E-Dünya Da, Türkiye Neden Hiç Sır Saklamıyor ?
-
Aşağıdaki yazının özeti : Neden kendimize ait işletim sistemimiz hala yok ? Neden bütün bilgilerimizi her yere dağıtırken , korumamız gereken hiçbir kapalı platform oluşturulmuyor ? Yurtdışı servisleri kesilirse ne olur ? Bilgilerimiz diğer devletler de olduğu kadar , kendi devletimiz de bulunuyor mu ? Bu konuların üzerine kafa yormamız, bilgi alışverişi yapmamızın faydalı olacağı kanaatindeyim.
Rusya başta olmak üzere, eski sovyet üyesi bütün ülkelerin sosyal medyası ilk olarak http://www.odnoklassniki.ru/ adlı siteden ibraet.
Bunun yanında çok daha ileride olduğumuz Gürcistan ın bile birtakım sosyal paylaşım sitelerine sadece kendileri girebiliyordu. www.geoclass.ge (son durum nasıl bilmiyorum).
Oddnoklassniki sitesine üye olmak içiin, sadece kısıtlı operatör listesinden bir hatta sahip olmanız gerekiyor, yani eğer yakınlarda değilsen buraya kayıt yaptıramazsın diyor. Önce benim bildiğim bir operatörden telefonun olacakki siteye üye olacaksın diyor. Yani diğer ülkeleri otomatikman elemiş oluyor.
Türkiye, tamamıyla facebook, twitter, foursquare vs vs de , sere serpe yatıyor ve neredeyse sadece ülkemizdeki kullanıcıları kapsayan ,ciddiye alınacak çok yaygın ve dışa kapalı bir sosyal paylaşım alanımız/alanlarımız yok. Tabiki Tahribat.com bu alandaki enbüyük girişimlerden birisi fakat sosyal paylaşım ortamına göre , aşırı uzman bir ortam kalıyor. Yani sadece ülkemiz içi kullanılabilecek aktif, herkesin kullanıcısı olabileceği ve dışardan kullanıcı alınmayan ücretsiz popüler ortam neredeyse sıfır. (Yada bilen varsa söylesin). Özetle facebook u yapmışlar , farklı bişey yapsak iflas ederiz o zaman boşver felsefesiyle , bu alanda hiçbirşey yapmayarak aslında geriliyoruz.
Öte yandan C ve Sistem Programcıları Derneği Başkanı Kaan Aslan , zamanında her satırı T.C. vatandaşı tarafından kodlanmış bir işletim sistemi yapalım diye Tübitak a gidiyor, Tübitak ta "Zaten pardus var, yeni bir şey için zaman harcamaya gerek yok, farklı bir projeye destek vermeye gerek yok" diyordu(Kaan Aslan ın röportajında söylediği bu şekildeydi). Hatırladığım kadarıyla Kaan Aslan projeyi yinede başlatmıştı, fakat henüz hala bir işletim sistemi çıktığını duymadım. Özetle, ülkemizde yurtdışı kaynaklı işletim sistemleri kullanılmaya devam ediyor.
Benim merak ettiğim, yazılım alanında bu kadar hızlı gelişen, meraklısını barındıran bir ülkeyiz, fakat güvenlik ve kapalılık konusunda toplamda çok önlemsiz ve ebleğiz. Sizce bunun sebebi nedir ve bu konuyu yeterince ciddiye alıyor muyuz ? Eğer almıyorsak insanların dikkatini çekip , nasıl uyandırabiliriz ?
Yarın öbür gün Facebook Türkiye ye hizmeti kapatsa, Google hizmeti durdursa ne olabileceği konusundaki senaryolara ne kadar hazırız ?
Milli güvenliğimiz ne durumda ve ülkemizdeki vatandaşların bilgileri bir yurtdışı veritabanında bulunduğu kadar devletimiz de bulunuyor mu ? Eğer bulunmuyorsa bundan sorumluluk hissetmemiz gerektiği kanaatindeyim.
Bu konularda genel bir fikir alışverişi , tartışma yapmamız , ortaya güzel sonuçlar çıkarabilir kanaatindeyim. Hepimiz için önemli olan bu konuda birşeyler paylaşmak , beyin fırtınası yaratmak istedim. Umarım konu ile ilgilenen , sürekli aklına birşeyler gelen tek kişi ben değilimdir.
-
Tabi kısa mesaj daha bir okunası oluyor. O zaman şöyle diyelim :
Yarın öbür gün, Türkiye de hangi bölgede en çok ne tüketiliyor diye tek tuşta bilgi alıp, ilgili bölgeye-bölgelere yatırım yaparak deli gibi para kazanan dış sermayeler , bir gün Türkiye deki vatandaşları inek gibi sağmaya başlarken ve sen ben kendi toprağında yurtdışı firmaların çalışanı haline gelmişken , ülkenin kendi üretimi sıfıra indiğinde ve borusunu öttüren başkası olduğunda kime küfredersin ?
-
Guzel yazmissin cogu noktada katiliyorum (:
-
Nede olsa cebe giren para ve güvenlik daha da azaldığında konuşuruz :)