folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Farkli Kulturler

Farkli Kulturler

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    jerry
    jerry's avatar
    Erkek

Bugun gozume birsey takildi, bazen bir an boyle kafanizda ki sorulara cevap olarak cuk diye oturur ya bir gozlem ufak bir algilayis (glimpse), basima bugun gelini paylasyim dedim, sonucta tahribat ailesi dunyanin heryerinde ve hepsi biraz catlak... Ama gozlemim sonucta saygi gostermenizi bekliyorum, amacim ovmek degil sonucta bu kulturde yasiyorum, egrisi dogrusu oldugunu biliyorum...

Baltimur eyaletinde ufak bir is gorusmesine gittim, 3.5 saat bir yolculuk, 4 kisiyiz arabada ve konu pasifik adalari ama muhabbet arabaninin mercedesin bilmenenne serisinin SUV tarzindaki 2012 arabanin moturunda ki bilmemne guc ve arabalar(hic araba bilgim yoktur). Boyle bir ortam ve elemanlarin hepsi is'in de bir numara, sadece glimpse'in bekrondunu veriyorum.

Donus yolunda Servise arealardan bir tanesinde durdugumuzda, macdonalda girecegiz birden kapida peceli afganistanli bir bayan giyiminde kocasi ve cocugunu gordum. Ve etrafta 72.5 millet, 10 farkli dil her renkten adam filan vardi. (NJ koprusunden gectikten sonraki, cok kalabaliktir)

Adamlar iki tane musluman ulkeyle savasiyorlar, IL'eri demokrasiyi kayitsiz sartsiz destekliyorlar, dunya'da heryeri karsitiyorlar ama siyah beyaz meksikali portarik dominic ispanyol arap pakistanli indiali bangledesli bilmemnelereli allan unuttugu memleketten insanlari filan bir birlik olarak macdonaldda kavgasiz gurultusuz alisveris yaptiriyorlar ve bir araya topluyor.

Kaptilazim'i iyi anlamak lazim...

GOD IS GOD http://www.youtube.com/watch?v=v8LY2VgiikE
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    badass
    badass's avatar
    Erkek

Bence bunun kapitalizm ilgili baglantisi 2. seviyede kaliyor. Amerika ilk kurulusunda buraya yerlesen insanlar bir isyan icinde yerlestiler. Basta avrupa olmak uzere dunyanin her yerinden Amerika'ya goc oluyordu. Bu gocu yapan insanlarin cogunlugu, ulkelerindeki politika ve din sisteminden kaciyorlardi. 

Amerika'ya geldiklerinde kendi iclerinde de sorunlar oldu ancak herkes ozgurdur. Kolelik'ten bahsediceksin ancak kolelik kelimesi anlami degistirilmis bir kelimedir. Eskiden usak ve hizmetcilere slave deniyormus. Bugunku ekonomik bagimsizlik olmadigi icin tabi ozaman bu usaklik daha fazlaymis ancak, kendi topragin yoksa birisinin usagisin. Eger topragin varsa kendin isliyorsun ve ihtiyacin varsa, usak / kole tutuyorsun. 

Irlandalilarla, italyanlarla ve diger irklarla hep sorunlar oldu ancak genel olarak herkes birbirinin hakkina saygi gosteriyor. 

Bence Amerika ve Turkiye arasindaki en buyuk fark egitim. Benim Amerika'da tanidigim lise mezunu kisiler malesef Turkiye'deki bazi universite mezunu arkadaslarimdan daha egitimliler. Turkiye'de ki tanidiklarim belki ezberde daha fazla bilgi sahibiler ancak kendileri birsey dusunemiyorlar. Malesef cahillik cok yuksek. Olaylari analize edip kendi yorumlarini kendi yaptiklari bir arastirma uzerinde gelistiremiyorlar. 

Bir cok kisi kulaktan duydugu komplo teorilerini bilgi zannedip onlarin gercek olduguna inaniyorlar. Bu tur insanlara eger dogru acidan yaklasiran malesef onlari istedigin yolda kiskirta bilirsin. Kurtler kotu deyince herkes ona inaniyor. Oncelikle bir yerde dusunce hakki olmali. Insanlarin dusunmesini engelleniyorsa zaten insanlar kisitlaniyor.

En guzel bakis acisi, Turkiye bir Turk Cumhuriyetidir. Eger bu devlette vatandas olarak varsan Turk sundur. Ayni sey Amerika icin gecerli. Amerika'da 30 milyon Meksikali var. Kimse bunlara illa Ingilizce konusucaksin demiyor. Ancak yeri geldiginde onlarda askere gidiyor onlarinda evlatlari Amerika icin can veriyorlar. Bu sekilde herkes bir birini kabul ediyor. 

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    jerry
    jerry's avatar
    Erkek

badass bunu yazdı:
    -----------------------------

...

-----------------------------

cok dogru bir tespit. O kadar adam bosuna gelmedi, Beyaz ve Iris oldun mu devlet'in istedigin birimine girebilirsin. Y'lerin sistemini anlatmiyorum, o kadar ustun ki orgutlenmeleri ve uygulamalari... amerikanin global sosyal kapitalizmi kurduklari anlayis cok enteresan, farkli olabilirsiniz ama ayni tatta birlesebilirsiniz... \\

kuranlar mason, fransiz aydinlanmasindan basarili ile cikmislar, ingiliz karsiti (Fransa ve amerika cok eski muttefiktir birbirlerinden de nefret ederler) bilmemne, adamlar M anlayasina gore bireyde ozgurlukcu, toplunde bircilik sistemini kurmuslar.

Yani birey olarak ne bok yiyosan ye diyo, ucusuyomusun kaciyomusun ama toplu olarak ucmaya baslarsan aninda temizliyor; X ve King.

Kapitalizimde bireye sonsuzluk vereceksin ucuracaksin, ooo sonu yok, toplu ucmayi yonlendireni ise yasatmayacaksin... Evet, HYahyanin soyledigi sosyal darvinizm.

Cok feci ise yariyor insanlar uzerinde, muhabbet arrival'sa kaydi gibi oldu ama: )

dusunmeye devam...

GOD IS GOD http://www.youtube.com/watch?v=v8LY2VgiikE
Toplam Hit: 743 Toplam Mesaj: 3