ama Allah var onlarn kendi özel yurtları çok güzeldi.. ortam süper.. keyifler güzel.. rahatlık vardı. itü den odtü den hocalar geliyor belli günlerde ders verip gidiyorlar hemen öyle bi yer uçan hoca sistemi var yani.. rektörün odası dahil gitmediğimz yer kalmadı çok güzeldi valla 60tan fazla ülkeden öğrenci vardı.. yurtdışı konusunda ise kesinlikle doğrudur ordan tanıştığım 10a yakın hemşerim var şuan hepsi yurtdışında avrupanın en gözde ülkelerinde aylık min. 10.000 dolardan çalışıyorlar adamlar ayda bir tatile gidiyor resmen faceye resim ekliyorlar bende izliyorm hasta kalıyorm.. orda okurken aç yaşayan bi arkadaşm vardı 2010da bitirdi şuan Almanya'da özel güvenlikçisi dahi olan havuzu olan kendisine özel villası var. adam hemen köşeyi bulmuş.. yeter ki sen uğraş her türlü uçuyorsn resmen!
-
Yani bu üniversitenin mekatronik bölümünde verilen eğitim ile diğer üniversiteler arasında dağlar kadar fark yok.
Peki üniversite sonuçta kıbrısta ve sanayi olanakları dolayısıyla kocaeliye ve yıldız tekniğe göre daha az.
Uygulama, proje geliştirme konusunda sıkıntı çeker miyim?
-
kıbrıs faktöründen dolayı bence dau her türlü kazanır her çeşit insan orda...
sürekli ingilizce konuşmakta kocaman bir artısı... -
Olumsuz yorum yapanlar genellikle pahalılıktan ve ulaşımdan dolayı olumsuz yorum yapmışlar. %100 burslu puanı dahi diğerlerinden düşük . Gidilebilesi bir üniversite anlaşılan
-
NE desem bilemedim. En boktan 3 senesine denk geldim. Şimdiden sonra düzeliyor, ortam 2006'dan sonra boklaşmış.
---
Zırt pırt ingilizce konuşamazsın öyle. 2008'de ilk geldiğim sene daü çemberinde yabancılar vardı muhabbet sohbet takılıyorduk fakat şimdi o ortam kalmadı.
Eskişehir gibi bir yerden sonra ortamı açık söyliyim ; sikim gibi gelir. Eskişehir> istanbul derken kıbrısa düştüm. Delirmek üzreydim ilk hafta.
Az parası olan gelemez, fazla parası olan kıbrısta durmaz. Yani biraz birikim yapmış memur kesim genellikle gelir. NEdense burdaki öğrenciler sonradan görmelerin çocukları olduğu için bolca şımartılmıştır.
Hani benim zamanımda yoktu, çocuğumun olsun deyip, her türlü imkan sağlanmıştır. O yüzden oldukça kendini birşey sanarlar. Hele hele Eskişehir, izmir'in kültürlü, akıllı ve güzel kızlarından sonra ; yarısı kadar etmeyen (her anlamda) kızlar kıbrısta prenses gibi gezer.
Doğudan gelen adamlar bolca kıçını kaldırır. 40 binlik yerdir. Gidilcek (magosada) 5-6 mekan ancak var. Bir kaçı kasıntı (redroom vs..) . Öğrenciler kasıntıdır. Ercan hava alanında bavul alırken bile bi edalar, bi tavırlar. Sanırsın obama dayı oğlu falan oluyor.
---
Çek altındaki arabayı, cebindeki parayı ; kültür, birikim, tarz, akıl ile 5 para etmez. Baba- anne parası ile artislik yaparlar. Genelde barajı geçince alan bir okul olduğu için, e sonradan görmelikte mevcut ; bi baltaya sap olmayacak adamlar gelir. Gezer, tozar, takılır. 7-8 senede okul bitirirler. Zaten önemlide değildir.
-----
İstisnalar mevcut (çok sağlam adamlarda gördüm). Genel olarak, maddi durum 3 aşşağı, 5 yukları aynıdır. Fakat insanlar gösterişi sever.
Sinir oluyorum buryaa sinir. Kasıntı, kendini birşey sanan ; cebindeki iPhone'u, altındaki arabası yada ; sarışın olmasına güvenen tipler dolu. Burdaki hatun tiplerini bir anlatsam şaşırır kalırsın
-----
Gelelim Eğitime ;
Türkiye'de eğitim bir kaç sğalam üni harici bitti. İdealist ve çok uç adam değilse , işini iyi yapıyorsa şu sıçtımın kadrolaşması yüzünden öğretmenler özele geçti. Sağlam adamlar özele geçti (bir anlamda onlara iyilik, Türkiye geleceğine çelme oldu).
Odtü'nün , itünün girdiği robotik yarışmasında DAÜ birinciliği kazandı. Linuxçu sağlam bir hoca vardı. Onu barındırmadılar. Javacı sağlam hoca vardı, oyun v.s. yapmış. E onlarda barınamadı. ARtık Türkiye de eğitim sıkıntılı.
Bunun dışında DAÜ'yü fetullah gülen almaya çalışıyor. VAr sen düşün hali. Karışık, problemli, kaynıyor. ÜStüne rum yanlı parti geldi. Burası yarı devlet ve Türk yanlısı partinin göz bebeğiydi. O yüzden içine sıçtı. Türk öğretmenleri yolladı falan filan.
Abet mabet var doğru. İngiltere ve ingilterenin geçtiği her yerde geçer. Fakat gelicem diyorsan ilk 1 hafta berbat ötesi ; ilk 1 sene iğrencimsi geçer. Sonra alışırsın. Bol sıkılma, kıyaslamalı yıllar yaşarsın.
Redroom, north gibi mekanlar için : Türkiye de olsa kimse gitmez dersin. Hatta ilk sene hazırlık bitse dersin. Sonra bunları özlersin. Yavaş yavaş Türkiye'ye gittikçe burdaki arkadaş ortamını özlersin.
Boktan binalarda, boktan şehirde yşaıyoruz. İşi bilmeyen adamların işletmecilik ypatığı yerdeyiz. Öğrencileri vs.. garip. İlk sene kazık yer, 2-3 sene ardından ortamını kurarsın. Sonra ortam güzel diye idare eder.
--
Hiç mi faydası yok ? ben hayatımın son 3 senesini (yani DAÜ'ye girdiğimden beri) hiç birşeye değişmem. Zorluk yaşadım, problem yaşadım, burdan tiksindim. Fakat hapse giren aydın gibi ; çevrede bi bok olmayınca insan kendini geliştirmeye başlıyor.
Hoş en büyük hobim olan yüzme olayı yok (havuzu yok evet özel ama binalar sikim gibi) fakat dans'a gittim, aiesec'e gittim, borsa oynadım, bilardo öğrendim vs.. vs..
Sonra bilgisayara projelere daldım. Kafayı kullanırsan burda kazanılacak çok para mevcut.Gelişmemiş memleket olduğu için (e parada var) bir sürü şey yapabilirsin. Fakat burdakiler internetten bi haber. FAcebook'u kullanırlar.
Doğru düzgün okul forumu, doğru düzgün okul sitesi yok. Yani kafanı kullan iyi işler yap. Benden gelicek 2-3 seneye kadar tamamlanan projeler. Bana kişilik, görüş olarak çok şey kattı.
Eskişehir, izmir yada istanbulda öğrenci olsaydım bunları göremez, bunları bilemezdim. Millet burayı alkol, seks, uyuşturucu sanıyor. Ercandan indimi kızlar seninle yatmak için sıraya giriyor sanıyor. Oysa güzel kızı geçtim ; burdaki bütün kızlar çakaldır. Ebru polat gibi (buradan mezun) , erkekler konusunda da her boku bilirler, hayat konusunda da. Seni ters köşeye atıverirler dikkat etmezsen.
-
Kısacası iyi kazık yiyiorsun, sonra pat akıllanıyorsun. Türkiye'nin hiç bir yerinde böyle hödük, odun, kalas adam göremezsin. Cool olcam diye çatlarlar, gram kültür, sanat yoktur içlerinde. Konuşmamayı artistlik görürler vs.. vs..
Burda tonla var, bunlardan kazık yeyince ohhh mis. Üstüne istanbulda yaşıyorum. Bir sürü şey öğrendim. Mesela söylenemesi gerekiyorsa söylemeyi (bir dükkanda aynaların önünü kapatmışlarsa bunu söylemekten tut, hakkını aramayı vs..) burda öğreniyorsun.
Boktan, ama bir o kadarda eğiticidir. Şöyle özetliyorum ;
İlaç acı ama hastanın iyileşmek için ilaca ihtiyacı var. Aynen böyle. Magosa ve daü berbat ama ilaca ihtiyacımız var.
---
Yinede günümüzde eğitimin bittiğini düşünüyorum. 2006 'da portal yapıyordum, adamlar bilgisayar mühendisliği 3. sınıfta bana veritbanı gösterecekler. Veri ekleme- silme - çıkartma - düzenleme. Onu gözüm kapalı yapıyorum zaten. Üniversite sandığım gibi birşey değilmiş. MİT, Standford , berkeley vs.. olmuyor.
Fakat bundan sonraki 5 sene içinde iyi işler yapacaklarını düşünüyorum. Türk yanlısı parti geldi baya destek veriliyor.