




Doktora Yapanlar Yada Yapacak Olanlar 4. Sınıf Öğrencileri İçeriye
-
Hocalarım bu gün bölüm başkanımız ASAF VAROL sanırım asistan falan arıyor... bir kaç kişilik kontejanı varmış ihtiyacı olup ve doktora yapmak istiyenlere söyleyin dedi.
Benimde aklıma bu forumdan belki bi kaç kişi vardır gibisinden geldi.. Her neyse..
Aylık 1550 TL burs varmış (Pek konuya hakim olmadğımdan cok bilgim yok. )
Isteyenler https://www.facebook.com/asaf.varol adresinden hocamıza ulaşabilir.. Birde adımı söylerse iyi olur :D Belki not neyim verir :D
EDİT ; FIRAT ÜNİVERSİTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANI / ASAF VAROL
Hocamızın paylaştığı yazı şu şekilde...
100/2000 YÖK DOKTORA BURSU İLANI
GENEL BİLGİLER
Ülkemiz için öncelikli alanlarında nitelikli bilgi üretmek, Doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacımızı karşılamak ve Devlet üniversitelerindeki doktora programlarında öğrenim gören öğrencileri desteklemek için, YÖK Başkanlığı tarafından “Doktora Bursları” verilecektir.Ülkemizin bilim, teknoloji ve yenilik politikalarında yükseköğretim odaklı hedeflerinin arasında “Doktora Derecesine Sahip İnsan Kaynağının Nicelik ve Nitelik Olarak Artırılmasına Yönelik Çalışmalar Yapılması” yer almaktadır.
100/2000 YÖK Doktora Bursları Projesi doktoralı insan kaynağının arttırılması amacına yönelik olarak ülkemizin ihtiyaçları ve gelişim alanları dikkate alınarak uzun ve katılımcı bir yaklaşımla tasarlanmıştır.
Bu program kapsamında ülkemizin öncelikli alanlarına yönelik 100 alanda 2000 doktoralı insan kaynağı yetiştirilecektir.
Bu insan kaynaklarının istihdamı ise sadece akademiye yönelik olmayıp, özellikle kamunun ve özel sektörün de gelişimi odaklı süreçlerine de yöneliktir.
Burs Süresi ve Miktarı
Doktora öğrencilerine azami dört yıl,
Bütünleşik doktora öğrencilerine azami beş yıl
Yılda 12 Ay burs ödemesi yapılacaktır.
Burs miktarı: Aylık 1.550 TLHer yıl enflasyon oranına göre artırılacaktır
Burs Almaya Başlayan Öğrencilerin Uyması Gereken Hususlar
Burs aldıkları süre boyunca eğitimlerine kesintisiz devam etmek zorundadırlar.
Kayıt donduran öğrencilere, bu süre zarfında burs ödemesi yapılmaz.
Akademik değişim programları çerçevesindeki (Mevlana,Farabi,Erasmus+vb) programlardan da faydalanabilirler
Bu süreler, öğrencinin doktora eğitimindeki azami süresinden sayılır.
Ders aşamasında ilgili anabilim/bilim dalının başkanının,
Tez aşamasında ise danışmanının gözetiminde çalışmalarını gerçekleştirir.
Öğrenim gördükleri süre içinde aldıkları diğer burslar ve öğrenim kredileri devam edebilecektir.
Kendilerine doktora çalışmalarında katkı sağlamak amacı ile sınırlı olmak üzere, ders ve tezin dışında yüklenen yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır.Bursun Sonlandırılması
Disiplin cezası alan
Yatay geçiş yapan
İlgili mevzuat kapsamında başarısız olan ve/veya ilişiği kesilenlerin Burs ödemeleri sonlandırılır.100/2000 YÖK DOKTORA BURSU SÜRECİNE İLİŞKİN TAKVİM
1. 17-21 Şubat 2017 tarihleri arası ilan
2. 22-23 Şubat 2017 tarihleri arası adayların ilgili Enstitülere başvuruları
3. 24 Şubat 2017 / Saat 10.00’da Sosyal Bilimler Enstitüsünün Sosyoloji Anabilim Dalında, Fen Bilimleri Enstitüsünün Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Anabilim Dalında sınavı (yazılı/mülakat)
4. 27 Şubat 2017 Kazanan adayların ilgili Enstitülere kayıtları
5. 28 Şubat 2017 Yedek adayların müracaatı
6. 01 Mart 2017 yedek adayların kayıtları
KİMLER BAŞVURABİLİR?
• T.C. Vatandaşı
• Doktora programı için yüksek lisans mezunu
• Bütünleşik doktora programı için lisans mezunu
• Fırat Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlayan,
• Kamu veya Özel, herhangi bir işyerinde çalışmayan
• Halen devlet yükseköğretim kurumunda doktora eğitimine devam ediyorsa tez aşamasına geçmemiş olan herkes başvurabilir.
• Başvurular ilgili Enstitülere şahsen yapılacaktır. Posta yoluyla ile yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.İSTENEN BELGELER
1. Başvuru Formu (İlgili Enstitüden alınacak)
2. TC Kimlik Numaralı nüfus cüzdanı fotokopisi,
3. Lisans veya yüksek lisans diplomasının fotokopisi,
4. Transkriptin fotokopisi,
5. Lisans veya yüksek lisans öğrenimini Yurtdışında tamamlamış adayların Yükseköğretim Kurulunca verilen denklik belgesini, diploma ve transkriptlerinin noterce Türkçeye çevrilmiş örneğini de eklemeleri,
6. ALES belgesinin fotokopisi,
7. YDS veya eşdeğer sınav belgesinin fotokopisi,
8. Mevzuata uygun iki adet vesikalık fotoğraf,
9. Adayın çalışmadığını gösterir SGK’dan alınmış resmi belge veya e-devletten alınmış belge,
10. Kesin kayıt hakkı kazanan erkek adaylar; kayıt sırasında askerlik belgesinin asıllarını vermek zorundadırlar.
11. Kesin kayıt hakkı kazanan adaylar yukarıda verilen fotokopi niteliğindeki belgelerin ilgili enstitü yetkilisinin “aslı gibidir” onayını yapabilmesi için asıllarını ibraz etmek zorundadır.
12. Enstitüler gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkilidir.KONTENJANLAR VE ŞARTLAR
ENSTİTÜ ADI
ALAN ADI KONTENJAN ŞARTLAR
SOSYAL BİLİMLER, Yoksulluk Çalışmaları 3, Sosyoloji lisans/yüksek lisans mezunu olmak
FEN BİLİMLERİ, Örüntü Tanıma Analizi 4,Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği veya Yazılım Mühendisliği lisans/yüksek lisans mezunu olmakF.Ü. EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ
DOKTORA BAŞVURU ŞARTLARI VE DEĞERLENDİRME
• Yüksek lisans diploması ile başvuranların en az; programın puan türünde standart ALES ve YDS (alanı ile ilgili ÜDS) veya eşdeğer sınavlardan 55 puan alması ve yüksek lisans mezuniyet not ortalamasının 75/100 olması gereklidir.
• Değerlendirme: ALES notunun %50’si, lisans/yüksek lisans mezuniyet notunun %20’si, YDS veya eşdeğer sınav puanının %20’si ve bilimsel değerlendirme sınavının %10’u alınarak hesaplanır. Puanı 70 ve üzerinde olan adaylar sıralamaya tabi tutulur. İlan edilen kontenjan kadar asıl ve yedek listeler belirlenir. Eşitlik halinde lisans mezuniyet notu yüksek olan adaya öncelik verilir. Aday, ilgili program/anabilim dalı başkanlığında yapılacak bilimsel değerlendirme yazılı ve sözlü sınavlarına girmek zorundadır. Sınavlardan birine girmeyen aday başarısız kabul edilir. Bu sınavdan 50/100 ve üzerinde puan alan aday, değerlendirmeye alınır.
• Bilimsel değerlendirme sınav notu, yazılı ve sözlü puanların ortalaması alınarak hesaplanır, bir tutanakla kayıt altına alınır ve sınav evrakları enstitüye gönderilir. Lisans ve yüksek lisans derecesinin her ikisini de başvurdukları doktora programından farklı alanlarda almış olan adaylar, bilimsel değerlendirme sınavından önce başvurdukları alanla ilgili bir yazılı olarak yapılacak Farklı Alan Sınavı (FAS)’na alınır. Bu sınavdan 50/100 ve üzerinde puan alan aday, değerlendirmeye alınır.
• Bağıl değerlendirme sistemine ilişkin dönüşümlerde YÖK’ün not dönüşüm tablosu esas alınır. Ancak, transkriptinde dörtlük sistem ile birlikte 100’lük sistemle genel not ortalaması varsa YÖK dönüşüm tablosu esas alınmaz. Üniversitemiz mezunlarının 4’lük sistem ile birlikte 100’lük sistemde not ortalaması yok ise merkez öğrenci işlerinden 100’lük sistemde transkript çıkartıp onunla online sisteme başvurmaları gerekmektedir.DOĞRUDAN DOKTORA ŞARTLARI VE DEĞERLENDİRME
• Hazırlık sınıfı hariç dört yıllık lisans diploması ile doğrudan doktoraya başvuranların en az; ALES puanı 80, YDS (alanı ile ilgili ÜDS) veya eşdeğer sınav puanı 55 ve lisans mezuniyet notunun 4 üzerinden en az 3 olması gereklidir.
• Aday, ilgili program/anabilim dalı başkanlığında yapılacak bilimsel değerlendirme yazılı ve sözlü sınavlarına girmek zorundadır. Sınavlardan birine girmeyen aday başarısız kabul edilir.
• Bilimsel değerlendirme sınav notu, yazılı ve sözlü puanların ortalaması alınarak hesaplanır, bir tutanakla kayıt altına alınır ve sınav evrakları enstitüye gönderilir. Bu sınavdan 50/100 ve üzerinde puan alan aday, değerlendirmeye alınır.
• Değerlendirme: ALES notunun %50’si, lisans mezuniyet notunun %20’si, YDS veya eşdeğer sınav puanının %20’si ve bilimsel değerlendirme sınavının %10’u alınarak hesaplanır. Puanı 70 ve üzerinde olan adaylar sıralamaya tabi tutulur. İlan edilen kontenjan kadar asıl ve yedek listeler belirlenir. Eşitlik halinde lisans mezuniyet notu yüksek olan adaya öncelik verilir.