Donanımın Temel Yazılımına Nasıl Ulaşırım?
-
Arkadaşlar diyelim elimde usb bellek var. bunu bilgisayara bağladığımda bomboş klasör geliyor. bu donanımı usb bellek olarak gösteren ve dosya biçimleri belirleme gibi temel yazılımları var. o yazılımlara nasıl ulaşırım veya başka bir örnek vereyim elimde fotoğraf makinesi var ben bunu bilgisayara bağladığım zaman sadece fotoğraflar,videolar gibi kısımları görüyorum halbuki bu fotoğraf makinesinin işletim sistemini çalıştıran yazılımlar var onlara ulaşmak istiyorum. bu konu hakkında bayağa bir bilgisizim yardımcı olabilir misiniz?
C10H15N tarafından 07/Şub/16 14:44 tarihinde düzenlenmiştir -
En temelinde JTAG gibi bir bağlantı birimine sahiptir. Bu şekilde ulaşabilirsiniz. İkinci yol da -eğer varsa- flash bellek bölgesini doğrudan okumak.
Firmware dosyasını incelemek daha kolay değil mi?
-
YeniHarman bunu yazdı
En temelinde JTAG gibi bir bağlantı birimine sahiptir. Bu şekilde ulaşabilirsiniz. İkinci yol da -eğer varsa- flash bellek bölgesini doğrudan okumak.
Firmware dosyasını incelemek daha kolay değil mi?
Anladım hocam yani ek donanımlar gerekli
peki firmware dosyasını inceleme işlemini nasıl yaparım.
bir tane cihazın tüm işletim sistemi micro sd üzerine kurulmuş bu micro sd 'yi bilgisayara bağlayınca bomboş 4 gb'lık alan gözüküyor fakat telefona bağlayınca o 30 mb'lık o cihazın işletim sistemi çıkıyor bu micro sd 'nin 30 mblık işletim sistemini silip telefona bağlayınca tamamiyle 4 gb'lık boşalanı kullanmak istiyorum. peki bunun için nasıl yol izlerim gparted ile falan bir kaç şey denedim ama işe yaramadı.
-
O durumda bilgisayarınızın işletim sistemi sd kartın biçimlendirilme şeklini (formatını) tanımıyor demektir. En temizi tümden formatlamak (FAT32 ve ext2 biçimlerini telefonunuz tanıyabilir).
Firmware'de ne olup bitiyor anlamak için: http://www.devttys0.com/2011/05/reverse-engineering-firmware-linksys-wag120n/
Tabi donanım hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Örneğin işlemcinin mimarisi, çevre birimlerin bağlantı şekilleri, toplam yazılım için depolama alanınız vs.