Elektronikci Arkdaslara Bi Sorum Olucak
-
Selam arkdaslar sizlere bi sorum olucak
http://forum.donanimhaber.com/m_8385045/tm.htm# su siteden vbasicle paralel port aracigiliyla evdeki elektronik esyalari kontrol etmemize yarayan bi makale var, elektronikten anlamasamda bunu yapmayi denemeye karar verdim ama sorun su orda role denilen bi seyle paralel port araciliyla pc baglaniyor ama benim sorum su peki diyelim ki ben evdeki bi lambami kontrol etmek istiyorum onu roleyle nasil bagliyacam yarddimci olrusaniz cok sevinirim
sidmiden tesekurler
-
zaten role ile 250 volt 10 a amperi kontrol ettiriyorsun senn bilgisayarından gelen sadece roleyi açıp kapamak roleyi lamba açıp kapamaya yarayan anahtar gibi düşün sönükken yanması için sen elle basmıyorsunda bilgisayardan tuşa basıyorsun..bastğında gerilim yolluyor iletime geçiyor kapattığında ise gerilimi azaltıyor kesime gidiyor yani lamba sönüyor röleyi eline aldığın zaman zaten ayak bağlantı ve uçlarını görürsün
-
hocam verdiğin linkte anlatılan röle 5 bacaklı. bunlardan 2si bobin için diğer 3ü 220V luk gerilim için kullanılıyor. röleyi eline aldığında bu bacakları rahatlıkla görürsün 2si ile diğer 3ü biraz ayrı durular birbirlerinden. mantık basit. bobine 12V gerilim verdiğinde oluşan manyetik etki ile rölenin içindeki anahtar kapanıyor. alacağın rölenin dış kılıfı şeffaf olursa bu hareketi görebilirsin. röle bağlantısını verdiğin linkteki "12V röle devresi" diye yazan resme göre anlatayım. tranzistörün hemen üzerinde 1N4007 ye paralel bir kutu görünüyor, o anlattığım bobin oluyor. resimdeki gibi bir bacağını 12V a diğer bacağını tranzistörün kollektörüne bağlıyosun. rölenin diğer tarafında 1,2,3 ile gösterilen bacaklardan 2 ile 3 ü kullanıcaksın. 2. bacağa 220Vluk şebeke elektriğinden gelen 2 kablodan birini bağlıycaksın. şebekenin diğer kablosunuda lambanın bir kablosuna bağlıycaksın. lambanın diğer kablosunuda rölenin 3. bacağına bağlıycaksın. sana tavsiyem 220V bağlatıda kabloyu kolay söküp takabilmen ya klamens kullan, yada bir fiş yap ve onu pirize takarak kullan lambanı.
DİKKAT!!!!! 220 V İLE UĞRAŞIRKEN ÇARPILMA RİSKİN VAR DİKKAT ET.