Fizikçiler Biraz Yardım Lazım Acilen
-
Hocalar otikte aynalar ile ilgili yardım lazım, biraz çok şey istemiş olacagım ama kabataslak bi kaç çizime ihtiyacım var.
Olay şu
Çukur ayna - Çukur ayna ve Tümsek ayna - Tümsek Ayna şeklinde görüntünün görüntüsü çizilecek kombinasyon olayı işte sistem 4-5-6 :D
1. si : 2 adet çukur ayna kullanılarak
Sanal görüntünün sanal görüntüsü
Sanal görüntünün gerçek görüntüsü
Gerçek görüntün Sanal görüntüsü
Gerçek görüntünün gerçek görüntüsü
2. si de 2 adet tümsek ayna kullanılarak
Sanal görüntünün sanal görüntüsü
Sanal görüntünün gerçek görüntüsü
Gerçek görüntün Sanal görüntüsü
Gerçek görüntünün gerçek görüntüsü.
Bana 8 çizimi kabataslak olarak bi kagıta çizip fotosunu yollayabilrmisiniz yada tarayıcıdan atabilir misiniz. Ben yapıyorum aslında ama güvenemiyorum kendime vakti olan yardımcı olabilir mi yada bi kaynak yollayabilir misiniz. Bulabildigim tüm kaynaklarda cismin görüntüsü var ama görüntünün görüntüsü yok.
-
olay basit..
çukur aynada nasıl sanal görüntü olur nasıl gerçek..
kritik uzaklıklar
f ve 2f tir
cisim sonsuzda ise görüntü gerçek ve f odak noktasında olur
cisim 2fde ise görüntü 2fde , gerçek ve aynı boydadır..
cisim 2f ile f arasında ise 2f ile sonsuz arasında görüntü oluşur
f de ise görüntü sonsuzda oluşur ( oluşmaz dadenebilir )
f ile ayna arasında ise sanal görüntü aynnaın arkasında oluşuyordu sanırm..
tümsek aynalarda görüntü f' odak ile ayna arasında , düz sanal ve küçüktür..
-
Çukur Aynada Işınların Yansıması
1. Asal eksene paralel gelen ışınlar yansıdıktan sonra odaktan geçer. Gelen ışığın normalle yaptığı açı, yansıyan ışığın normalle yaptığı açıya eşittir.
2. Odaktan aynaya gelen ışınlar asal eksene paralel gidecek şekilde yansır. Bir önceki ışının tam tersidir.
3. Merkezden gelen ışınlar yine merkezden geçecek şekilde yansır. Çünkü normal üzerinden gelen ışınlar, aynaya dik çarptıklarından kendi üzerlerinden geri yansırlar.
4. Tepe noktasına gelen ışınlar, asal eksenle eşit açı yapacak şekilde yansırlar. Çünkü asal eksen de merkezden geçtiği için normaldir.
Çukur Aynada Görüntü Çizimleri
Oluşan görüntünün yerini bulmak için en az iki tane ışın kullanmak gereklidir. Işınlar nerede kesişirse görüntü orada oluşur.
Cisim sonsuzda ise; sonsuzdan gelen ışınlar asal eksene paralel gelirler. Paralel gelen ışınlar ise yansıdıktan sonra odakta toplanırlar. Görüntü, odakta gerçek ve nokta halinde oluşur.1.Cisim merkezin dışında ise; görüntü, odak ve merkez arasında, ters gerçek ve boyu cismin boyundan küçüktür. Hatırlanacağı gibi ışınların kendisi kesişirse görüntü gerçek, uzantıları kesişirse görüntü zahirî olur.
2.Cisim merkezde ise; görüntü, merkezde ters gerçek ve boyu cismin boyuna eşit olur.
3.Cisim odakla merkez arasında ise; görüntü merkezin dışında ters, gerçek ve boyu cismin boyundan büyüktür.
4.Cisim odakta ise; yansıyan ışınlar birbirlerine paralel olduğundan, görüntü sonsuzda ve belirsizdir.
5.Cisim ayna ile odak arasında ise; görüntü aynanın arkasında, düz, zahirî ve boyu cismin boyundan büyüktür. Çizimlerden de görüldüğü gibi cisim veya görüntüden aynaya yakın olanın boyu daha küçüktür.