Firefox Vs. Google Chrome
-
Nihayet, Google da tarayıcı pazarında yerini almak için kollarını sıvadı: Google Chrome. Ben de, merakıma yenilip bu programı bilgisayarıma kurdum ve kurcalamaya başladım. Kendi kendime dedim ki, madem bu yeni tarayıcının niteliklerini öven bir çok kaynak var, ben de o zaman eski tarayıcımla Chrome'u karşılaştıracak bir kaynak yazarım. İşte başlıyoruz.

Fakat öncelikle yükleme aşamasıyla ilgili bir notum var. Chrome'u yüklediğimde, sık kullanılanlarım ve geçmişim de dahil olmak üzere, Firefox'ta bulunan hangi belgem varsa Chrome'a da aktardım. (Şartlar eşitlendi.)
Açılış Hızı
Genel olarak, firefox'un bilgisayarımda açılıp kullanıma hazır hale gelmesi 8-9 saniyeyi alır. Halbuki, Chrome'un açılıp kullanıma hazır hale gelmesi sadece yarım saniyemi aldı. Bununla da kalmayıp, bana en çok ziyaret ettiğim siteyi bile bu süre zarfında açıp gösterdi.
Chrome'un açılış süresi, Firefox'a nazaran oldukça kısa.
RAM Tüketimi
İki programı da başlattıktan sonra, kısa süreli bellekte hemen hemen aynı miktarda yer kaplıyorlar (50 mb civarında). Fakat, Chrome'un yanında çalışan bir işlem daha var (Görev Yönetici'ne bakınca farkettim.). Görünüşe göre, Chrome açılan her bir sekme için yeni bir işlem çalıştırıyor (ve bütün bu sekmeleri idare edebilmek için fazladan bir işlem daha açıyor).
Sonra, her iki tarayıcıda da 10 farklı internet sayfasını, 10 farklı sekmede açtım (ikisinde de eşit miktarda). Bu durumda ise, Firefox'un ram kullanımı 132 mb'a çıkmışken, Chrome'unki ise (sekme başına açtığı işlemleri de toplayınca) 230 M'a kadar fırlamıştı.
Chrome, Firefox'a göre oldukça fazla ram harcıyor.
Yine de, bütün sekmeler kapatıldığı zaman, Chrome çabucak 20 MB'a düşerken, Firefox hala 96 MB'da seyrediyordu.
Firefox'un, hafıza kaynaklarını serbest bırakması çok daha uzun sürüyor.
Şunu da söylemem gerekir ki, her sekme için ayrı bir işlem açma mantığının bazı faydaları var:
* Stabilite - Bana kalırsa, böyle olması tarayıcının daha stabil olmasını sağlıyor. Firefox'ta ise, bir site azcık yaramazlık yapsa, tarayıcının görevini sonlandırmam gerekiyor (tabi bütün diğer sekmeleri de yanında götürüyor.)
* Güvenlik - Bu fikrin bir diğer güzel yanı da, bir sekmeyi diğerlerinden daha iyi izole etmesi, bu da güvenlik risklerini azaltıyor.
Ekleme: Aslında, çoklu sekme için çoklu işlem oluşturmak stabiliteye inanılmaz katkı sağlıyor. Chrome'nin içindeki 'develop(geliştirme)` menüsü sayesinde, Chrome'a gömülü olan bir görev yöneticisine ulaşabiliyorsunuz. Altta da gördüğünüz gibi, bağımsız olarak istediğim sekmeyi seçip kapatabiliyorum. Şapkanı önüne alıp düşün Firefox!
Kullanılabilirlik Gözlemleri
Alttaki listede, kullanışlılık açısından benim için önemli olan karşılaştırmalar bulunuyor:
* Chrome, Firefox ile karşılaştırıldığında daha geniş bir kullanıcı alanı sunuyor - hatta Chrome'u sevmemin bir diğer nedeni de sayfayı göstermek için daha fazla boşluğa imkan verme olayı. Chrome sekmeleri pencerenin üst kısmına yerleştiriyor. Bu sayede sayfanın içeriğine daha rahat odaklanabiliyorsunuz. Ayrıca, Chrome'da durum çubuğu da bulunmuyor. Bu da daha fazla alan demek oluyor. Durum ise sayfa ile beraber gösteriliyor.
[Z¢AN: Arkadaşın burada gevelediği olayı Firefox'da da gerçekleştirmek mümkün altta da kendi tarayıcımdan ve de tekniği aldığım yerden birer SS var.]* Sayfaya yakınlaşmak Firefox'ta daha iyi - Firefox'un sadece yazı tipini büyütmek yerine bütün sayfanın boyutunu arttırma tarzını seviyorum. Kendi ekranımın çözünürlüğünde özellikle çok işe yarıyor (1920x1200) [Çüş!]. Chrome ise, sadece yazıların boyutunu büyütmekle yetiniyor; hatta tabloların boyutuna bile dokunmuyor, bu da sayfayı bir noktadan sonra anlaşılmaz hale getiriyor.
* Çevrimdışı sayfa bellekleme, Firefox'da daha iyi - Bu da Firefox'un bir başka sevdiğim yönü. Çevrimdışı olsam bile, Firefox gezdiğim bir çok sayfayı saklayıp istediğim zaman bakabilmemi sağlıyor.
* Chrome yeniden boyutlanabilen yazı alanlarını destekliyor - birçok sayfada yazı alanlarının yeniden boyutlanabilir halde kullanılabilmesi için ek araçlar sunuyor. Aşırı kullanışlı birşey olmasa da, bazı zamanlarda işinize yarayabiliyor. Alttaki resme bakarsanız ne demek istediğimi daha rahat anlayabilirsiniz:
Dikkat ederseniz yazı kutusunun sağ alt köşesinde yeniden boyutlandırma aracı var. Bu kutuyu TechCrunch.com'dan aldım.
Chrome sayesinde bu yazı kutusunu daha da büyük hale getirebiliyorum. Google Spreadsheets'de de deneyin, bütün hücreler bahsettiğim gibi genişletilebiliyor.
Belki şu aşamada çok kullanışlı olmayabilir, fakat ileride çok alışacağımız bir araç olacağı kesin.
Uygulama Kısayolları
Bu şey üzerinde bahsedilmeyi hakediyor. Her ne kadar bunu diğer tarayıcılarla da istediğim zaman yapabilsem bile, bir sürü eziyete katlanmam gerekiyor. Ve daha önceleri ise, bu eziyete girmeye bile üşeniyordum. Halbuki Chrome'la birlikte, alttaki sistem tepsimde:
İpuculu olan ikona dikkat edin. Ne zaman o ikona bassam, GMAIL hesabım kendi şirin Chrome Penceresi ile açılıyor (yeniden sistem tepsisine indirsem bile, pencerenin boyutlarını hatırlamaya devam ediyor).Yani, artık en çok kullandığım uygulamalar için tarayıcımı açmaya ihtiyaç duymuyorum (Mesela, gmail ikonun yanındaki ikona basarsam da Google Analytics hesabıma erişiyorum). Ne zaman ikona bassam, alttaki gibi bir pencere beni karşılıyor.
Gayet zarif, bence. Şu anda bir sürü internet uygulamasını bu şekilde sistem tepsime kendi ikonlarıyla yerleştirdim (ve SlickRun'ıma yönlendirdim.) Daha önce de söylediğim gibi, birçok zahmete değer uygulamayı bu şekilde 3 tıkla ulaşabileceğiniz hale getirebiliyorsunuz.
[Aytek logosuna tıklayıp TBT'ye ulaştığınızı hayal edin.]
Eminim ki bu iki tarayıcı arasındaki birçok farkı daha bulabilir, ve bu yazıya ekleyebilirim. Bu yüzden takipte kalın.
Ekleme: Bahsetmem gereken bir husus daha var (yorumlarda bir çok kere değinildi bu konuya), pratikte Firefox ile Chrome'u karşılaitırabilmek mümkün değil, çünkü Firefox'un eklentileri sayesinde kazandığı esnekliği Chrome'nin şu an için karşılaması mümkün değil. Yine de, tarayıcıların ömrü düşünülürse, Chrome henüz emekleme döneminde.Çeviri: http://blog.gadodia.net/google-chrome-vs-mozilla-firefox/
-
çeviri için eline sağlık
şu firefoxda ç.dışı sayfa saklama olayını hala çözemedim :|
-
eger chrome'a da eklentiler cıktıgında bu hızını koruyabilirse o zaman chrome'a saygı duymak lazım.
ama bir tarafta ustune sayısız uygulama yuklenebilen ve calısırken bunyesinde bunlarıda calıstıran firefox,diger yanda sadece tarayıcı chrome olarak düşünürsek aradaki hız farkı normal.
not:ben apps lerle ilgilenmiyorum performans önemli o yuzden chrome kullanıyorum =)
-
chrome ii bence firefoxdan hızı etkliyeci
-
sağolasın
-