Eski Dillerden Yeni Dillere
-
Merhabalar,
Yaklaşık son 5 yılımı oyunlarla harcadım. Bildiğim/uğraştığım neredeyse herşeyi unuttuğumu fark ettim. 10-11 yaşlarında VB6 ile başlamıştım programlamaya. Sonra web tabanlı programlamaya girip 2 yıl kadar bir süre de web ile harcadım. Html, JavaScript derken bir de baktım ki herşeyi bırakmış mud oynuyorum. Mud için C ve C++ öğrenmeye başladım, ama sadece oyunda bug bulursam gidip çözecek kadar. Sonradan C tabanlı mudları da bırakıp LambdaMoo adında bir sisteme geçtim. Fark ettim ki, bunların hiçbirinin aslında faydası yok. Oyunlar için scriptler yazdım, kendi oyunlarımı kodladım. Ama bana oyunlar haricinde, gerekirse para kaynağına çevirebileceğim diller ve bu dillerle yapılabilecek projeler lazım. Şuan tekrar Javascript'e başlayabilirim, jQuery JSON vebenzeri. Zaman açısından sorunum yok. YGS ve LYS sınavlarına hazırlanmama rağmen zamanım bol. Soruma gelirsek, hangi dili, hangi projeler için öğrenmeliyim? Ne kadar programlama dillerinin hepsi aklınızdaki bir projeyi hayata geçirmenize yardım etse de, dillerin de eskidiği oluyor. Kim VB6 kullanıyor ki artık? Görüşlerinizi bekliyorum.
-
Java veya C#
-
Piton ya da C#, web + masaüstü uygulamaları için
-
Programlamaya ilk olarak oyunlara scriptler yazarak başlamıştım. Aslında selfmotivation'u yükseltme açısından çok faydalıymış sonradan anladım. Ben RunUO'ya (ultima online için opensource server uygulaması) scriptler yazarak C#'a adım atmıştım. Devamıda zamanla geldi (açtığım servera web sitesi yapmak da wordpress ve php ile uğraşmama sebep olmuştu). Bence script'i anladıysan diğer dillerede kolayca adapte olabilirsin.
Benim önerim direk olarak mobile programminge başlaman. Bu konudada iOS developer olman senin için geleceğe yönelik çok büyük bir yatırım olur.
-
TeRRoR bunu yazdı
Programlamaya ilk olarak oyunlara scriptler yazarak başlamıştım. Aslında selfmotivation'u yükseltme açısından çok faydalıymış sonradan anladım. Ben RunUO'ya (ultima online için opensource server uygulaması) scriptler yazarak C#'a adım atmıştım. Devamıda zamanla geldi (açtığım servera web sitesi yapmak da wordpress ve php ile uğraşmama sebep olmuştu). Bence script'i anladıysan diğer dillerede kolayca adapte olabilirsin.
Benim önerim direk olarak mobile programminge başlaman. Bu konudada iOS developer olman senin için geleceğe yönelik çok büyük bir yatırım olur.
Çoğu script dillerine aşinayım. Programlamanın, programlama dillerinin temelleri hakkında sorun yaşamıyorum. Bir mantığa oturuyorlar hepsi eninde sonunda. Mobil programlama işi biraz sakat gibi benim için. Telefondaki görsellere bağlı, insanların isteklerini karşılayabilecek birşey yapabilirmiyim bilmiyorum.
-
C, C++ ve Javascript temelinin varolduğunu sayarsak,
Web tarafı için PHP
Business tarafı için Java yı öğrenmeni tavsiye ederim.
C / C++ dan PHP / Java ya atlamak daha kolay olur.
-
yine iyisin ben QBASIC te biraktim ;)
soruna gelirsek: perl derim