Dos Nasıl Yazılmıştır.? (Soru)
-
yaklaşık bir aydır bu konuyu araştırıyorum fakat beni tatmin edecek cvp bulamadım hiçbiryerde.şimdi sizlere soruyorum:
bilgisayarı kullanabilmek için işletim sistemi gerekli ilk olarakta hesap makinasını yaptılar fakat sonradan dos sistemi yazıldı sonrasında gelişmeler oldu benim sorumda bu dos sistemi nasıl yazıldı bunun yanında klavyeden bir harfe basıldığında ekranda bunu gösterecek bir program olması gerekir bu nerden geldi bunu merak ediyorum...
-
Dos değil de ilk işletim sistemi nasıl yazıldı diye sorman gerekir. İlk başta klavyeden basılanı ekrana çıkartacak sistem donanımda yüklüydü. İlk zamanlarda makine dili kullanarak program yazdılar. Sonra assembly dili geliştirildi. Makine diline en yakın dildir. Komutlar genelde 3 harflidir. (mov ax,3f) Daha sonra bu dil kullanılarak günümüzdeki programlama dilleri, işletim sistemleri yazıldı. Acele acele yazdım idare et artık :)
-
ilk işletim sistemi : bill gates ve ortağı tarafından ibm bilgisayarlara yüklendi bildiiniz gibi monitörlü bişe deil ışıklı :D lambaları yanıp sönen korkunç bişe
-
"İlk başta klavyeden basılanı ekrana çıkartacak sistem donanımda yüklüydü."
soru tam olarak bu aslında işte bu sistemi nasıl yazdılar hocam kendiliğindenmi var oldu :)
-
dertli bunu yazdı:
-----------------------------"İlk başta klavyeden basılanı ekrana çıkartacak sistem donanımda yüklüydü."
soru tam olarak bu aslında işte bu sistemi nasıl yazdılar hocam kendiliğindenmi var oldu :)
-----------------------------o sistemide kodladılar işte
-
dertli bunu yazdı:
-----------------------------"İlk başta klavyeden basılanı ekrana çıkartacak sistem donanımda yüklüydü."
-----------------------------sanırım cevap "işlemcilerde" gizli :D işlemcilerin ortaya çıkmasıyla.. elbette bu günki işlemcilerden bahsetmiyoruz :D daha doğruşu chipler diyelim :D
hatırlarsanız, "Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor" yarışması vardı :D
www.cpu-turkey.com
-
sordugun sorunun asıl cevabı elektronikte gizlidir.Bu duvardaki tuşa bastıgımızda lambanın nasıl yandıgını acıklamakla hemen hemen aynıdır.Nasıl yani diyorsun biraz acıklıyım.Duvardaki anahtara bastıgında devre tamamlanır elektrik sistem üzerinden gecer ve ışık yanar.Şimdi bu mantıgın benzeri ilk analitik aletlerde ve bilgisayarlarda da aynıdır.Daha kompleks olan bu sistemlere mantık kapıları denir ve(Ve,ancak,Veya) gibi durumları temsil ederler.Bu mantık kapılarını kullanarak girilen elektiriksel bir komutu işliyebilirler(burası biraz karışık acıklamıcam).Senin sorunun cevabıda tam olarak şudur.Bu mantık kapılarının elektronik olarak programlanmasıyla ortaya çıkan sonucların bir depolama aygıtında saklanması ve bu sonucların daha sonradan dışardan bir müdahale olmadan çalışabilmeleri sayesinde ilk işletim sistemleri oluşmuştur.Biraz üstün körü anlattım ama anlamışsındır umarım.
-
Bir aydır bu konuyu araştırıyorsan, muhtemelen ekonomi yada iktisat kitaplarında araştırıyorsun sorunun cevaplarını...
Aksi taktirde, bir aydır, günde 10 dakika araştırsaydın, toplamda 30*10 dan 300 dakika buda 5 saat ederki, ortalama bir kapasiteyle kendi bilgisayarını yapabilecek düzeye gelmiş olman gerekirdi..
Biraz elektronik bilgisi, bir kac elektronik kapı, on-off switchleri, 3-5 led alsan şimdiye kendi işlemini yapan pcni yapmıştın çünkü :)
Kaynak : Bilgisayar Mühendisliği derslerinden lojik devreler, mikroişlemciler, assembly ve mikroişlemci programlama ders notları...
-
sandman bunu yazdı:
-----------------------------
sordugun sorunun asıl cevabı elektronikte gizlidir.Bu duvardaki tuşa bastıgımızda lambanın nasıl yandıgını acıklamakla hemen hemen aynıdır.Nasıl yani diyorsun biraz acıklıyım.Duvardaki anahtara bastıgında devre tamamlanır elektrik sistem üzerinden gecer ve ışık yanar.Şimdi bu mantıgın benzeri ilk analitik aletlerde ve bilgisayarlarda da aynıdır.Daha kompleks olan bu sistemlere mantık kapıları denir ve(Ve,ancak,Veya) gibi durumları temsil ederler.Bu mantık kapılarını kullanarak girilen elektiriksel bir komutu işliyebilirler(burası biraz karışık acıklamıcam).Senin sorunun cevabıda tam olarak şudur.Bu mantık kapılarının elektronik olarak programlanmasıyla ortaya çıkan sonucların bir depolama aygıtında saklanması ve bu sonucların daha sonradan dışardan bir müdahale olmadan çalışabilmeleri sayesinde ilk işletim sistemleri oluşmuştur.Biraz üstün körü anlattım ama anlamışsındır umarım.
-----------------------------abi bu adamın %1 kadar elektronik bilgisine sahip olmak isterdim.. en azından bi devreye bakınca dalga mekanizmaya dik geliyor diyebilmek isterdim :|
-
dertli bunu yazdı:
-----------------------------Sistemi yazmadılar devre elemanları, kapılar ile yapıldı. Yani yazılım yok herşey donanımsal. Tabi donanımla yapmak çok daha zor. Yazılım yazarken olmadı silip tekrar yazıyorsun. Donanımla yapınca şu devre elemanını buraya değil de şuraya takayım demek daha zor :) Rene'nin de dediği gibi sen galiba iktisat kitaplarında araştırdın :) Biraz elektronikle alakalı birşeyler okusan iyi olur.
-
teşekkürler cevap için.