Finans Ekonomi Borsa(Eğitim)
-
Selam müridler ben bilgisayar programcılığı okumaktayım,bilgisayar sektörünün dışında ek olarak işletmeci de olmak istiyorum açık öğretimden vs. Biraz araştırma yaptım finans ve ekonomi alanında yeni bölümler bile açılıyormuş ülkemizdeki üniversitelerde , bu alanada kendimi yetiştirmem için şimdilik bana neler önerirsiniz, hangi kitapları almalıyım, neler yapmalıyım ? teşekkürler.
-
temel ekonomi terimlerini ogrenerek baslayabilirsin. makro iktisat ve finansal piyasalar kitaplari okuyarak biraz daha gelistirirsin. web sitelerini takip et merkez bankasi, hazine,tuik.vs daha ayrintili biseyler istersen cevaplarim yine..
-
Zeynel Dinler'in kitabini al oku hocam.
-
lucas bunu yazdı:
-----------------------------
temel ekonomi terimlerini ogrenerek baslayabilirsin. makro iktisat ve finansal piyasalar kitaplari okuyarak biraz daha gelistirirsin. web sitelerini takip et merkez bankasi, hazine,tuik.vs daha ayrintili biseyler istersen cevaplarim yine..
öncelikle teşekkürler hocam, bu alanda kendimi baya baya geliştirmeyi düşünüyorum temelden başlamak en iyisi, yatırım yapabilecek düzeye ne kadar sürede gelebilirim sizce?Ekonomi alanında hangi meslekler göz önünde bunlar hakkındada bilgilendirirseniz sevinirim hocam -
break bunu yazdı:
-----------------------------Zeynel Dinler'in kitabini al oku hocam.
Eyvallah hocam , kitap baya tutmuş -
yatirim yapmak icin piyasalar hakkinda bilgi sahibi olmalisin para piyasasi ve sermaye piyasasi gibi. ayrica global ekonomi analizi,makro ekonomik analiz ve teknik analiz gibi analizlerle ongoru yapacaksin ve portfoy yonetimi ile riskleri yayacaksin. ney neyi etkiler bunlari guncel olarak takip etmelisin.
-
mesela dovizle ilgili bir ornek vereyim: turkiyede odemeler bilancosu aciklandiginda cari acik hep gerceklesir bu dolara talebi artirir ve dolar yukselir. mesela S&P,fitch,moody's turkiyenin kredi notunu dusurur dolara olan talep yine artar ve dolar yukselir. MB piyasaya doviz satar dolar talebini karsilar dolar duser,MB faizleri artirir ki yabanci sermaye yoluyla dolar girsin dolar ihtiyaci karsilansin diye ve bu da dolari dusurur...gibi
-
sıfırdan ekonomi diyorsan işe bir tane "iktisata giriş" kitabını anlayarak oku, (Erdal ünsal, zeynel dinler)
daha sonra, tarih, iktisat tarihi, iktisadi düşünce tarihi okuyarak ekonomilerin genel işleyiş mekanizmasını ve teorileri anlarsın,
tabi hepsinden öte ekonomiyi diyalektik metaryalist bir bakış açısıyla yorumlamak bu günü ve ekonomileri anlamanı kolaylaştıracaktır,
daha sonrasında coğrafi sosyo-psikolojik etmenleride katarak bakış açını genişletebilirsin
Günümüzde mali ve finansal piyasalarda analiz yapabilmek için üstteki birikim gereksiz gibi görünsede siyasi tarih, sosyoloji, yakın tarih, diplomasi tarihi gibi ek disiplinleride incelemeden yapılan kritikler ya eksik ya hatalı olacaktır.
"Yok kardeşim ben iktisat üzerine tez yazmıycamki bana matematiksel yüzeysel yöntemler lazım" diyorsanda
iktisata giriş --> mikro ekonomi, makro e. --> para teorisi, uluslararası iktisat, ekonometri.... gibi dallar üzerine uğraşabilirsin
Son Söz: Borsa, forex gibi piyasalarda matematiksel analizle tahmin yöntemleri yapmaya çalışmak yıldızlara bakıp geleceği görmeye çalışmaktan farksızdır, kim ne derse desin insanın bile işin içinde olduğu sayısız değişkenden oluşan bir denklem yaratmak en azından günümüz bilgi birikimiyle mümkün değildir ama simya ile altının sırrını bulmaya çalışmak gibide zevklidir :) bu konuda yapılacak en iyi şey siyaseti ve büyük yatırımcıları takip etmektir, krizlere bile onlar yön verir...
-
Arkadaslar bilgiler için çok teşekkürler adım adım bu dediklerinizle yola çıkarak bu alanda kendimi geliştirmeye çalışacağım