Fedora 20 Vs Hanthana 19.1 (SSD+Harddisk Kombinasyonu)+
-
ilgi cekebilecek yeniliklerden biri SSD ve normal harddisk kombinasyonu icin arac gerecler iceriyor olmasi,
fedora 20'nin onumuzdeki ay ortalarinda cikmasi bekleniyor da beklemeden ''beta'' kurup tecrube eden oldu mu ? soracakken ,
hantana cikti karsima, fedoraki tum ozellikler dahil daha fazlasini sunuyor (multimedia players vb..), hanthana kullanicilari varsa onlarinda onerilerini alalim ?
ekran goruntuleri: http://www.thecodingstudio.com/?linux&release=Hanthana%2019.1
-
(cevap atan olmamış bende yeni konu açmak istemedim)
bilen arkadaşlar var ise eğer ssdde trim nedir ext4 dosya sisteminde nasıl çalışır linuxda performansı ve ömrü nasıldır bir aydınlatırsanız sevinirim
teşekkürler
-
Hocam öncelikle imzama bak neden konuna mesaj atılmamış töbe bismillah :)
Bende soru sorayım o vakit depoları ubuntu kadar genişmi fedora nın ? En son kurduğumda benim pc ile uyumsuzluk gösteriyordu nedense kurduğum sürüm : 18 -
Depoları geniştir, ama Ubuntu seviyesinde son kullanıcı dostu değildir, kullanıcıdan biraz deneyimli olmasını, hatta bazen kendini parçalamasını bekler. RedHat in deneme tahtası olarak hizmet verir aslında o yüzden stabilite konusunda bazen tatmin etmeyebilir.
Bunca negatife rağmen RedHat çi olduğumuzdan vazgeçemediğimiz dağıtımdır.
Hanthana ya baktım Sri Lanka lılar geliştiriyomuş =) bi daha düşünün derim. -
RedHat kurmayı düşünüyorum bi ara :)
-
redhat daha cok kurumsal müsterilere hizmet ettigi icin paralıdır. redhat subscription manager basını agrıtır, eger daha önce hic kurmadıysan kurulumdan sonra bir paket yüklemek istediginde "niye kurulmuyor bu ya" diye serzeniste bulunursun.
bu yüzden centos kullanmanı öneririm. paket deposu tatmin edecek seviyededir.
@torf
bildigim kadarıyla alacagın verim yükselir, ömrü konusunda bir problem olacagını sanmıyorum.
kullandıgın dagıtıma göre trım'i enable edeceksin, tavsiyem, önemli dosyalarının oldugu sistemde yapma bu islemleri, eger ilk defa yapacaksan. önce sıfır sistemde dene, birkac basit test yap.
Andrei tarafından 21/Ara/13 01:29 tarihinde düzenlenmiştir -
torf bunu yazdı
(cevap atan olmamış bende yeni konu açmak istemedim)
bilen arkadaşlar var ise eğer ssdde trim nedir ext4 dosya sisteminde nasıl çalışır linuxda performansı ve ömrü nasıldır bir aydınlatırsanız sevinirim
teşekkürler
trim performansı çok büyük ölçüde etkiliyordu, bunun için hem ssd nin, hem işletim sisteminin trim komutunu desteklemesi lazım. Ama son birkaç yıldır çıkan ürünlerde ve işletim sistemlerinde trim zaten var diye biliyorum. Cihazın ömrüne pek bir etkisi yok diye hatırlıyorum,çünkü ekstra bir yazma işlemi yapılmıyor. Ext 4 sistemde nasıl farklılık vardır bilmiyorum,bilen varsa aydınlatsın bizi =)