folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Dr. Rıza Nur Hakkında Birkaç Bilgi

Dr. Rıza Nur Hakkında Birkaç Bilgi

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Dentist
    Dentist's avatar
    Erkek

http://www.tahribat.com/Forum-K-Ataturk-Imzasi-183191/

Bu konuda rastladım LeveragEffect adlı mürid şöyle bir yorum yapmış:

Atatürk ile ilgili gerçekliği şu anki tarih kitaplarına göre çok daha yüksek ihtimalde olan bilgiler için öncelikle sizlere

Nutuk'u öneririm. Orada Atatürk'ün Lozan'da da görevlendirdiği Rıza Nur'u biraz tanıyın, daha sonra araştırın.

Sonrasında ise Dr. Rıza Nur'un Hayat ve Hatıratım isimli yanlış hatırlamıyorsam 3 ciltlik kitabını okuyun.

Eğer bağnaz bir insan değilseniz, Atatürk ile ilgili fikirlerinizde mutlak şekilde değişiklikler olabilir. 

-------------------------------------------------

Öncelikle bu konuyu siyasi bir konu olarak görmek kesinlikle cahilliktir. Bu konu tarihi bir konudur. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e atılan iftiralara cevap vermek siyasi bir mesele değil tarihi bir meseledir.

Başka bir konu açma sebebim de araştırınca "Dr. Rıza Nur'un Atatürk hakkında söyledikleri çok genel kapsamlı olup forumda da bu konu hakkında bir bilgi olması içindir. Merak eden mürid olursa arama yaparak direkt ulaşabilir.

Başlayalım.

Doktor Rıza Nur Kimdir?

1879 yılında Sinop'ta doğmuştur. Zor bir çocukluk geçirmiştir. Milletvekili, siyasetçi ve doktordur.

Bilinmesi gereken noktalardan birisi: Yazdığı anılardan kişilik analizini çıkaran doktorların tespitlerine göre;

-Rıza Nur ağır bir ruhsal bozukluk geçirmiştir. Homoseksüel eğilim, narsisizim, paranoid reaksiyon vs.

-Kendi anlatımlarında yazdıklarından bir kaçı: Gençliğinde tecavüze uğrar, bir bahriyeliye aşık olur, "kadını erkekle eşit saymak hatadır" , "kadın çocuk makinasıdır", "Arnavutları isyana teşvikim iftihar sebebidir."

Hatıralarını okuduğunuz zaman bunlar göreceğiniz şeylerdir hocalar belgesiz asılsız konuşmayız öyle.

Hatta yurtdışına çıkış sebebi olarak da "Mustafa Kemal İzmir Suikasti sırasında kendine muhalifleri astığı için" derler ve kocaman bir yalandır. Dr Rıza Nur'un Parise gitme sebebi tedavi olmak amaçlıdır.

Böyle bir adamın dediklerini sorgulamadan inananlara acıyorum; tarih sadece okuyarak öğrenilmez. Kaynakların güvenirliği sorgulanır ölçülür tartılır biçilir. Sizin yaptığınız gibi olsaydı youtube'taki sarıklı sakallı emmiler tarihi 10 bin defa yeniden yazmıştı.

Gelelim asıl konumuza; Dr Rıza Nur'un Atatürk hakkında yazdıklarına.

Mustafa Kemal Atatürk 1927 yılında Nutuk'u okur.

Nutuk'ta bu kişinin "Balkan Savaşı sırasında vatana ihanet ettiğini, Arnavutları isyana teşvik ettirdiğini" açıklar.

(Rıza Nur'un da anılarına baktığımızda bu bir gerçektir. Rıza Nur vatana ihanet etmiştir. Yalnız bunun yanında Kurtuluş Savaşındaki duruşu da asla gözardı edilemez bunu da ayrı bir not düşmek gerekir.)

Rıza Nur 1928 yılında "Hayat ve Hatıralarım" adlı bir eser kaleme alır. Eseri okursanız eğer tamamıyla Nutuk'a cevap şeklinde yazıldığını göreceksiniz. Nutuk'u ters yüz etme amaçlı yazılan bu eser şu anki cahiliye insanlarımızın çabasıyla yazımından 85 yıl sonra başarıya ulaşacak gibi gözüküyor.

Bu kitapta o kadar alçakça ve yersiz iftiralar bulunmaktadır ki Dr. Rıza Nur sinirinden hep tarihleri karıştırarak işi yüzüne gözüne bulaştırmıştır.

Mesela;

Zübeyde Hanım bir kişiyle beraber yaşıyormuş. O kişi ölünce babalık davası açmış vs.. Kişinin yakınları ölen kişinin, Zübeyde Hanımı genelevden iki yaşında oğlu ile birlikte odalık aldığını söylemişler. Mahkeme geleneve sormuş. Genelev de doğrulamış.

Şimdi; Zübeyde Hanım Ali Rıza Efendi ile 1871 yılında evlenmiştir. Sözde mahkeme kararı ise 1882 tarihinde. İyi de o tarihte Ali Rıza Bey hayattaydı. Bilindiği üzere 1890'lı yıllarda öldü. Böyle bir durumda Zübeyde Hanım evli bir kadın ve kocası yaşıyor. Bir 3. kişiye babalık davası açamaz.

Kaldı ki Osmanlı'da genelevler hiçbir zaman yasal olmadı. Mahkemenin geneleve soru sorması da bizim kahkaha atmamıza sebep olabilecek derecede bir deli saçmasıdır.

Başka bir örnek;

Mustafa Kemal Atatürk Türk değilmiş.

Bununla ilgili hiçbir kanıt bile sürmeye gerek yoktur. Varlığını Türk Milletine adamış bir adamın Türk olup olmadığını sorgulayabilecek iradeye sahip herkes.

Bir başka örnek;

Sarhoş, ayyaş, fuhuşçu felan.. Atatürk'ün sarhoş olduğunu o kadar çevresindeki insan görmüyor da bir tek Rıza Nur mu görüyor arkadaşlar? Böyle saçma birşey olur mu?

Size Atatürk'ün bir anısından bahsetmek istiyorum:

Bir gün yine sofrada Atatürk Ankaraya bir yol yapılmasını ister. Yolun genişliğine de günümüz otobanları kadar olması yönünde bir emir verir. Görevli arkadaş "Heralde Paşa biraz içkiyi kaçırdı" diyerek kendi bildiği şekilde plan yapar.

Planı gören Atatürk'ün sözü gayet nettir: "Sen benim o akşam sarhoş olduğumu mu sandın?"

Korkunç bir iradesi vardı Mustafa Kemal'in. Özellikle Buhranlı günlerde asla ağzına içki bile almadı. Atatürk'ün içki anlayışı zaten sadece rakı olmuştu. Sarhoşluğu sevmezdi.

Bu örnek sizi çok güldürecek;

Atatürk eşcinselmiş, Latife Hanım ile bu yüzden ayrılmış. Başkalarının eşlerine sarkıntılık edermiş.

Bu iddiaya cevap vermeye gerek bile yoktur. Hatta Dr Rıza Nur'un nasıl bir hasta olduğunu anlamak da yeter..

------------------------

Arkadaşlar Nutuk'un arkasından bir kitap yayınlayıp acayip derecede çirkin iddialar atmak ne kadar objektif bir tutumdur? Daha yayınlamadığım kitapta bir çok iddia var.

Benim söyleyeceklerim bu kadardır. Karar sizin.

Edit: Bir daha söylüyorum bu adamın Kurtuluş Savaşındaki duruşu da asla gözardı edilemez. Fakat siz Atatürk'ün arkasından "eşcinsel" iddiası atıyorsanız ve bunu da bir kitaba cevaben yapıyorsanız bunun hiçbir objektif yanı yoktur. Saldırı amaçlıdır. Bunun savunulacak bir tarafı da yoktur.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LeveragEffect
    LeveragEffect's avatar
    Homo

Rüzgar eken, fırtına biçer.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ArmadA
    ArmadA's avatar
    Erkek

olm adamı ilk defa duydum bak. az ekşide bakayım dedim aşağıdaki 2 yazı yettide arttı :S 

1. bir dönem sağlık bakanlığı da yapmıştır.. bu görevi sırasında eşini kaybeder, ölüm nedeninin de aşırı dozda uyuşturucu olduğu iddia edilir.. eşini kaybettiği sırada yazmakta olduğu hayat ve hatıratım isimli eserinde yaşadığı güçlüklerin ve çelişkilerin etkileri açıkça görülebilir.. 

eserleri gerçekten bir hesaplaşmadır ancak bu hesaplaşma başkalarına karşı değil kendisine ilişkindir; kanımca, kendi hayatındaki ahlak anlayışının değişkenliğinden ve yaşadıklarıyla doğru olduğuna inandıklarının reelde sürekli çelişmesinden kaynaklanan ahlaki hesaplaşmadır bu.. başkalarının ailelerine ya da kendilerine ahlaki bir takım saldırılarda bulunurken kendi saplantılarını ve çelişkilerini ortaya koyar aslında.. iddialarının birbiriyle çelişmesi de kendi yaşamının çelişkilerinden kaynaklanır..

tupitupite
    2. kitabının bir bölümünde kendini daima kadın olarak gördüğünü,öyle hissettiğini ve erkeklere karşı zaafının bulunduğunu itiraf edmiş olan bir tuhaf kişi.

yine hatiratina göre yaptigini iddia ettigi hizmetler:

1 mesrutiyetin yerlesmesini tek basina saglamis
      2 orduya cephane yetistirmesi(balkan savasi sirasinda) 
      3 osmanli meclisini tatil ettirmis
      4 milletvekillerinin ankara'ya iltihak etmelerini riza nur'un varligi saglamis
      5 padisahligi kaldirmis
      6 bir konusmasiyla türkiye'yi komünist olmaktan kurtarmis
      7 savunma bakanliginin unuttugu 35.000 tüfegi bulup haber vererek sakarya savasinin kazanilmasini saglamis
      8 sakarya savasiyla ilgili tedbirlerin tamami riza nur'a aitmis
      9 laikligin kurucusu da riza nur'mus
      10 moskova antlasmasinin yapilmasini o saglamis
      11 lozan antlasmasini asil yapan riza nur'mus
      12 ankara'nin baskent olmasini saglamis
      13 cumhuriyetin asil kurucusu da riza nur'mus
      14 seriye vekaletinin kaldirilmasi fikrinin sahibi de oymus
      15 medeni kanun inkilabinin öncüsü de o
      16 tekke ve medreselerin kapatilmasini riza nur ilham etmis
      17 ögretimde birlik inkilabinin da öncüsü
      18 sapka inkilabinin ilhamcisi
      19 m. kemal'in yeni bir din ilan etmesini önlemis
      20 m. kemal'in artik inkilap yapmamasinin sebebi onun türk tarihi isimli eserinde yazdiklarinin hepsinin yapilip artik yeni "devrimler" olmamasiymis.

maresal fevzi çakmak hakkinda ki görüslerinden seçmeler:
      kuzu pasa, ö... pasa. pislik içindedir. tirnaklari uzun ve içi simsiyah pislik. düsüncesiz ve inisiyatifsiz.

ruh ve sinir hastaliklari uzmani dr. hasan behçet tokol'un turgut özakman'a hatiratlarin analizi sonrasi saydigi hastaliklarin özeti:

"yahu, bu adamda galiba bir kogus hastaya yetecek kadar hastalik var. bir vaka ki gelecek kusak meslektaslarima bile yetecek kadar malzeme yüklü.

-ego ve dolayisiyla süper-ego dedigimiz ruhsal denetim mekanizmasi gelisemiyor.
      -identifikasyon firsati kaçiyor.
      -nevrotik. ("benim ifratli devrem kemalinde idi. hekim olunca anladim, süphesiz ki ben nevrastenik idim." (s.113)
      -askeri rüstiye'de bir cinsel tacize ugruyor, travma yasiyor.
      -izolasyon
      -depresyon
      -nörotik reaksiyonlar(egonun ve süper-egonun normal çalismamasi ve bilinçalti çatismalari)
      -borderline sizoid reaksiyonlar(sizofreninin paranoid sinirinda olmasi)
      -obsesif-kompülsiv sendrom
      -depersonalizasyon
      -agresif ve hostil(saldirgan ve kizgin)
      -psikopati
      -mitomani(yalan söyleme)
      -fabulasyon(masal uydurma)
      -fanteziler
      -narsizm(kendine hayran olma)
      -paranoid reaksiyonlar(takip edildigini sanma duygusu ve öldürülme korkusu, yani hezeyanlar, marazi kiskançlik, kimseyi begenmeme, herkesi tenkit ve karalama, asiri alinganlik, en yakinlarina bile güvensizlik ve süphe, asiri ve devamli övünme, sahte gurur ve kibir)
      -affektif hayatinda kin ve intikam, saldirganlik ve kizginlik, iftira atma duygusu"

Living Death
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShyRain
    ShyRain's avatar
    Erkek

The_Cure  adlı arkadaş ne içip yiyorsa türk türklere yedirilip, içilmesi ve kendisi gibi Çalışkan , mantıklı ve üşenmeyen zeki insanların türetilmesi yönünde çalışılmasından yanayım..

Yaptığı yorumlar doğru , yanlış hiç önemli değil (ki bence %100 doğrudur), önemli olan gösterdiği örnek davranıştır bence.

Hangi fikirde olursan ol , okuyup araştırdıktan sonra ilk gördüğüne inanmayıp araştırmaya devam ettikten sonra tüm insanlar birlikte huzur ve mutluluk içinde yaşar ,bu günlere gelinmez...

Computer Engineer/SyStem Analyst/ Coder ShyRain
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mfatihbodur
    mfatihbodur's avatar
    Erkek

Bence şu "Atatürk muhabbetini" kapatın ban gövdeyi götürecek sesleri geliyor kulagıma :)

Yeryüzünün öğretmeni olmak için, gökyüzünün öğrencisi olmak gerekir. - Aliya İzzetbegoviç / mfatihbodur@tahribat.com
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    neyzen
    giriftzen
    giriftzen's avatar
    Erkek

atatürk hakında binlerce şey yazılıyor, çiziliyor.

kimisi iyi anlamda, kkimmisi kötü anlamda...

bu demmek değildir ki,  iyi anlamda yazılanlar doğru,  ya da kötü anlamda yazılanlar doğru.

sonuç olarak rıza nur mudur nedir o herifin yazdığı şeylerin çoğu palavra ama.

sarıklı diye adlandırdığımız adamların yazdıklarınıda araştırmak lazım.

ya da, atatürkün en yakın arkadaşı diye adlandırdığımız kişileride.

sonuç olarak objektif olmak  lazım.

gerisi boş.

dokunmak sanattır.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Dentist
    Dentist's avatar
    Erkek

Tarihsel bazda yaptıklarıyla ilgili Atatürk de eleştirilir. Peygamber değildi yanlışı vardı.

Ama birisi ortaya çıkıp

"Atatürk dinsizdi!"

"Atatürk kısırdı!"

"Atatürk eşcinseldi!"

diye ortalığı karıştırıyorsa karalama kampanyası yapıyorsa onun da karşısında durulur arkadaş.

Ama gelip buraya birisi;

"Atatürk'ün Kürt Politikası bana göre yanlıştı nedenleri de şunlar şunlar" derse ve haklıysa ona da sonuna kadar hak verilir.

Tarihte olan olayları belli bir bilinçte eleştirmek ve hataları göstermek ayrıdır.

Tarihte olmayan olayları belli olmayan bir bilinçte ortaya atıp karalama yapmak ayrıdır.

Unutmayın ki bugün günümüzde "Kurtuluş Savaşı yalan" diye gezen insanlar var.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LeveragEffect
    LeveragEffect's avatar
    Homo

Kitaptan alıntılar yapacaktım fakat koruma yasası olduğu için herhangi bir attachment olmayacak mesajımda -evet mesaj olacak, şu an mesaideyim-

Öncelikle, insanlarla her konuda tartışmayı severim, önemserim bu benim kırmızı çizgilerim olsun onların olsun. Olabildiğince saygı içerisinde yürütmeye çalışırım. Çünkü bir tartışmada kişiyi dibe götürecek en önemli etkenlerden biri karşısındakine saygısızca ithamlarda bulunmaktır. Şurada da gördüğüm üzere

"Böyle bir adamın dediklerini sorgulamadan inananlara acıyorum; tarih sadece okuyarak öğrenilmez. Kaynakların güvenirliği sorgulanır ölçülür tartılır biçilir. Sizin yaptığınız gibi olsaydı youtube'taki sarıklı sakallı emmiler tarihi 10 bin defa yeniden yazmıştı."

Muhattab olarak beni tanımlayan şahıs terbiyesizce ithamlarda bulunmuş. Bu olmasa idi, bazı açıklamalar yapacaktım ancak hem onları hem de şu an bunu yazmayı vakit kaybı olarak gördüğüm yüzündendir ki kısa tutacağım.

Bazı zekasının parlak olduğunu sanan arkadaşlar için şu açıklamayı yapmak istiyorum önce. Tüm insanlık süreci boyunca tez anti-tez sentez formatı ile bugünlere geldik. Buradan bir zıplama ile konumuza dönecek olursak, burada seviyesi yüksek ve ufku geniş arkadaşlara bir tez ve anti-tez sundum. Günümüzde birçok kişinin yalan olarak tabir ettiği Hayat ve Hatıratım'daki cases var ise Nutuk'ta da aynı durum güncelliğini korumakta. Şimdi beni muhattaba alan şahıs bilgilerinin önemini uyarmak amacı ile bold ile belirtmiş. Ben her zaman bunu fikirlerinin küçüklüğünü image ile kapatmak olarak algılamışımdır. Bu nedenle buradan sonrasında mesajıma, başlığa cevap olarak değil Rıza Nur hakkında düşüncelerimle devam edeceğim.- evet, konuya cevabım bu kadar.-

Rıza Nur, 1920-26 süresince Atatürkün belki de dördüncü adamı desem daha doğru olur, statüsünde idi. Son derece kibirli bir insan olarak aklıma kazındı yazıkları ile. Yazdıklarının yasaklanacağını bildiği için her birisini yurtdışındaki kütüphanelere yönlendirmiştir. -ki yasaklanıp imha edilecekler listesine girmiştir- Kitabını yazabilmek için ki bunu kitabında bu şekilde söyler, birşekilde istifa edip İstanbula gitmekten bahsediyor, yapıyor da, yazıyor da. Şimdi kendisinin kendi cinsine olan meyili, karısını dövmesini kitaplarında anlatmasıi onlarla ilgili fikirlerini açık açık belirtmesi benim hoşuma giden bir durum. Adam hayatını anlatmış sonuçta. Bu şekilde düşününce -ki bu uzun bir süreçti- cumhuriyet sürecinin o kadar da hümanist işlemediğini belirten kitaplarındaki tespitlerine inancım arttı. 

Aksi durum ise belki de bu söyledikleri yalan idi ve bunlara olacak inancı arttırabilmek için kendini bu şekilde açık açık ortaya koydu.-kendisine edilen taciz ve tecavüzü anlatan bir adam, bence gayet kendini her bokuyla püsürüyle ortaya koymuş- 

Olabilir mi olabilir dedim 2sine de. Ben bana doğru geleni seçtim. Sonuçta tüm insanlar bunu yapıyor. Biz tarih kitaplarında istanbulu fetihden bahsediyoruz, avrupalılar cinayet, cehaletten.

Bu noktada tarih ile ilgili birkaç kelam etmek istiyorum. Bu kadar subjektif olan bir bilim dalını ki ben bir bilim olarak görmüyorum, buradan yola çıkarak tüm insanları kendi istekleri ve yazdıkları doğrultusunda inandırmak isteyen bir zihniyetin ürünü olarak tabiki ona karşı olarak bir şeyler de ortaya çıkacaktı. Ben bunu Rıza Nur olarak görüyorum. Yani yapılan hiçbir tarihi araştrma gerçeği yansıtmaz. Atatürk ve cumhuriyet konusunda da durum bu. Herkes kendi inancını ve inandığını birilerine kabul ettirip, zafer kazanma çabasında. Yazık... 

Ben diğer konudaki mesajımı tekrarlıyorum, bir Nutuk'u okusunlar bir de onun anti-tezi olarak gördüğüm Hayat ve Hatıratım'ı. 

Bu konuya olacak tek mesajımdır.Sebebi, her zamanki gibi hacılar hocalar işin içine sokulacak, bir zamanlar dedesinin ninesinin ecdat olarak gördüğü kafileye küfürler sayılacak. İlgili mesajımla ilgili tartışmak isteyen müridler varsa ö.m. ile rahatsız edebilirler.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Dentist
    Dentist's avatar
    Erkek

Rüzgar ektim, meltem biçtim.

"Böyle bir adamın dediklerini sorgulamadan inananlara acıyorum" 

demişim.

Sen sorguladıysan ve görüşün değişmediyse sana bir laf etmiyorum farkedersen.

Ek olarak sana en ufak bir ithamda bulunmadım. Benim muhattabım direkt olarak Dr. Rıza Nur oldu.

Gerçekten bu konuyla ilgili verdiğim iddialara cevabın varsa bu başlık altında açıkla. Yanlışım olduğunu öğrenirsem kabul ederim hiçbir şekilde zafer havasında yapılmış bir tepki değil bu.

Dentist tarafından 26/Ağu/13 16:29 tarihinde düzenlenmiştir
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ~$
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

cemaat beyinliler bunun sikko iddalarini kutsal kitapmis gibi dile getirirler surekli :D

Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
Toplam Hit: 1705 Toplam Mesaj: 10