Ekran Kartı Ve Ramde Çözemediğim Olay

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    joe_black
    joe_black's avatar
    Erkek

Merhaba müritler. Ekran kartı ve Ramin ne olduğunu bi türlü anlayamadım.

Sistem: Lenovo G560, Win8 2,00 ghz P6100 işlemci, Intel HM55 Anakart, 3 Gb ram (2+1 samsung),nVidia Ge Force 310m ekran kartı.

(Uzun bi süredir farklı işletim sistemleri deniyorum. Öncelikle son bir haftada nerden baksanız 20 den fazla format atmışımdır.

en sonunda dedm ki sistem yetersiz yükseltmek gerek, sanırım bu sistemden çok şey bekledim, performansı arttırmak için olmadık şey denemedim. ilk olarak ısınıyor diye soğutucu aldım (Logitech), sonra windows8 yükledim (lk aldığımda w7 4 bitti) bir süre 10 numero performansdan sonra yavaşlamaya başladı, Sonra Linuxe geçtim, sırasıyla;

-Ubuntu 10,04  

-ubuntu 10,10

-Ubuntu  11,10

-Ubuntu  12,04

-Ubuntu 12,10

-Pardus

-kubuntu

-Slax

-ReactOse 

sonra dedim ki sistemi orjinaline döndüreyim w7 64bit yükledim. en son da yaklaşık 3 saat önce w8e geri döndüm.ve artık başka bir sisteme geçmicem.ne kadar sevmesem de seve seve windows kullancaz o belli oldu. neyse

ilk olarak ekran kartından bahsedeyim.

nVidia Ge Force 310m ekran kartı kullanıyorum. cpuz, everest ultimate (şimdinin aida64 ü ) ve dxdiagdan inceledim.

hepsinde ekran kartı farklı gösteriliyor. birinde 1gb diyo birinde 2gb çözemedim.

netten de baktım bi sitede 512 mb paylaşımsız diyo birinde 1gb paylaşımlı başkasında 2gb paylaşımlı...

resimdede görülebileceği gibi dxdiag 2gb civarı gösteriyor, toplam sistem belleği ise 5gb civarı, yani paylaşımsız 2gb ekran kartım var diyor (!!!)

Laptopun modelini arattığımda da bi sitede 512 mb diyo bi sitede 1 gb diyor.

Evkurdan aldım pcyi alırken de 1gb paylaşımsız demişlerdi.

2- Ramler: Ben ramlerimi yükseltmek istiyorum, bu konuda da bi bilgiye ulaşamadım. intel hm55 chipset kullandığımı algıladım. bu anakartın da ne kadar ram desteklediğnii tam oalrak anlayamadım. bi kaç yerde 6GB bikaç yerde 8 Gb bi kaç yerde ise max 4 GB desteklediği yazılmış. ayrıca alırken 1033 gibi olaylar var ya hangisinden almam lazım? Cpuz de 832 diyor dxdiagda 1033 bunu da çözemedim bi türlü aq.

resimler.

ayrıca sormak istediğim şey P6100 işlemci de az geliyo bazen. Sıfır işlemci de pahalıya kaçar, Çıkma bi tanıdıktan falan i3 ya da B serisi işlemci ayarlasam acaba buna uyar mı ? bu anakart max hangi işlemciyi destekler.

Bunları hpsine cevap verebilen olursa helal olsun..

Teşekkürler şimdide..

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    joe_black
    joe_black's avatar
    Erkek

belki lazım olur..

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    trampfd
    trampfd's avatar
    Erkek

1-) Nvidia Control Panel > Help > System Information > Dedicated Video Memory

Her üretici her model ürününe koyduğu ekran kartının video ramini kendi belirler, video ramin minimum alırken sana söyledikleri kadar olması gerekir, daha fazlası çıkarsa şansına ne mutlu.

En doğru bilgiyi Nvidia Control Panel'den görürsün.

2-) http://ark.intel.com/products/50175/Intel-Pentium-Processor-P6100-3M-Cache-2_00-GHz#infosectionmemoryspecifications

En fazla 8gb 1066mhz'e kadar ram kullanabilirsin o işlemciyle.

3-) Laptop da cpu değişimi kolay değil, bios desteklemezse (olabiliyor) farklı bir cpu çalıştıramazsın. En doğru bilgiyi üretici firmadan alabilirsin ya da daha önce o modele o cpu takan birisini duyduysan, biraz da işi şansa bırakarak deneme yanılma yöntemine girebilirsin. 

trampfd tarafından 28/Ara/12 07:47 tarihinde düzenlenmiştir

Ehl-i Byte
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    joe_black
    joe_black's avatar
    Erkek

eyw hocam valla sonunda aydınlandım. dediğine göre 2gbmiy ekran kartı. 1gbsi ramden sömürüyo.

alırken 1gb demişlerdi demek ki şanslıymışım eyw :)

ram e gelince 2 slotum var 1033e kadar 4+4 yer yani? en yakın zamanda bi de öyle deniyim.

işlemci dediğin gibiyse öyle ram alıp takar gibi takamıcaksam o iş yaş riske girmeye değmez.ama ram artınca da heralde rahatlarım.

eyw hocam. dediğim gibi "helal olsun" :)

Toplam Hit: 900 Toplam Mesaj: 4