Elektrik Fiyatları Hakkında
-
Selam hocalar.
Enerjisa'dan Ocak ayında elektrik aboneliğimin devletin desteklediği tüketim miktarının üstüne çıktığı için mart ayından sonra devlet desteğinin kesileceğini söyleyen bir mail aldım. Bir ay sonra iki eleman gelip yeni tarife için sözleşme sundular, sundukları tarife devlet desteksiz fiyatın biraz altında olduğu için makul geldi ben de kabul ettim. Şuan devlet desteği olmadan elektrik kullanıyorum ve gelen fatura +1500 civarında artmış durumda. Evdeki elektrikli aletlerdeki tek değişim 2025 mayısında aldığım 12bin btu bir klima. Onun dışında yeni birşey yok. Klimayı haziran - eylül döneminde kullandık. onun da kullanım bilgilerini uygulamasından baktım toplam 52 gün de toplam 535.13kw harcamış.

2025 yılı tüketim miktarları ay ay böyle

2026'da ise böyle

bu grafiklere göre ne yapmalıyımın cevabını arıyorum.
evde çamaşır ve kurutma makinaları var. ikisini de geçen yıl aldım enerji seviyeleri A+ belki daha üstüdür. çoğunlukla gündüz çalıştırıyoruz evde çocuk olduğu için ama tasarruf için akşam çalıştırmaya çalışacağız. bulaşık zaten gece çalışıyor.
kombi biraz eski ama ona birşey yapamıyorum kiracı olduğum için.
bunların dışından tavsiye edebileceğiniz birşey var mı tekrar devlet desteği sınırlarına dönebilmem için?
-
Ne yaparsan yap, bu ülkede yaşamanın bedeli olarak kullandığının üzerinde fatura ödemeye alışmalısın. :D
-
Yeni sistemde ne tüketirsen tüket 3 katı gelecek faturan benimde öyle oldu. Tek çözüm yolu ise kapanış verip başkası üzerinden yeni abonelik alman. Formaliteden bir kira sözleşmesi tapu fotokopisi dask işini görür. Aynı haneden olmayacak hatta garanti olsun diye farklı soyisimden birine aldırmıştım ben.
-
ne yazık ki kapitalizmin kötü olduğu zamanın içerisinde kademe olarak en aşağılardayız, yukarı çıkanlar cebimizdekileri de alıp üzerimize basıp çıkıyor.
-
Mali27 bunu yazdı
Yeni sistemde ne tüketirsen tüket 3 katı gelecek faturan benimde öyle oldu. Tek çözüm yolu ise kapanış verip başkası üzerinden yeni abonelik alman. Formaliteden bir kira sözleşmesi tapu fotokopisi dask işini görür. Aynı haneden olmayacak hatta garanti olsun diye farklı soyisimden birine aldırmıştım ben.
benzer bi senaryo benim de aklıma geldi ama tesisat numarası aynı olduğu için olmaz gibi şeyler okumuştum.
evde aşırı elektrik tüketen eşyaları bulmam lazım. şimdiye kadar herşey aynıydı gün gün yükseldi tüketim miktarı. farketmeden bozulan vs tüketmesi gerekenden fazla güç tüketen bir alet olabilir mi? -
the_ilkay bunu yazdıMali27 bunu yazdı
benzer bi senaryo benim de aklıma geldi ama tesisat numarası aynı olduğu için olmaz gibi şeyler okumuştum.
evde aşırı elektrik tüketen eşyaları bulmam lazım. şimdiye kadar herşey aynıydı gün gün yükseldi tüketim miktarı. farketmeden bozulan vs tüketmesi gerekenden fazla güç tüketen bir alet olabilir mi?Fark etmez kiracı evden çıkınca yerine gelen kiracıya sayacı değiştirip vermiyorlar aynı tesisat numarası üzerinden devam ediyor. Bir nevi ben çıktım başka kiracı geldi gibi oluyor.
-
Hocam evde nasıl cihazlar var ki çok yüksek yada size geçiriyorlar
çamaşır makinası 2 günde 1 mutlaka
bulaşık makinası 2 günde 1 mutlaka
tv günlük 17.00 dan 23.00 a devamlı
630 lt buzdolabı
7 çekmece derin dondurucu devamlı
aydınlatma dersen o biçim ledler avizeler fln
robot süpürge hergün
fırın haftada 2 kez mutlaka
mikrodalga nerdeyse günlük çalışıyor
bunların sonucunda günlük ortalama tüketim 6 kW
-
535kw yi sadece klima mı harcamış ? o ekranda ki gösterge sadece klimanın mı ? öyleyse 52 gün boyunca kullanmamış gibide görülüyor. Bana yüksek gibi geldi o.
Ekim ya da Kasım ayında destekli mesken abone tarfinenin yıllık tüketimi 5000kWh den 4000 kWh ye çekildi. Bu ada aylık ortalama 412kWh den 333kWhe düştü demek. Bu hesapla geçen sene gibi kullansanda sınırlarda gibisin.
https://www.aa.com.tr/tr/enerjiterminali/elektrik/12-soruda-elektrik-tarifesinde-yeni-limit/52592
Kira değilde müstakil bir evde olsa güneş pannelleriyle elektrik işini çözülebilir miydi düşünmedim değil ya da rüzgar ile. Yani evin tüm elektriğini karşılamaz ama bu sınırın altında kalması için yeterli olur muydu acaba? sistemi harcayacağın para,bakım masrafları vs vs. ile tasarruf edeceğin miktarı hesaplayıp karşılıyor mu karşılamıyor mu diye hesap kitap yapmak lazım. Kesin onunda kullanılmaması için evrakı vergisi zartı zortuda vardır. Taş koymuşlardır. Neyse :| kira olunca bu yazdığımında bir anlamı olmuyor.
Aslında sınırda bir kullanım oluyor hesaplamayla. Tüketim miktarını ne kadar aşmışsın ki ? Neye göre ortalama alıyorlar ? Son SS deki 2026 yılında 4 ayda 1.322kWh tüketim varsa 330kWh demek. Bu değerde sınırlarda. Hesaplama bu şekilde yapılıyorsa tasarrufla yıl sonu diyemezdim ama 4 5 ay daha götürebilirdin belki. Bilmediğim başka bir hesaplaması var sanırım.
-
3 den aşağı fatura gelmiyor , boğaz içi hergün sözleşme yenilemek için arıyor , sözleşmede taahütün de indirim varmı diyorum yok diyorlar daha ne halt yemeye taahüt sözleşmesi yapmaya çalışıyorlar