Ekolayzır Nedir? Neişe Yarar?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mescarine
    mescarine's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Eylül/2007
    Erkek

    Arkadaşlar bana çok sağlam dökümanlar lazım bukonuda. Ekolayzır nedir, neişe yarar, tasarımı nasıl yapılır? Dökümanın uzunluğu falan hiç farketmez. Web sitesi falanda olur. Google a baktım fakat hiçbiri yeterli değil, kısa kısa geçilmiş. Eğer elinizde böyle bi ekitap yada bildiğiniz normal kitap tarzında bişeyler varsa söylerseniz sevinirim!... Selametle!


    YGS: Yeni Gelin Sınavı.. Bir heyecan, bir arzu, bir istek.. Biraz hüzün, biraz acı, biraz gözyaşı..
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DarkFall
    DarkFall's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Eylül/2007
    Erkek

    ton yelpazesini genişleten alet.


    Nerde o eski TBT...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mescarine
    mescarine's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Eylül/2007
    Erkek

    Çok iyi açıklama bravo... :) Başka?


    YGS: Yeni Gelin Sınavı.. Bir heyecan, bir arzu, bir istek.. Biraz hüzün, biraz acı, biraz gözyaşı..
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Portishead
    Portishead's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Eylül/2007
    Erkek
    Ekolayzır spesifik ses frekansları üzerinde kazanç artışı ya da azaltışı yapabildiğimiz bir kontrol mekanizmasıdır.ekolayzır bu işlemi yaparken diğer frekansların sinyallerini etkilemez.

    ekolayzır kullanımı modern müzik endüstrisinde çalışanlar veya evinde müzik kaydetmeye çalışanlar için çok büyük önem arz eder.ancak ne yazık ki büyük çoğunluk ekolayzırın müziğe sağlayacağı etkilerden ya haberisiz ya da oldukça yanlış kullanıyoruz.



    bu konuda etkinlik kazanabilmek için yapılabilecek iki aşamalı bir çalışma ile kulağınızın ekolayzırın yaptığınız değişikliklere nasıl tepki vereceğini(kısmen) önceden kestirebilir,zaman içinde sorunlu frekansın ne olduğunu direkt olarak anlayıp düzeltebilir hale gelebilirsiniz.

    1.aşama:müzik dinlerken önünüze bir ekolayzır açıp (winamp'ınki bile olur)frekans gruplarının seviyelerinin yükseltilip azaltılmasının etkilerini keşfetmeye çalışın uzun süreli bir çalışma sonucunda genel bir fikriniz olacaktır.

    2.aşama:bu aşama biraz daha teorik bilgiye dayalı ve ilk aşamada edindiğiniz izlenimleri teorik temellere oturtup daha ileri seviyeye taşıma amaçlı.şimdi ovtav başına ekolayzır frekanslarını inceleyelim


    a)1.oktav:birçok kayıt için kullanılabilir ilk oktav budur.40-80 hz arasını kapsar.bu frekanslar alçak bas frekansları diye tabir ettiğimiz frekanslardır.bu frekanslar fletcher munson etkisi nedeniyle düşük volumlerde duylumazlar,ancak kaydın güçlü ve geniş bir bas imajına sahip olması bakımından önemlidir.hip-hop r&b kayıtlarında bu frekansların önemi büyüktür ama kirli bir sounddan kaçınmak için aşırıya kaçılmamalıdır.

    b)bas alanı:80 ile 250 hz arasında 1.5 oktavlık bir alanı kapsar.enstrumanların dolgun tınlasını sağlar.


    c)düşük orta frekanslar:250 ile 500 hz arasında 1 oktavlık bir alanı kapsar.kalın sesli enstruman seslerine daha yüksek bir tanımlama ve parlaklık katar ancak abartılıp çok açılması halinde bas davlluarın karton kutu gibi tınlamasına neden olur.

    d)orta frekanslar:500 hz ile 2 khz arasında 2 oktavı kapsar.orta freakanslı enstrumanlar (vokal,gitar piyano vb) üzerinde kontrol sağlar,ekolayzırdaki uygulma şekli genlede bu frekansları bir miktar kısmaktır.böyleylikle daha klaiteli tınlar
    enstrumanlar.

    e)orta yüksek frekanslar:2 ile 4 hz arasında bir oktavı kapsar.vurmalı çalgılardaki dinamizm ve atağı arttırmak için ya da bu frekanslarda anlaşılmaz olan vokal hecelerini belirginleştirmek için kısılabilir.


    f)yüksek frekanslar:4 ile 6 hz arasında yarım oktavı kapsar aşırı bulunmaları yorucu bir dinleme deneyimine neden olacağından kısılırlar.

    Cesaret zafere, kararsızlık tehlikeye, korku ölüme götürür.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Eylül/2005
    Erkek

    yapımında alt-üst geçirim süzgeçleri ve yükselticiler kullanılıyor sanırım

    süzgeçleri bir direnç ve bir kondansator kullanrak yapabilirsin
    direnç üstünden çıkış aldığında üst-geçirim kondansatör üzerinden aldığında alt-geçirim  süzgeçi oluyordu(terside olabilir)
    alt geçirim süzgeçi belli bir frekansın altındaki sinyallari geçirir
    üst geçirim süzgeçi belli bir frekansın üstündeki sinyallari geçirir

    ikini bir arada kullandığında elinde sadece belli bir bölgedeki frekansları geçiren devre elde edersin

    yükselteç devresini kullanarak o aralıktaki genliği yükseltip alçaltabilirsin


    |sadece aptalların başarısı ders notu ile ölçülür|
Toplam Hit: 1386 Toplam Mesaj: 5