Elektrikçi Ve Elektronikçiler Ufak Sorularım
-
Arkadaşlar selamlar klimam bozuldu klimacı çağırdım dış ünitede sorun dedi kartı söktüm tamir ettirdim.
Taktım kartı yerine sorun devam ediyor. Dedim gemini ile biraz kurcalayayım.
----
Dış ünitede toprakta ve N de yanmaması lazım diyor bende L N 3 ve toprakta hepsinde yandı.
Sonra dış ünitedeki kabloları söktüm iç ünitedemi dış ünitedemi anlamak için. Dış ünite artık bağlı değil.
-----
İç ünitede 3 te ve toprakta yine elektrik vardı.
Kartı söktüm acaba kablodamı diye bu sefer toprakta elektrik yoktu. Kabloda sorun yok diye düşünüyorum.
Gemini şunları söyledi,;
İç ünite kartındaki besleme devresi ve izolasyon hatası. Klimayı açtıktan
3 dakika sonra bu hatanın verilmesi tesadüf değildir. Klima ilk açıldığında iç ünite kendi testlerini yapar ve yaklaşık 3 dakika sonra dış üniteye "çalış" komutu (sinyali) göndermek için röleyi kapatır. -
Hata: Kart, dış üniteye elektrik göndermeye çalıştığı o anda, 3 numaralı uçta ve toprakta anormal bir voltaj/kaçak algılıyor. -
Sonuç: İşlemci kendini korumaya alıyor, "Operation" (çalışma) ışığını söndürüp "Timer" ışığını 2 kez flaş yaptırarak sistemi kilitliyor.
2. Neden 3 ve Toprakta Elektrik Var?
Kart sökükken ve başka prizdeyken bu elektriğin olmadığını söylemiştin. Kartı taktığın an bu kaçağın başlaması,
kart üzerindeki bir parçanın (muhtemelen Varistör VA1) kısa devre olduğunu kanıtlar. -
Sızıntı: Kartın girişindeki yüksek voltaj, arızalı parça üzerinden cihazın metal gövdesine (toprak) ve sinyal hattına (3 numara) sızıyor. -
Risk: Bu durum sadece klimaya zarar vermekle kalmaz, metal levhaya dokunduğunda seni çarpabilir.
sizce sorun nerede ?
dış ünite kartını 2500 e yaptı adam ne yaptı bilmiyorum
bu varistör denilen şeyi alıp kendim değiştirebilirim elim erer
-
-
Evet kısa devre olduğunda toprak hattına kayar elektrik. Nerde ariza.

Acaba fan motoru mu arızalı bilemedim. Merak da ettim. Takipteyim
-
Cihazın toprağa enerj kaçağı olup olmadığı kontol kalemi ile test edilmez basit bir test lambası yapıp kontrol edin. büyük ihtimalle evindeki topraklama zayf oluğu için bunu görüyorsun kart çıkış voltajlarını ölçmen lazım kart start verip bir kaç daika sonra arızaya geçiyorsa kompresörden kaynaklı olabilir.
-
Hocam basit mantıkta topraklamanda elektrik varsa topraklama hattın yok veya arızalı demektir bunu da nasıl anlarsın halihazırda topraklamanın kablolaması varsa herhangi bir prizde topraklama ile nötr arasına bir köprüleme yaparsın Eğer tüm topraklama hatlarında tüm prizlerde topraklama üzerindeki Elektrik negatif olursa Yani artık kontrol kalemi ile elektrik görmüyorsan Bu demektir ki topraklama hakkını yenilemen lazım veya arızasını gidermen lazım ama köprüleme yapmana rağmen elektriği hala topraklama üzerinde görüyorsan fazdan toprağa şase vardır
-
Multimetre aldım arkadaşlar nereleri ölçeyim
-
ErastoX bunu yazdı
abi bir genel foto ceker misin?
-
NaZi_ bunu yazdı
Hocam basit mantıkta topraklamanda elektrik varsa topraklama hattın yok veya arızalı demektir bunu da nasıl anlarsın halihazırda topraklamanın kablolaması varsa herhangi bir prizde topraklama ile nötr arasına bir köprüleme yaparsın Eğer tüm topraklama hatlarında tüm prizlerde topraklama üzerindeki Elektrik negatif olursa Yani artık kontrol kalemi ile elektrik görmüyorsan Bu demektir ki topraklama hakkını yenilemen lazım veya arızasını gidermen lazım ama köprüleme yapmana rağmen elektriği hala topraklama üzerinde görüyorsan fazdan toprağa şase vardır
Hocam notr ile topraklamayi birbirine koprulersen kacak akim rolesi atmaz mi?
-
Antikky bunu yazdıErastoX bunu yazdı
abi bir genel foto ceker misin?
nereyi hocam
-
klimayı çalıştırıyorum N ve 3 e multimetreyi bağladım çıt sesi geldikten sonra 100-220 arası değişen değer gösterip hataya düşüp 0 a iniyor
gemini dış ünitede şimdi sorun diyor .d