folder Tahribat.com Forumları
linefolder Yazılımlar / Diğer Programlar
linefolder Efcore İçin Blockchain Mantığında Db-Log Doğrulama Projesi (Efcore.Tamperevident)

Efcore İçin Blockchain Mantığında Db-Log Doğrulama Projesi (Efcore.Tamperevident)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    furkiak
    furkiak's avatar
    Erkek

Merhaba üstadlar kendi bir proje geliştirdim sizlerlede paylaşmak istedim. Temel çok basit. Normalde dblerde işlemler yapıldıktan sonra bu verilerin loglarını tutarız. güncelleme ve silmede özellikle. Fakat bu tuttuğumuz logların değiştirilip değiştirilmediğinin pek bir garantisi yok. Bende buna istinaden bir dll yaptım.

Temel mantık çok basit dll yükle EfCore arasına koy o senin için update delete vb işlemlerinde hangi tablonun güvenliğini tutmak istiyorsan satır bazında şifrelemesini yapsın. Blockchain şeklinde zincirde en ufak değişiklikte seni uyarsın zincir bozuldu diye. 

Proje hakkında yorumlarınızı bekliyorum, Geliştirmek için veya yanlış olduğunu düşündüğünüz kısımlarıda yazarsanız çok sevinirim.

Github: https://github.com/furkiak/EfCore.TamperEvident

Nuget: https://www.nuget.org/packages/EfCore.TamperEvident/

furkiak tarafından 17/May/26 17:49 tarihinde düzenlenmiştir

Android Mobil Uygulama - Web Sitesi - Masaüstü Yazılım yapılır. Vitaminsiz Palyaço
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Elif - Efe
    undefined-01
    undefined-01's avatar
    Homo

Hocam benzer bir projeye baslamistim TimeStampChain adinda ama buyuk bir teknik probleme takilmistim. Bu olusan blockchain datasinin degisip degismediginin dogrulanmasi ve bunun lock edilmesi icin gerekli compute power. ilk Eth kullanarak cozeyim demistim ama sonra da bu verilerin blockchain e yazma maliyeti soz konusu olmaya basladi. Sen kendi datanin local de mi store ediyorsun ? 

Bu aralar fazla yogunum. Unuttugum seyler oluyorsa affola. DM vs atın.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    furkiak
    furkiak's avatar
    Erkek
    undefined-01 bunu yazdı

Hocam benzer bir projeye baslamistim TimeStampChain adinda ama buyuk bir teknik probleme takilmistim. Bu olusan blockchain datasinin degisip degismediginin dogrulanmasi ve bunun lock edilmesi icin gerekli compute power. ilk Eth kullanarak cozeyim demistim ama sonra da bu verilerin blockchain e yazma maliyeti soz konusu olmaya basladi. Sen kendi datanin local de mi store ediyorsun ? 

Şöyle hocam sql üzerinde bir tabloda blockchain mantığında işlem yaptığım için aslında milyonlarca satır olmadan doğrulama zinciri için çok büyük güce gerek duymayacak.

Temel mantıkta blockchain yapısını taklit ediyor ama bunu farklı bir yöntemle yapıyor. Fakat dediğini bende düşündüm direkt olarak eth ağına yazmyı fakat bu çok zahmetli ve pahalı bir işlem aklıma gelen dediğin gibi localde bir ağ kurmak oldu buda mantıksız olacaktı birden fazla yerde olmadığı için yedek. illa eth üzrinden yapıp compute power ı ortadan kaldırmak istersen sepolia veya holesky gibi test netlerde yapabilirsin hem maliyet olmaz hemde  uzun ömürlü ve güvenilir olur tabi illaki bir sınırı var ama genelde ortalama 4-5 yıl.

Android Mobil Uygulama - Web Sitesi - Masaüstü Yazılım yapılır. Vitaminsiz Palyaço
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Elif - Efe
    undefined-01
    undefined-01's avatar
    Homo
    furkiak bunu yazdı
    undefined-01 bunu yazdı

Şöyle hocam sql üzerinde bir tabloda blockchain mantığında işlem yaptığım için aslında milyonlarca satır olmadan doğrulama zinciri için çok büyük güce gerek duymayacak.

Temel mantıkta blockchain yapısını taklit ediyor ama bunu farklı bir yöntemle yapıyor. Fakat dediğini bende düşündüm direkt olarak eth ağına yazmyı fakat bu çok zahmetli ve pahalı bir işlem aklıma gelen dediğin gibi localde bir ağ kurmak oldu buda mantıksız olacaktı birden fazla yerde olmadığı için yedek. illa eth üzrinden yapıp compute power ı ortadan kaldırmak istersen sepolia veya holesky gibi test netlerde yapabilirsin hem maliyet olmaz hemde  uzun ömürlü ve güvenilir olur tabi illaki bir sınırı var ama genelde ortalama 4-5 yıl.

Hocam bu mantikta mesela 25 milyon satir var. sen 20 milyonuncu satirda degisiklik bile yapsan geri kalan 5 milyon satiri saniyede 1k dan rehash-update yaptigini dusunsek 5000sn icinde guncellersin - degisikligi ortpas edersin. oda yaklasik bi bucuk saat surer. belki her update - insert u degil ama belirli block donumleri yapip (mesela 10 dk da bir veya 30 dk bir) bir external servise merkle tree kaydini attirabilirsin. Burada dedigin gibi test icin testnet olabilir veya trust zone olarak kabul edilebilecek bir baska yapi da kurabilirsin (yada bu yapiyi kullananlarin kendi arasinda calisan bir chain olabilir) Database TimeStamp Chain gibi global olarak kullanilabilecek bir chain yapisi olabilir. aslinda guzel bir de proje olur. Projeyi bir registery ettirip kendisine pub/priv key pairi olusturup. O key pairi ile kendine ait bir network e saatte 2 kere write yetkisinin oldugu timestampin ve aktif db version hashinin oldugu kayit yazdirma yetkisi ile ilerleyen bir chain. 

amk benim de sorunum bu. adam guzel bir proje yapmis ben de gelip kodu buldum killisi olsa diye soyleniyorum. pardon brom eline saglik. Elestirme gunumuzun hastaligi.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Elif - Efe
    undefined-01
    undefined-01's avatar
    Homo

https://www.freetsa.org/index_en.php Bu arada eu da bir crypto exchange eod raporlarinda degisiklik olup olmadigini dogrulamak icin bu servisi kullanmistim. Belki sende block mantiginda boyle bir servis entegrasyonu ile block timestamp de dusune bilirsin.

Toplam Hit: 283 Toplam Mesaj: 5
efcore tamperevident