Espor Kulübü Kurmak
-
-
Altından kalkamaz. Bir başarıya ulaşamadıkça daha da batağa sürüklenir. Riskli iş.
-
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne giderek öncelike branşını ve tescillerini yaptırıyorsun ve böylece "gençlik ve spor klübü" ünvanını alıyorsun. Oyuncularınında yine gençlik ve spor müdürlüğünden profesyonel espor oyuncusu lisansları olması gerekmekte. Oyuncularınında maaşlarını ödemek istiyorsan firmalaşman gerekiyor buradada şahıs şirketi olmaktansa ltd kurmak çok daha doğru bir yaklaşım. Bununda ilk açılışı 5000 lira civarına gelir. Daha sonra ise muhasebe giderleri + bağkur + oyuncuların ssk'sı olarak baktığında aylık iyi bir gidere denk geliyor.
Yukarıdakiler tahmini olarak yapılması gerekenler resmi bir bilgim yok. Bir danışmanlık veya mali müşavirlik,muhasebe firmalarından vs. destek alınması çok daha sağlıklı olacaktır.
-
Peki hocam maaşsız olarak oynatmazmıyım oyuncularımı? illa ssk yaptırmak mı gerekiyor? Sponsor bulmak için illa şirketleşmek mi gerek ?
Spor kulübü ünvanı aldıktan sonra sponsor ve oyuncularla ligde oynayamazmıyım
-
Sponsor bulmak için şirketleşmek şart. Hatta farkındaysan şahıs bile demedim LTD dedim özelilkle. Çünkü kurumsal firmalar karşılarında güvenebilcekleri bir muhatap bulmak isterler. Ayrıca sponsorlar verdikleri meblağ karşısında bir dekont veya benzeri birşey isteyeceklerdir çünkü gider oalrak devlete beyan etmek zorundalar çıkan parayı.
maaş konusu hakkında birşey diyemicem gerçekten sadece tahmin yürüterek paylaştım fikrimi yanlış yönlendirmek istemem.
Her oyun ligininde kuralları farklıdır. Detaylı bilgileri katılmak istediğin liglerin sayfasından veya oyun firmalarından ulaşasabilirsin çünkü onların henüz ortak bir yönetmelikleri olduğunu düşünmüyorum.
Email at danış istersen. (Riot Games,ESL,Valve). Bahsettiğin oyunların main turnuvaları için direk kendilerinden bilgi alman daha doğru. Onların haricinde zaten yıl içerisinde milyon tane irili ufaklı,WAN'dan veya LAN'dan bir dolu turnuva oluyor katılmak istediklerinide belirleyip iyne onlarında internet üzeirnde varsa kuralları yoksa iletişime geçerek bir şekilde öğrenmen gerekiyor.
-
"İyi 1 adam" ya da "iyi 1 profesyonel" değil "iyi 5-10 adam" yada "iyi 5-10 profesyonel" lazım öncelikle. Sonra arkadaşların kendini sağda solda kanıtlaması lazım.
Sonra arkadaşlara sponsor olabilecek kimseler lazım. Belediyeler, iş adamları, spor kulüpleri..
Sonra sponsor olabilecek kimselerin güvendiği ve espor işlerinden anlayan kimseler lazım ki onlar aracılık yapacaklar. "Abi bu çocuklar çok iyi, aha bu arkadaş oyunun messisi. Bu arada oyunun şu kadar oyuncu kitlesi var. Ama tesis yok.." şeklinde.
İlk başlarda oyunculara sadece ortam sağlanabilir. Ki burası ancak güzel iyi internet bağlantısı, sadece ilgili kişilerin takılabileceği bir yer olabilir. Böyle olacaksa o arkadaşlar kendi bilgisayarlarını getirmelidirler. İlklerde gelen sponsor bütçelerinin buna yetmesinin neredeyse imkanı yok çünkü.
İstanbuldaysalar internet cafeleri kullanabilirler. Sürekli maçlarını anlaştıkları bir internet cafede yaparsalar biraz gösteriş yapma şansına sahip olurlar oyuncuları etraflarına çekebilirler.
Herhalde böyle olabilir başka türlüsü aklıma gelmiyor.