Domain Adı Sıkıntısı
-
Selamunaleyküm müritler.
Benim sormak istediğim bir soru var.Yardımcı olan olamayan herkese şimdiden teşekkürler.Bir XYZ adlı şirket var daha önceden xyz.com uzantılı domaini almış fakat süresi dolduğunda uzatmamış bu xyz.com adlı domainde baya bir süre önce başkası tarafından alınmış ve domain her seferinde güncelleniyor.Diyeceğim o ki XYZ adlı şirket kendi adına ait olan domaini kendi himayesi altına alabilir mi? Alabilirse nasıl bir yol izlemesi gerekir?
-
Yanlış hatırlamıyorsam Tp-link domainleri de bu şekilde başkası tarafından alınmıştı. Geri almak için domaini elinde bulunduran kişinin istediği ücreti vermek zorundasın başka türlü alamazsın.
-
domainde ilk gelen alır kuralı var, domain düşmüş ve bundan sonraki süreçte bir başkası satın almışsa yapacak birşey yok.
Lakin google, apple gibi kamuya mal olmuş domainlerde işleyiş biraz faklı oluyor. Mahkeme domaini alan kişinin art niyet ile aldığını para veya bir bedel menfaati vb. konularda domainin geri verilmesi kararı verebiliyor.
örneğin benim aaa.com diye domaim var, süresi bitince alıp bana satmaya kalktığında, mahkeme domaini elinden alabiliyor.
-
MuTReFT bunu yazdı
domainde ilk gelen alır kuralı var, domain düşmüş ve bundan sonraki süreçte bir başkası satın almışsa yapacak birşey yok.
Lakin google, apple gibi kamuya mal olmuş domainlerde işleyiş biraz faklı oluyor. Mahkeme domaini alan kişinin art niyet ile aldığını para veya bir bedel menfaati vb. konularda domainin geri verilmesi kararı verebiliyor.
örneğin benim aaa.com diye domaim var, süresi bitince alıp bana satmaya kalktığında, mahkeme domaini elinden alabiliyor.
Marka karalaması yapmadığı sürece .com uzantılı domain bu şekilde alınamıyor diye biliyorum.
-
-
Alamaz diye birşey yok olur.
Nasılmı alır örnek adamın marka tescilde (düyada)tanımmış markası varsa alır.
Misal tahribat.com adında biri marka alsın tüm dünyada yaygınlşasın ve bu kişi türkiyede faalsa mahkeme kararı ile alınabiliyor.
-
frekaze bunu yazdı
Misal tahribat.com adında biri marka alsın tüm dünyada yaygınlşasın ve bu kişi türkiyede faalsa mahkeme kararı ile alınabiliyor.
öyle her marka tescili olan alır diye birşey yok domaini alabilmek gidip adliyeye dava açamazsın domaini alabilmek için wipo ya dava açman lazım ki bayaa külfetli davalardır.Bu dava da kesin çözüm değildir (bakınız:kanald.com dava açtılar fakat kazanamadılar) Kısacası domainde özünde ilk gelen alır prensibi vardır.Olay uzar da wipo ya giderse wipo da uluslararası marka tescil tarihine domainin tescil tarihine bakar.Bazı durumlarda ise boşta duran ya da park edilmiş domainlerde wipo hakemleri marka sahipleri lehine karar verebiliyor.
Ekleme:Domaini Türkiye'den bir domain firmasında barındırmamak tamamen Türk mahkemelerini hükümsüz kılar buluda belirteyim dedim
trooper tarafından 12/Ağu/16 17:07 tarihinde düzenlenmiştir -
frekaze bunu yazdı
Örnek göster biz de bilgilenelim.
-
yawuz bunu yazdıfrekaze bunu yazdı
Örnek göster biz de bilgilenelim.
arkadaşın yerine ben cevap vereyim olumsuz sonuç yukarda göstermiştim domain devri ile sonuçlanan bir kaç dava da şunlar
koc.com WIPO dava sonucu LINK
ligtvizle.net skfrulman.com
edit:imla
trooper tarafından 12/Ağu/16 17:48 tarihinde düzenlenmiştir -
Söyledikleriniz üzdü :) Hepinize teşekkür ediyorum