Final Sorularının Cevabını Googleda Bile Bulamadım
-
beyler en düşük aldığım ders olan ve üniversitemize bu yıl gelen bi ders var uygarlık tarihi ilk sınavdan berbat bir not olan 20 aldım hoca genelin 20 aldığını gördüve bizde geçme notu 65 olduğu için acıdı final sorularını verdi bunlardan bi kaçını sorcam dedi ama ben soruları verdiği halde cevapları zor buluyorum bi yardım edin yoksa kalıcam bu dersten ne olur.
sorular şöyle : kısa sorular haricinde bulamadım uzun soruları :S
UYGARLIK TARİHİ SORU BANKASI
Anaerkil toplum yapısını ayrıntılı olarak açıklayınız.
Yabancılaşma kavramını iki farklı toplumbilim yaklaşımı (Anglo-Sakson toplumbilim ve tarihsel-maddeci toplumbilim yaklaşımları) bakımından ayrıntılı olarak açıklayınız ve ‘yabancılaşmış emek’ kavramının hangi yaklaşım tarafından tanımlanmış/saptanmış olduğunu bu yaklaşımın yöntemiyle ilişkili biçimde gerekçelendirerek belirtiniz.
İnsan türünün ortaya çıkışı hakkında evrimci görüşleri eserleri ile ilk kez ortaya koyan iki yazarın adını belirtiniz ve bugünün modern insan türüne değin geçirilen evrim sürecini bu kurama dayalı şekilde ayrıntılı olarak açıklayınız.
Felsefenin ele aldığı problemleri (konuları), felsefenin üçlü temel ayrımına göre ayrıntılı olarak açıklayınız. Metafizik kavramının bu ayrımlar içinde hangi türde ele alındığını ve kavramın ortaya çıkışı ve ilk anlamı hakkında ayrıntılı bilgi veriniz.
Toplumbilimin kurucuları arasında sayılan Avrupalı düşünürleri ve Arap düşünürünü belirtiniz. Arap düşünürün toplumbilim ile eşdeğer olarak ortaya koyduğu kavramı belirtiniz onun bu toplumbilim anlayışının neleri içerdiğini ayrıntılı olarak açıklayınız.
Azgelişmişlik kavramını iki farklı toplumbilim yaklaşımı açısından ayrıntılı olarak açıklayınız.
Küreselleşme kavramını ve bu olguyu doğuran gelişmeleri (faktörleri) ayrıntılı olarak açıklayınız ve küreselleşmenin medya/iletişim düzeni ile olan ilişkisini belirtiniz.
‘Yamyamlık Öyküsü’ okuma parçasında yer alan öyküyü anlatınız ve uygarlık tarihi bakış açısı içinde bu öykünün hangi temalar/konu başlıklarını kapsadığını açıklayınız.
Sanayi devrimini oluşturan tarihsel gelişmeleri maddelendirerek ayrıntılı biçimde açıklayınız.
Anglo-Sakson toplumbilim yaklaşımına göre belirlenmiş olan toplum tiplerini belirtiniz ve her birini ayrıntılı olarak açıklayınız.
Sosyalizm siyasi düşünce sisteminin iki farklı türünü belirterek ayrı ayrı açıklayınız.
Ulusçuluk siyasi düşünce sistemini oluşturan gelişmeleri belirtiniz ve bu kavramın kapsadığı temel anlamları ayrıntılı olarak açıklayınız.
1789 Fransız Devriminin türünü belirtiniz ve bu devrime neden olan gelişmeleri maddelendirerek açıklayınız.
Toplum ve Topluluk kavramlarını iki farklı toplumbilim yaklaşımı bakımından ayrı ayrı ele alarak açıklayınız.
Zamanın Ruhu (Zeitgheist) ne demektir? Aynı adı taşıyan film hakkında.
Oliver Twist filminin içeriğini (konusunu) anlatınız ve bu film hakkında.
Kuzeyli Nanuk (Nanook of the North) filminin içeriğini anlatınız ve bu film hakkında.
Gombrich’e göre, sanatın öyküsünü anlatırken (sanat tarihinde) karşılaşılan gelişmeler (tarihsel dönemeçler) nelerdir ve bunların her birinin temel özellikleri nelerdir? Müzik tarihini de ilişkilendirerek anlatınız.
Bilim ne demektir? Bilim felsefesi neyi ele alır? Ayrıntılı olarak açıklayınız.
-
Sanayi devrimini oluşturan tarihsel gelişmeleri maddelendirerek ayrıntılı biçimde açıklayınız
__Avrupa'da merkantalizm sayesinde biriken hammadde ve sermaye birikimi (Bu sermayenin özellikle 17 ve 18yylardaki Ticaret devrimini sağlayan İngiltere'nin teknoloji ve bilimsel ilerlemeyle endüstri devrimini gerçekleştirmesi gösterilebilir.)
__Liberalizm ve milliyetçiliğin etkisi (liberalizmle birlikte özellikle İngiltere'de sermaye piyasası gelişme göstermiştir. Bu da tabiiki yatırımlarda avantaj sağlıyordu.)
__Sömürgecilikle artık değerin Avrupa'ya akması ve bu sebeple kaynak sıkıntısı çekmemesi ( Emperyalizm ve sanayi devrimi ilişkisi)
__Parlamenter demokrasinin sağladığı avantajlar (özgür iradeli ve devlet planlamasından uzak yatırımlar)
__Ulus-devletlerin oluşmasıyla bütünleşmiş bir pazarın ortaya çıkması. (Ve tarihi emsallerinden daha büyük bir pazar olmasıyla ölçek ekonomisi niteliği taşıması.) Özellikle Kuzey güney ABD iç savaşı bittikten sonra pazarını bütünleştiren ABD nin daha sanayi kalkınması buna örnek olarak gösterilebilir.
__Askeri teknoloji ve genel anlamda teknolojinin gelişmesi. (Avrupanın ateşli silahlarda yaptığı yeniliklerle ve sömürgelerindekilere üstünlüğü ile buradaki hegemonyalarını pekiştirmesi. Burada deiryolu ve lokomotifin icadıyla yukarıda bahsettiğim ekonomik kalkınma ve sanayi devrimnin yakından alakası var büyük pazar ve ölçek ekonomileriyle. Örneğin Almanya'nın müthiş gelişmesini burada görebiliriz 19 yyda. Demiryolu + kömür ve çelik + birleşik pazar(ulus-devlet) = endüsti devrimi)
__ Burjuvanın yükselişi ve aristokratlığın düşüşü. Yani feodal sistemin ve tarıma dayalı ekonomini çökmesi ve burjuvaların ticaretle gelişen endüstri devrimi. örneğin Fransa ve Fransız Devrimleri.
Kaynak-Ben
-
1789 Fransız Devriminin türünü belirtiniz ve bu devrime neden olan gelişmeleri maddelendirerek açıklayınız.
Tam bir burjuva (buradaki ''burjuvayı'' ''kötü''yü simgeleyen bir kavram olarak kullanmıyorum. Şimdiki burjuva nitelendirilmesi zengin ve bencil insanı çağrıştırıyor. Dönemi ve kavram olarakta böyle bir nitelendirmeyi hak etmeyen bir kavramdır. Kilise ve aristokrasiye karşı mücadele eden aydın insanı simgeliyor o dönemde.) devrimidir. Ancak etkileri tüm insanlığı etkilemiştir.
Avrupa'da orta çağ bu 3+1 mücadele şeklinde sürmüştür. 1.Kilise 2.Aristokrasi 3.Burjuva ve bunların etkisinde olan ama aynı zamanda kazananı belirleyen ordu.(bugün kü anlamda düzenli ordu değil. Paralı birlikler.Lejyonlar)
Gelişmeleri şöyle bir alırsak
__Ulus-devlet süreci ve ulusallaşma. (ancak tarhçiler arasında bunu Fransız Devrimiyle beraber başlatan da vardır. Ben daha önce doğduğunu düşünüyorum. 1648 Westfalya ve daha eski 1555 Aubsburg Ant. Protestanlığın yükselişi)
__Kilisenin güç kaybı (reformasyon, rönesans, incilin tercüme edilmesiyle kutsal kitapta kilise tekelinin yıkılması, Protestanlık)
__ Ticari devrimle birlikte aristokrasinin güç kaybı( 2. ve 3. şıklara bakarsan burada burjuvazi devrimi olduğunu tekrar görebilirsin.) Toprağa bağlı oldukları için güç kaybetmişlerdir. Kölelerin kaçışı veya ticaretle uğraşması.
__ 2 ve 3 ü birleştirirsek kilise ve aristokrasinin güç kaybıyla beraber bu iki sınıfın hala yönetimi ve vergi kontrolünü elinde barındırması ( işte kıyametin koptuğu nokta burası) güçlenen burjuva kesiminin yönetme ve mutlak monarşi (Kralcılar) talepleri. İngiltere de bu parlamanter demokrasi olarak doğmuştur misal. Bu duruma göre değişiyor.
___1776 Amerikan Devrimi örneği. (bu da çok önemli bir etken. Fransız kamuoyunu ve aydınları çok etkilemiştir. Fazla yazmıyorum biraz bunlardan yola çıkıp araştırabilrisin)
Daha spesifik olarak :
__ Monarşinin aşırılıkları. (ekmek bulamıyorsanız pasta yiyin) gerçi bu söz ispatlanamamıştır.
__Sürekli savaşan Fransa'nın halka ağır vergiler ve askeri harcamalar ypması ( avam halkı ilglendiren durum) her zaman vergidir.
__ Fransa'daki Fransızların Fransız olma duygusu yaşamları. Bu dönemdeki en uluslaşmış hatta tek kendini ulus olarakgören millet Fransızlardır. Bu da tabiiki topyekün ve kitlesel bir tepkiyi de beraberinde getirir. örneğin bu durum Germenlerde yoktu o dönemde varsa da azdı. Ulus olma duygusu. o dönemde kendini bir aristokrat sınıfın bir emekçisi olarak tanıtma durumu vardır. Habsburglar, Hohenzollern, Osmanlılar, Bournbunler, Tudorlar..
yoruldum hocam sonra devam ederim.