folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Elektrik Faturası Nasıl Düşük Gelir?



Elektrik Faturası Nasıl Düşük Gelir?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Erkek

    İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sermin Onaygil, 16 milyon 235 bin 830 konuttan her birine yalnızca bir kompakt floresan lamba takılarak bir elektrik santralının yıllık üretimine eşit miktarda enerji tasarrufu sağlanabileceğini söyledi.

    Onaygil, konutlarda kullanılan lambaların yüzde 78,5'inin enkandesen, yüzde 21'inin floresan, tüp floresan olduğunu belirterek, aydınlatmanın toplam elektrik enerjisi tüketimindeki payının yüzde 20 olduğunu söyledi. Evlerde kompakt floresan lamba kullanımının enerji tasarrufu açısından önemine değinen Onaygil, şunları kaydetti:

    "16 milyon 235 bin 830 konuttan her birine yalnızca bir kompakt floresan lamba takarak elde edilen tasarruf, bir elektrik santralının bir yıllık elektrik üretimine eşit. Bu, çok kısa sürede sonuçlarını görebileceğiniz ve kolay uygulanabileceğini düşündüğümüz bir proje."

    Elektrik tasarrufu için neler yapılabilir?

    Bir akkor lamba, kompakt floresan lamba ile değiştirildiğinde yüzde 80'e kadar aydınlatma maliyeti azalır.

    Odalar doğal aydınlık avantajını daha iyi kullanacak şekilde düzenlenmeli.
    Lambaların ve armatürlerin periyodik olarak bakımları yapılmalı. İyi yapılmayan bakım sonucunda lamba üzerinde biriken tozlar faydalı ışık miktarını azaltır.

    Zamanlayıcılar, fotoseller ya da yaklaşım sensörleri vasıtasıyla aydınlatmanın kontrol edilmesi de enerji tasarrufu sağlar.

    Buzdolabının etrafının toz ve hava sirkülasyonunu etkileyici diğer maddelerden ve ısı kaynaklarından uzak tutulması gerekiyor.

    İhtiyaçtan çok büyük bir klima enerji kaybına sebep oluyor.

    Eğer evde birkaç tane fırın varsa daima küçük olanın tercih edilmesi gerekir. Çok gerekli değilse ön ısıtma yapılmaması, yapılsa bile bu sürenin 10 dakikayı geçmemesi gerekir.

    Yüksek sıcaklıkta yıkamak yerine ılık suyla yıkamak, durulamanın ise soğuk su ile yapılması gerekir. Ayrıca, yıkama programları tam kapasite çalıştırılmalı.

    Bulaşık makinesi yerleştirilirken çevresinde en az 5 cm boşluk bırakılarak, ısınmadan dolayı oluşan sıcak havanın kolayca dağılması sağlanmalı.

    iyi bir yöntem



    Türkiye’deki emekli yaşlı insanları sevmiyorum. Ailemde emekli olanlarda dahil. Geleceğimizin çalınmasına izin verdiler. Umarım ızdırap dolu bir çileli hayat çekip elveda deyip bu dünyadan gidersiniz. Siz gençleri zırnık düşünmediniz hayallerini mahvettiniz.14.500TL ile hiçbirşey almadan karnınızı doyurun gelecek nesili düşünmeden yaşadığınızı sanıp gidin bu dünyadan.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ahmedmurad
    ahmedmurad's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2006
    Erkek
    teşşekürler ellerine sağlık özellikle ülkemizde ve dünyada su ve enerji sıkıntısı olduğu bir dönemde
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fistandantilus
    Fistandantilus's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Eylül/2004
    Erkek
    çok güzel bir haber. bizim evdeki bütün ampüller florasan şeysinden bi de beyaz ışık ya daha güzel oluyor..

    Fakat söyleyin kardeşlerim; insanlığın bir ereği eksikse, eksik değil midir- bizzat kendisi de?
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Erkek

    Geçen seneden elektriğin zamnlanacağını biliyordum :))) bir gün bizde devletten alacağız o vergilerimizi...

    28.06.2008 15:17



    Yılbaşında elektiğe yapılan yüzde 15 zamdan sonra, 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere elektrik fiyatlarına konutlar için yüzde 21, sanayi için ise yüzde 22 oranında zam yapıldı. Böylece 6 ayda elektriğe yapılan bileşik zam oranı konutlarda yüzde 39’a ulaşacak.

    Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Musa Çeçen, tüketicilerin faturalarını azaltması için bazı önerilerde bulunduklarını, ancak bunların geçici iyileşmeler sağladığını, asıl çözümün düşük enerji harcayan beyaz eşya kullanılması olduğunun altını çizdi. Musa Çeçen, bu konuda şunları söyledi: "Acil olarak hükümetin dayanıklı tüketim malları konusunda samimi bir uygulama bekliyoruz.


    A sınıfı beyaz eşyalar, diğerlerine göre çok daha az enerji tüketir. Hükümetin çok fazla enerji tüketen eski cihazların kullanımdan kaldırılmasını teşvik etmesi ve belki geçici bir dönem bu chazların vergisini sıfırlaması gündeme gelebilir. Böylece evlerdeki eski cihazları süratle yenileriyle değiştirilir. İngiltere birkaç yıl önce bunu yaptı. Eski teknolojiyle çalışan ve fazla enerji harcayan buzdolaplarını 80 vatt’lık buzdolaplarına dönüştürdü. Bizde de bu yapılabilir. Halen Türkiye’de yaygın olarak kullanılan buzdolaplarının saatteki enerji tüketimi 375 vatt."

    Evde enerji tüketimini nasıl azaltabilirsiniz?

    Buzdolabı

    Buzdolabının kapağını çok uzun süre açıp tutmamak gerekiyor. Açık kalınca içeri dolan sıcak havanın soğutulması için harcanacak enerji miktarı artıyor.

    Buzdolabında çok boş alan bırakmak zorunda kalıyorsanız, ağzı bantlı kutularla dolabı doldurarak enerji kullanımını azaltabilirsiniz.

    Lambalar

    Kullandığınız lambaları mümkün oludğu kadar kaliteli ve kompaktlardan seçin.

    Klima
    Klima çalıştırmadan önce varsa evdeki panjurları kapatmak gerekiyor. Panjur yoksa açık renk perdelerle ısı engellenmeli.

    Bulaşık makinesi

    Bulaşık makinesi iyice doldurulduktan sonra, iki günde bir çalıştırılmalı.

    Çamaşır makinesi
    Çamaşır makinesini de iyice doldurduktan sonra iki günde bir çalıştırmak lazım.

    Saç kurutma makinesi

    Saç kurutma makinelerinin yüksek güçte olanlarını kullanmak elektrik tüketimini artırır. 1800 vatt’lık saç kurutma makineleri yerine daha düşük enerji tüketenleri tercih edilmeli.

    Ütü

    Ütülenecek eşyaların nemliyken ütülenmesi önemli. Kırışıkları sertleşmiş bir gömleğin ütülenmesi daha çok buhar tüketimine, fazla enerji kullanımına yol açar. Ütüyü fişten çektikten sonra cihazda depolanan sıcaklıkla son eşyanızı da ütüleyebilirsiniz.

     


    Türkiye’deki emekli yaşlı insanları sevmiyorum. Ailemde emekli olanlarda dahil. Geleceğimizin çalınmasına izin verdiler. Umarım ızdırap dolu bir çileli hayat çekip elveda deyip bu dünyadan gidersiniz. Siz gençleri zırnık düşünmediniz hayallerini mahvettiniz.14.500TL ile hiçbirşey almadan karnınızı doyurun gelecek nesili düşünmeden yaşadığınızı sanıp gidin bu dünyadan.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Delegado_Zero
    Delegado_Zero's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Haziran/2006
    Erkek

    devlet hem elektrige zam  yapsın hemde kardeşim tasarruf ampul kullanın desin. Normal bir ampul 50 ykr falan iken en dandik tasarruf ampulun fiyatı 5 ytl. madem devletsin. hadi zammınla geciriyosun halkına ama dusunuyorsan bu kadar kendi tasarruf ampulunu kendin üret maliyeti fiyatına sat her eve.

    bu elektrik saatlerini dışarı cıkarma olayında da buyuk kazık gecirdi halka. kutulardır,kablolardır falan.

Toplam Hit: 1338 Toplam Mesaj: 5