Eski Kodların Maintanance'ına Yaklaşımınız Nasıl
-
Selamlar,
Çok önceden yazılmış bazı kodlar var diyelim. Bu kodların arasında yeni bir gereksinim nedeniyle değişiklik yapmanız gerekiyor.
Mevcut rutini kesinlikle bozmamanız gerekiyor. Bu durumda aşağıdaki iki yöntemi tercih ediyorum.
1- Mevcudu bozmamak için yeni gereksinimi kodu yeniden yazıyor gibi eski kodların arasına bağımsız şekilde kodluyorum. Servis çağrılarını algıritmaları yeniden yazıyorum. (Bu şekilde yazmak hiç hoşuma gitmiyor)
2- Değişiklik yapılacak uygulamayı incelerim. Ortak kısımları çıkarırım. Yeni gereksinimde ortak kodlardan neleri kullanabileceğimi belirlerim. Uygun olanları yeni gereksinimde de kullanırım. (Daha temiz bir görüntü oluştuğu için bu şekilde yazmayı daha çok seviyorum. Ancak kodu anlayıp ortak servisi çözdüğümü düşürürken kullandığım kod bloğu aslında bir yerde farklı bir case'e girebiliyor ve sizin yeni rutinini bozabiliyor. Bir kaç kez bu tongaya da düştüm.)
Sizin bu konuda yaklaşımınız nasıl?
Teşekkürler.
-
Selam, Akış diyagramı sanırım burada işe yarıyor değil mi?. kitaptan okuyarak gidiyorum, şekilleri bir birine bağlayarak gidiliyor, yalnız anlamadığım, bir muhasebe programı olsa yüzlerce kod var o kadar diagram nasıl çizilecek?
bu konuda da tecrübesi olan varsa basit anlatım yapabilirse bilgilenmiş oluruz.
siyahbereli tarafından 23/Ara/18 18:38 tarihinde düzenlenmiştir -
Makina işinde buna revizyon diyoruz. Mekanik + yazılım değişikliği talepleri geliyor.
Sektörde tecrubelendikten sonra revizyon yapmıyoruz deyip kestirip atıyoruz. Sıkıntılı işler ve bir senior asla sıkıntılı iş almaz.
-
bu olay tamamen kodun düzgün yazılıp yazılmadığı ile ilgili. ortada bir database varsa en büyük vakti orda yapacağım değişiklikleri planlarken harcıyorum.
-
Uzun süredir yazılımla ilgileniyorum fakat profesyonel olarak değil sevdiğim için. Tabi freelance olarak işlerde alıyorum. Birkaç defa kod düzenleme/ekleme işi aldığım oldu. Biri hariç hepsinde işi aldığıma pişman oldum çünkü kodlar karman çorbandı ve tek satır yorum yazılmamıştı.
Onun için kodlama düzgünse ve/ya yorum satırları açıklayıcıysa işi alırım diyip sıyrılıyorum(freelance olduğu için almıyorum demek kolay oluyor.). Tabii bir şirkette çalışan için ben bunu yapmam demesi zor olacaktır. Ozellikle yazılım sektoründe çalışan kişilerin cevaplarını bende merak ediyorum.
-
Abi bir sürü değişken var. Legacy kod varrr legacy kod var. Yani net birşey söylenemez çünkü kimi legacy sistemlere yılda 1 kere müdahele edersin. kimi durumlarda geliştirmeye devam edilmesi gerekir. eğer düzenli geliştirme olacaksa plan program yapılıp sistem iyice analiz edildikten sonra parça parça yeni sisteme taşınması en mantıklısı. ha ama legacy diyede bok atmayak eğer kodlar temizse kendin yazmışsın gibide ilerleyebilirsin. ihtiyaçlara göre normal refactoringler yapar keyfine bakarsın. biraz daha spesifik örnekler verirsen onun üzerine tartışabiliriz.
-
Tercihen eski kodlara hiç yaklaşmamaya çabalıyorum, sonra voltynin beyni niye yanıyo