Driver Yazan Var Mı?
-
merhaba arkadaşlar merak ettiğim bir kaç konu hakkında görüşlerinizi almak istiyorum,
elimizde bir usb cihaz olduğunu ve driver olmadığını farzedelim, bu cihazın ne olduğunu bildiğimiz durumda (örneğin flash disk olsun) ve ne olduğunu bilmediğimiz durumlarda bunun için driver yazabilir miyiz?
mesela kapalı bir kutu ve bir yerinden usb kablosu çıkıyor, kutuyu açma şansımız olmasın, sadece kabloyu bağlıyoruz bilgisayara, bundan nasıl veriler gelir alıp inceleme şansımız olur mu?
bir diğer konu da elimizde bulunan driverları inceleme ve hangi fonksiyonlardan oluştuğu öğrenilebilinir mi?
biraz karışık yazdım kusura bakmayın anlatamamış olabilirim,
bir de daha önce herhangi bir cihaz için driver yazmış olanlar varsa bunu paylaşır mısınız? konu ile ilgili güzel kaynak verirseniz de sevinirim
herkese iyi günler
-
iletişim sağlayabilirsin ama kontrol edemezsin. driverları üreticiler yazar ve piyasaya sunarlar. her cihazın kendine göre bir iletişim türü ve şekli vardır. bunu bilmeden cihazı kontrol edemezsin. Kontrol etmek için üreticinin api yayınlaması gerekir. Bu sayede bu api yi kendi projende kullanabilirsin.
http://www.tahribat.com/Forum-Pcden-Seri-Port-Role-Acip-Kapama-168152/1/#2002350
burada biraz iletişimden bahsettim ama kendi cihazın için. diğer cihazlar için de bu şekilde yapabilirsin ama kontrol edemezsin.
-
Driverler aslında programlar gibidirler. çoğunlukla dll ve ini kullanan ama normal yollarla başlatamayacağımız programlardır diyebilirim.
Hakkında bilgin olmayan bir şeyin driverini yazmak olmaz. Driverde amaç genelde beraber çalışmayı sağlamaktır. Mesela yazıcı driveri bilgisayarın yazıcı ile uyumlu çalışmasını sağlar. Yazdırılacak metni bilgisayarın driver ile yazıcıya yollar, misal yazıcıda kağıt yok a.q avucumuzamı yazacağız hatasını yine aynı şekilde bilgisayara yollar. Her tür cihazın driveri farklı olduğundan ne olduğunu bilmediğin birşey için driver yazılamaz. Bazı driverler genel hatları içerir ve birden çok marka modeldede genel iş görür.
Driver nasıl çalışır bunu bilmek gerekir. Onlarca yolu olabiir ben bir örnekle bimediğin şeyin driveri olmayacağını anlatabiirim.
Usb yazıcımız olsun. Driver misal toner durumunu sorgulamak istesin ama bu yazıcıda toner durumu sorgulama komutu nedir? X modelde ffa65 komutu iken y modelde deeea1 olabilir. Cihazı bilemessen bu komutlarıda bilemessin ve bu driveride yazamassın. -
Cihazın nasıl çalıştığını bilmeden o şekilde şuna bi driver yaziyim diyerek olmaz.
-
cevaplar için teşekkür ederim
-
wireshark ile usb analiz edip yapabilirsin, uğraşman lazım :)
-
arkadaşlar konuyu görünce merak ettim 32 bit lik driver 64 bit e uyarlanabilirmi elimde dvr kartı var 64 bit driver leri olmadığı için 64 bit windovsta kullanamıyorum
-
goldfinger bunu yazdı
arkadaşlar konuyu görünce merak ettim 32 bit lik driver 64 bit e uyarlanabilirmi elimde dvr kartı var 64 bit driver leri olmadığı için 64 bit windovsta kullanamıyorum
bir şekilde çözülür hocam
gelişmiş driver bulucular 64 bit için sürücülinki veriyorlar