Fizik Kuralları Yeniden Yazılacak
-
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) görevli Demirköz, "Bizden, 6 ay sonra yeni fizik buluşlarını bekleyebilirsiniz" dedi.
Deneyde şu an itibariyle, saniyede 80-90 çarpışma yaşandığını ve deneyin saniyede 40 milyon çarpışmaya çıkmasının öngörüldüğünü anlatan Demirköz, "Büyük Patlama sırasındaki fizik kanunlarının şu an bildiğimiz fizik kanunlarından farklı olduğunu biliyoruz. Bu fizik kanunlarını anlamak istiyoruz. Mesela şu anda üç boyutta yaşıyoruz. Zamanı koyduğumuzda 4 boyuta çıkabilir. Ama belki görmediğimiz boyutlar da var. Bu da evrenin sırrı olabilir. Bu boyutları yüksek enerjilerde görme ihtimalimiz artıyor. Ekstra boyutların izini bulabiliriz. Tüm maddeye kütlesini verdiğini düşündüğümüz ’Higgs’ parçacığını bulmaya çalışıyoruz" dedi.
ENERJİ REKORUNU KIRDI
Demirköz, önceki gün yapılan deneyde yerin 100 metre altındaki 27 kilometrelik tünelde iki proton huzmesinin 7 trilyon elektron volt enerjiyle ışık hızına çok yakın bir hızla çarpıştırıldığını belirterek, "Normalde Hadron 10 Eylül’de çalıştırıldığında bu proton parçacığının enerjisi sabit kütlelerinin 450 katında idi. Son deneyde ise olduklarından 3 bin 500 kat daha kütleli hissederek hareket ettiler ve şu ana kadarki en büyük enerji açığa çıkarıldı. Dünya rekorunu kırdık. Bundan önce yapılan çarpıştırmaların 3 katı kadar enerji açığa çıktı" diye konuştu. Deneyle elde edilen verilerin Türkiye’ye de yollandığını söyleyen Demirköz, "Bu enerji seviyesi yeni fizik buluşlarının önünü açan kapı. Bizden yeni fizik buluşlarını 6 ay sonra bekleyebilirsiniz" diye konuştu.
'MİNİ KARA DELİK OLUŞUR'
Demirköz, deneyde kara deliklerin oluşması riskini ise şöyle değerlendirdi: "Deneyde bir çeşit kara delik çıkması mümkün ama onun adı aslında mini kara delik. Bunlar evreni ve yıldızları yutan kara deliklerden çok farklı; oluşup yok olabilen çok hızlı parçacıkların özellikleri. Halkımız korkmasın, bugünkü güçte kara delikler anlaşılan anlamda oluşmadı."
-
vay demek tvlerde gordgumuz iri kiyim , uzay istasyonlari gercek olucak , 7 trilyon volt ! sanirim 50 sene sonra gercek olucak , ama biz goremiycez. :( uzuldum simdi keske 10 yil sonra dogsaydim , diyesim geldi ...
-
maximuss bunu yazdı:
-----------------------------
vay demek tvlerde gordgumuz iri kiyim , uzay istasyonlari gercek olucak , 7 trilyon volt ! sanirim 50 sene sonra gercek olucak , ama biz goremiycez. :( uzuldum simdi keske 10 yil sonra dogsaydim , diyesim geldi ...
-----------------------------ben senden 10 yıl sonra doğmuşum şanslı saymalıyım kendimi :D
-
2012 'de ya foton ışınlarından ya da big bang den kesin bi çok kişiyi farklı boyutlara gönderecez:)
-
BuZuL bunu yazdı:
'MİNİ KARA DELİK OLUŞUR'
Demirköz, deneyde kara deliklerin oluşması riskini ise şöyle değerlendirdi: "Deneyde bir çeşit kara delik çıkması mümkün ama onun adı aslında mini kara delik. Bunlar evreni ve yıldızları yutan kara deliklerden çok farklı; oluşup yok olabilen çok hızlı parçacıkların özellikleri. Halkımız korkmasın, bugünkü güçte kara delikler anlaşılan anlamda oluşmadı."
-----------------------------İyi edebiyat. İşin içine illa insanları meraklandırcak bişey sokcaklar.
Oluşabilceke en en küçük kara delik, "Micro black hole" adı verilen ve ayın kütlesinden daha fazla kütleye sahip olan karadeliktir.
Şimdide çıkmış bildiğimiz kara deliklerden değil diyorlar. Ozaman karadelik değil. Laf oyunu yaparak bilim kurgu diye işte buna diyorlar. Ben bu adamları anlamakta güçlük çekiyorum. Varsa bunları anlyanlar bi açıklasın.
-
baris_ekin bunu yazdı:
maximuss bunu yazdı:
-----------------------------ben senden 10 yıl sonra doğmuşum şanslı saymalıyım kendimi :D
-----------------------------hayir , ben 2020 den soz ediyorum ...
-
celoron bunu yazdı:
BuZuL bunu yazdı:
'MİNİ KARA DELİK OLUŞUR'
-----------------------------İyi edebiyat. İşin içine illa insanları meraklandırcak bişey sokcaklar.
Oluşabilceke en en küçük kara delik, "Micro black hole" adı verilen ve ayın kütlesinden daha fazla kütleye sahip olan karadeliktir.
Şimdide çıkmış bildiğimiz kara deliklerden değil diyorlar. Ozaman karadelik değil. Laf oyunu yaparak bilim kurgu diye işte buna diyorlar. Ben bu adamları anlamakta güçlük çekiyorum. Varsa bunları anlyanlar bi açıklasın.
-----------------------------Evet evrende her yıldız ömrünün sonunda karadelik olamayacağı için, oluşabilecek en küçük karadelik boyutundan bahsedilebilir, ancak bu maddenin 1 gramı da sonuçta karadeliktir.
Karadeliklerin nasıl oluştuğu ile ilgili uzun zaman önce bilim teknikte bir yazı okumuştum, baya ilginç gelmişti, aklımda kaldığınca aktarayım.
Bir atomun çekirdeği ile en yakın elektronu arasında bile çok büyük bir mesafe var, hatta çekirdeği bir nokta olarak düşünürsek, tüm atomun hacmi yaklaşık bir alışveriş merkezi kadar olmaktadır, sembolik çizimlerde böyle görünmese de oran olarak çok fark var.
Bir de iki kararlı atom birbirine asla çok yaklaşamaz, asla birbirine değemez, çünkü tüm atomların dış yüzeyi elektronla kaplıdır ve bu elektronlar birbirini iter, böylece arada hep bir mesafe kalır.
Yıldız ömrünün sonuna gelip içine çökmeye başlayınca bu basınç o kadar artar ki, atomların çevresindeki elektronlar, basınç yüzünden çekirdeğe düşerler, böylece çekirdekteki protonlar ile elektronlar birbirini nötrlediğinden geriye bir nötron yığını kalır.
Bütün atomların elektronları çekirdeğe yapıştıkça artık bu atomlar birbirilerini itemezler, çünkü hepsi nötrdür, böylece birbirlerine yapışık şekilde dururlar ve, iki alışveriş merkezinden fazla yer kaplayan iki atom, toplamda iki nokta kadar hacime sığmışlarıdır.
Kütle değişmediği halde, hacimin ne kadar düştüğüne dikkat edin, böylelikle çok büyük bir kütle çekimi ortaya çıkar, çünkü bir atomun hacmine milyarlarca atom sığmıştır.
Bu büyük kütleçekimi, yıldızın merkezinden başlayarak tamamını çektiği için sonuçta ortada madde kalmaz, tüm madde bir nötron yığını olmuştur artık, kütle çekimi de milyarlar belki trilyonlarca kat artmıştır. Doğal olarak çevresindeki maddeleri de kendine çeker ve, o maddeler de bu büyük basınç sonucu aynı evrelerden geçerek karadeliğe dönüşür. Hatta bir çay kaşığı karadelik maddesi güneş sisteminden daha ağırdır.
Sonuçta böyle bir kütle çekimden ışık bile kaçamadığı için, bizim orada bir madde görmemiz imkansızdır, çünkü bizim gözümüze yansıması gereken tüm ışığı karadelik yutar, böylece orada sadece kapkaranlık bir delik görülür, varlığı görülmez ancak büyük kütle çekimi etkisinden dolayı kolayca farkedilir.
Şimdi cern de aynı şekilde çok şiddetli çarpışmalar sonucu karadelik maddesi oluşabilir, ancak deneyde kullanılan toplam madde kütlesi, tek bir noktadan etki etse bile çok fazla bir kütle çekim oluşturamayacağı için, büyüyemez.
-
@Ampul
Karadeliğin nasıl oluştuğunu biliyorum. Ama bir karadeğilin karadelik olarak durabilmesi için çok fazla kütle gerekir. Cern deki deneyde, atomların arasındaki elekromanyetik kuvvetten daha fazla bir kuvvet uygulanıyor ve atomlar karadeğiliin oluşmasının ilk evresindeki gibi birbirlerine giriyorlar. Fakat karadelik olarak durabilmek için çok büyük bir kütle gerekiyor.
Yani sonuç olarak; atomlar arasındaki emk kırılarbilir aynı karadelikte olduğu gibi fakat karadelik oluşmaz.
-
şimdi bu karadelik oluşursa bunun bir de akdelik kısmı olmayacak mı çektiklerini dışarı atacağı ?
madem karadelik oluşabilir o zaman oluştuğu ortamdan başka bir ortama kütle aktarımı yapacaktır.
yani en azından karadeliğe girenler evrensel varolan hiçbirşey yokolmaz yasasına göre mutlaka başka bir yerden çıkacaklar ya da form değiştirip öyle çıkacaklar ama muhakkak çıkacaklar.peki nereye çıkacaklar ? yine dünyada bir yere mi evrenin başka bir noktasına mı ? eğer kütle bütün olarak aktarılırsa bu ışınlama demek değil mi ? o halde insan da ışınlanabilir belki de ışıktan çok daha hızlı aktarılacak..
stargate gerçek mi oluyor ne :)