Donanım Tavsiye (İstek)
-
Uzun zamandır atıl durumda olan eski masaüstü bilgisayarımı biraz daha iyi bir hale getirmek istiyorum.
Mevcut kurulu sistemde bişeyler ters gidiyor. Gerçekten çok can sıkıcı donmalar oluyor PC'de.
PC'yi daha verimli kullanabilmek için Ekran Kartı + RAM + İşletim Sistemi için tavsiyelerinizi istiyorum.
512MB veya 1GB ekran kartı alsam nasıl bişey tavsiye edersiniz ?
Ne tür bir RAM almalıyım?
Bu donanımlarla uygun en verimli hangi işletim sistemini kullanmalıyım?
BİOS'u güncellemeli miyim?
Tavsiyelerinizi bekliyorum.

-
Hocam anakartın chipseti via :/ ne koyarsan koy istediğin performansı alamazsın.. O makinaya ddr2 ram takabilirsin 4 gb haydi haydi yeter, ekran kartı da oyun oynamak istemiyorsan 50 liraya ikinci el kartlar var onlardan alırsın nvidia g 210 vardı bende duruyorsa uygun fiyata verebilirim bi de donma kaynaklı sorunlara bozuk psu da sebep olabiliyor onu da kontrol etmen lazım
-
SpyBreaK bunu yazdı
Hocam anakartın chipseti via :/ ne koyarsan koy istediğin performansı alamazsın.. O makinaya ddr2 ram takabilirsin 4 gb haydi haydi yeter, ekran kartı da oyun oynamak istemiyorsan 50 liraya ikinci el kartlar var onlardan alırsın nvidia g 210 vardı bende duruyorsa uygun fiyata verebilirim bi de donma kaynaklı sorunlara bozuk psu da sebep olabiliyor onu da kontrol etmen lazım
Hocam Allah razı olsun yorumun faydalı oldu.
Donanımdan pek anlamıyorum ama kulak dolgunluğu ile edindiğim bilgilere göre kafama takılan noktalar şunlar.
1- VIA Chipset sanırım dandik bir tür. Ana kartımın çıkışı AGP mi PCI mı? Ne tür girişi olan bi ekran kartı almam lazım?
1.2 - Anakart DDR2 ama ekran kartı da DDR2 olacak diye bir zorunluluk var mı? DDR3 da kullanılabilir mi?
2- Dediğin gibi DDR2 4GB RAM takmayı planlıyorum diyelim. Tavsiye bir marka var mı?
2.1 - Mevcut RAM 333Mhz de çalışıyor. Farklı bir frekansda çalışan ikinci bir RAM eklesem sıkıntı olur mu?
Uyuşmazlık olmaması için soruyorum. Sanırım bazıları birbirine uymuyormuş.
3- Oyun oynamak istesem mesela Counter 1.5 Kaldırmaz mı?
4- Ortalama 50TL lik bir ekran kartı ne tür oyunları açar?
5- PSU (Power Supply Unit) Sanırım bozuk olup olmadığını nasıl anlarım?
6- DDR2 4GB RAM + 512MB veya 1GB ortalama bir ekran kartı ile kombine ettiğimde bu sistemde en stabil çalışacak İşletim sistemi nedir ?
7 - BIOS'u güncellemem gerekiyor mu? Fayda sağlar mı ?
8- Bu Pc'nin Harddiski 160Gb ben buna eski Laptopumun 320GB harddiskini IDEtoSATA ile bağlasam bir fayda sağlar mı ?
TR-SCOPJE tarafından 05/Nis/16 09:42 tarihinde düzenlenmiştir -
senin anakartın pci-e destekliyor, anakartın ddr2 ram destekliyor diye ekran kartının da ddr2 olması gerekmiyor, istersen ddr5 tak :) ama işlemci ve ekran kartı arasında darboğaz oluşmaması için eşit ayarlarda bi ekran kartı takman faydalı olacaktır. benim dediğim kartla düşük ayarlarda gta 4 bile oynarsın (ki ben oynadım bitirdim :D) BIOS güncellemesi eğer gerekliyse yap yoksa bence yapmana gerek yok. ram konusunda da 333 mhz dediği 667 olarak hesaplanır, 800 mhz lik bir ram alırsan onu 667 mhz e düşürür, çok ciddi bir performans düşüşü olmaz. laptop hdd leri genelde 5400 veya 4200 rpm olduğundan yavaşlama yapabilir :) 160gb lık disk sana yeter diye düşünüyorum.
-
SpyBreaK bunu yazdı
senin anakartın pci-e destekliyor, anakartın ddr2 ram destekliyor diye ekran kartının da ddr2 olması gerekmiyor, istersen ddr5 tak :) ama işlemci ve ekran kartı arasında darboğaz oluşmaması için eşit ayarlarda bi ekran kartı takman faydalı olacaktır. benim dediğim kartla düşük ayarlarda gta 4 bile oynarsın (ki ben oynadım bitirdim :D) BIOS güncellemesi eğer gerekliyse yap yoksa bence yapmana gerek yok. ram konusunda da 333 mhz dediği 667 olarak hesaplanır, 800 mhz lik bir ram alırsan onu 667 mhz e düşürür, çok ciddi bir performans düşüşü olmaz. laptop hdd leri genelde 5400 veya 4200 rpm olduğundan yavaşlama yapabilir :) 160gb lık disk sana yeter diye düşünüyorum.
Eyvallah Hocam yardımın için teşekkür ederim. Epey soru sordum ama şunları da cevaplarsanız çok makbule geçer. :)
1- Bu Vistanın pek verimli olmadığını düşünüyorum. En uygun işletim sistemi hangisidir? 32 mi 64 mü kurmam gerekir?
2- Peki Anakartın ChipSeti değiştirilebilir birşey midir? yoksa anakartla bir bütün müdür?
3- PSU'nun bozuk olup olmadığını donmanın bundan kaynaklı mı olduğunu ne tür bir test ile öğrenebilirim?
4- Mevcut RAM'in yanında boş bir slot daha var oraya bahsettiğiniz gibi 800Mhz lik bir Ram eklersem sıkıntı olur mu ? -
TR-SCOPJE bunu yazdıSpyBreaK bunu yazdı
Eyvallah Hocam yardımın için teşekkür ederim. Epey soru sordum ama şunları da cevaplarsanız çok makbule geçer. :)
1- Bu Vistanın pek verimli olmadığını düşünüyorum. En uygun işletim sistemi hangisidir? 32 mi 64 mü kurmam gerekir?
2- Peki Anakartın ChipSeti değiştirilebilir birşey midir? yoksa anakartla bir bütün müdür?
3- PSU'nun bozuk olup olmadığını donmanın bundan kaynaklı mı olduğunu ne tür bir test ile öğrenebilirim?
4- Mevcut RAM'in yanında boş bir slot daha var oraya bahsettiğiniz gibi 800Mhz lik bir Ram eklersem sıkıntı olur mu ?Vistayı unut öncelikle :) 7 64bit kuracaksın, anakart çipseti değişmez anakartı değişmen gerekir ki gereksiz bence.. psu bozuk olup olmadığını ancak değiştirerek anlayabilirsin. şimdilik değiştirme, ram slotunun yanındaki boş alana da 800 lük takarsan hiç bi problem olmaz sadece diğer ram in değerlerine iner :)
-
Hocam bu anakarttan bende de vardı. Hala var evde yandı power sıkıntısı nedeniyle.
Bir dünya degişiklik yaptım ben ancak bir adama benzemişti.
1. Ekran kartı alacaksın Spybreak taki ekran kartının aynısı bende vardı cal of duty 1,2,3,4 oynatıyordu. (bütçen varsa daha iyi bir ekran kartı al ama boyutuna dikkat et kasaya sıgmayabiliyor.)
2. Anakart en fazla 667 mhz destekliyor 800 mhz ramlar çalışırmı görürmü bilmiyorum. ama en fazla 4 gb ram kaldırıyor ana kartın. https://tr.msi.com/Motherboard/P4M900M.html#hero-specification
3. win 7 kurdugunda 1 ram kasıyor, ekran kartın yoksa kurma zaten kullanılmaz oluyor.
4. ram ve ekran kartı ki power bile bozuksa. verecegin paraya başka bir kasa baksan daha iyi olur. http://atombilisim.sahibinden.com/bilgisayar-masaustu-modeller?sorting=price_asc
bakabilirsin. saygılarımla.
-
A_REX bunu yazdı
Hocam bu anakarttan bende de vardı. Hala var evde yandı power sıkıntısı nedeniyle.
Bir dünya degişiklik yaptım ben ancak bir adama benzemişti.
1. Ekran kartı alacaksın Spybreak taki ekran kartının aynısı bende vardı cal of duty 1,2,3,4 oynatıyordu. (bütçen varsa daha iyi bir ekran kartı al ama boyutuna dikkat et kasaya sıgmayabiliyor.)
2. Anakart en fazla 667 mhz destekliyor 800 mhz ramlar çalışırmı görürmü bilmiyorum. ama en fazla 4 gb ram kaldırıyor ana kartın. https://tr.msi.com/Motherboard/P4M900M.html#hero-specification
3. win 7 kurdugunda 1 ram kasıyor, ekran kartın yoksa kurma zaten kullanılmaz oluyor.
4. ram ve ekran kartı ki power bile bozuksa. verecegin paraya başka bir kasa baksan daha iyi olur. http://atombilisim.sahibinden.com/bilgisayar-masaustu-modeller?sorting=price_asc
bakabilirsin. saygılarımla.
Eyvallah hocam teşekkürler..
Diyelim ki @SpyBreak ın elindeki ekran kartını ve 1 tane de 2GB lik bir Ram aldım.
Win7 64Bit mi kurayım? yoksa XP işletim sistemine geri mi döneyim? -
İdare eder. Kullanırsınız çalışır. Ama çok fazla bisey bekleme.