Farabi - El Medinetü"L-Fâdıla
-
Arkadaşlar allem ettim kallem ettim yok bulamadım a.Q bu kitabın özeti varmı acaba bulabilir misiniz ? Özetini yiyeyim,kitabı okuyan yada 1 kaç paragrafla özetleyebilecek bir ulvi beşer varmı aramızda acaba ??
Bazı kaynaklarda Medinetü'l-Fâzıla oalrak ta geçer adı..
Ne topoş proflar varya :@ -
Farabi'nin devlet üzerine yazdığı kitap.. Erdemli Şehir olarak ara.. Hatta kitabı tamamen oku, ilgini çekecektir.. yani çekmeli :)
-
felsefede daha bugün gördük aq :D
ütopyanın önde gidenidir " faziletli şehir " türkçesi
bir devlet nasıl yönetilir, nasıl daha iyi bi devlet olur gibisinden hayal ürünü bi kitap. özetle farabinin hayalinde kurduğu devlet düzeni
-
Teşekkürler canlarım,yurttaşlarım,saz arkadaşlarım :Pp
başka arayan olursa bulunsun buralarda ;)
Platon’dan etkilenen Fârâbî, "Medinet’ül Fâzila" (Erdemli Şehir) adlı eserinde böyle ütopik bir devlet tasarlamıştır. Ona göre, insanlar yardımlaşarak bir arada yaşamalıdır. Sağlıklı bir organizmada bütün organlar nasıl uyumlu bir şekilde çalışıyorsa, toplum da böyle olmalıdır.
Kötü insanlar toplumdan çıkarılmalıdır. Erdemli şehirde gerçeklikler, doğruluklar, iyilik ve güzellikler birleşirler. Bunu sağlayan bu şehrin yöneticisidir. Yönetici, peygamber ile filozofun erdemlerini(zeki,dürüst, doğruluğu seven hafızası kuvvetli) kendinde toplayan kişidir ve bu özeliklerini topluma yayarak devleti yönetir. Bireylerin de yöneticinin bilgilerine katılmasıyla mutlu bir şehir doğar.
-
bu adam Allah'ın ancak akıl yoluyla bulunabileceğini düşünür, insan aklının onun varlığını ıspat edebileceğini falan söyler, bazı alimlerce dinsiz olarak tanımlanmıştır. bi de muallim-i bilmemne die bi lakabı vardı unuttum..
-
bu farabi matematikçi değil miydi la:S
-
yok la cinnahta sokaktı bu herif :|
Toplam Hit: 3628 Toplam Mesaj: 7