Elektrik Tesisatı (Akülü Araba Sorunu)
-
Kıza akülü araba aldık. Vesselam incelemeden bilmeden aldık dert oldu. 6 voltluk tek akü var ve tek tekerleğe bağlı. Çocuk gaz pedalına bastığında araba aniden hareket ediyo ve tek arka tekerden harekete başladığı içinde çoğu zaman kendi etrafında kısa bi dönme hareketi yapıyo. Şimdi işten anlayan ustalara sorum şu;
Bu arabaya nasıl bi ekipman takmalı ki;
1-Ya yavaştan hızlıya doğru hereket etsin?
2-Ya da bi düğme, anahtar vs ve ekleyerek kademeli hız artışı sağlansın?
Sözde işten anlayan bi elektrikçiye sordum, yok reosta bağlamak gerek dedi, sonra düşündü yok olmaz dedi, zırvaladı bi sürü falan..
Naapmalı?
-
tek tekere bağlı derken umarım sadece dört tekerden sadece birine bağlı değildir ?
öyleyse o nasıl araba amk öyle arabamı olur tek teker çekiş/itiş.
neysem. bu hız konusunda akü motor vs. nasıl bilgim yok. büyük ihtimal direk bağlıdır pedala basınca devreyi tamamlayıp gidiyodur.
Pot ile yapabilirsiniz. elinizde biraz yatkın ise pedal altına potu koyarsınız bastıkça bi yöne çevirir ve kademeli olarak tekere giden güç artar hızlanır. pedalın altınada bi yay atın. geri çektikçe pot aksi yöne dönüp kademeli olarak hızı düşürür.
düğme vs. derseniz alırsınız uygun değere sahip bi taş direnç birde düğme/anahtar vs. atarsınız ona basınca direnç devreden çıkar hızlanır filan. veya tam tersi basınca yavaşlar.
baristbt tarafından 04/Eyl/12 03:21 tarihinde düzenlenmiştir -
Hocam piyasada motor sürücü devreleri var ondan satın alman ve montajını yapabilmen için elektronik bilgin iyi olması lazım daha sonra o sürücü devresinin üzerinde pot dedigimiz şu radio larda ses acıp kapaya yarayan devre elemanı var onuda güzel bir mekanizma yaparak pedala baglamak gerekir.Anlıyacağın baya bir uzun iş neredeyse akülü arabayı sıfırdan yapmak gibi bişey ....
Tabi hiç denemedim ama piyasada şu evdeki lambaları yakmak için kullanaılan anahtar gibi bir ürün var sanıyorum dimmer deniyor bunu cevirdikçe ışığın şiddetini ayarlayabiliyorsun bunu akülü arabaya adapte edebilirsen bu da olabilir diye düşünüyorum
-
Hocam tornacıya yada kaynakçıya git o tek teker ile diğer arka tekeri bağlasın sorun çözülür. SAdece 2 parmak mile bakar. Arabayı al git hallederler.
-
hocam potansiyometre dediğin şey işini görür. yalnız kafama takılan iki şey
6v akülü araba, 6v biraz z gibi ?
potansiyometre yada muadilini gaz pedalina nasıl monte edeceğin?
selametle
-
gaz pedalına monte etmene gerek yok, ordan kablo çekersin, araya pot koyarsın. pedala bastığın zaman devreye girer, ne kadar anlatabildim bilmiyorum.
hezarfen tarafından 04/Eyl/12 12:44 tarihinde düzenlenmiştir
Edit: böyle diyorum
-
Cevaplar/fikirler için teşekkürler. Teknik/elektronik bilgim pek yok ama, işten anlayan birileriyle bu dediklerinizi mutlaka deneyeceğimi bilmenizi isterim.