folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder Flash Belleğe Linux Kurulumu (Slax)

Flash Belleğe Linux Kurulumu (Slax)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fthrkl
    Fthrkl's avatar
    Erkek

Eğer linux 'u denemek istiyorsanız ve sanal bilgisayarlala çalışmak işinize gelmiyorsa linux 'u flash belleğinize yükleyebilir, sonrada bilgisayarınızı flash bellek ten boot edip linux ile açabilirsiniz. Hem bu şekilde linux sanal bilgisayarda verdiği performans tan 100% daha fazla performans veriyor. Ben bu makale de Slax 'ı anlatacağım. Ama genelde son dağıtılan linux sürümlerinde de anlatacağım yöntemi uygulayabilirsiniz. Öncelikle Slaxburaya tıklayarak indiriyoruz. Yaklaşık 200 mb boyutunda. İşte Slax 'ı seçmemin sebebide burda :) Taşınabilir bir işletim sistemi için oldukça ideal.
    O ine dursun biz kurulum için gerekli olan işlemleri uygulayalım.
    Öncelikle flash belleğimize sağ tıklayıp biçimlendir diyoruz.
    biçimlendirme%20ekranı
    Burada dikkat etmemiz gerek dosya sistemi olarak FAT yada FAT32 seçmemizdir. Ben FAT32 öneriyorum. Başlat tuşuna basarak biçimlendirmeye başlayabilirsiniz. Biçimlendirme bittikten sonra indirdiğiniz iso uzantılı slax 'ı winrar, isomaker vb. açın ve içindeki klasörleri flash belleğe yükleyin. Yükledikten sonra ana dizinde boot ve slax adında iki tane klasör olması gerek. Şimdi başlat > çalıştır > cmd diyerek komut istemine geçiyoruz. (vista kullanıyorsanız yönetici modunda olmalısınız, yoksa erişim hatası verir.) Komut istemini açtıktan sonra sürücü harfini girerek işletim sistemini yükleyeceğimiz flash belleğe giriyoruz;
    msdos
    "cd boot" komutu vererek boot kasörüne giriyoruz. klasör aktif olduktan sonra bootinst.bat diyerek yükleme dosyasını çalıştırıyoruz;
    msdos
    msdos
    çalıştırdıktan sonra ufak bir tarama yapıkcan ve üstteki resimdeki hoşgeldiniz ekranı gelecek. Burada bize R: sürücüsüne boot özelliği kazandırılacağı ve eğer zaten boot özelliği varsa eskisinin kaldırılacağını söylüyor. Eğer sürücü adından eminsek bir tuşa basarak devam ederlim. ( bu adım önemli, eğer bootinst.bat dosyasını c sürücüsü üzerinden calıstırıyorsanız derhal kapatın. yoksa windowsunuzu kaybedebilirsiniz. demedi demeyin :D )
    tamamlandı
    bir tuşa bastıktan sonra kurulum başlıycak ve 1-2 saniye sonra :) tamamlancak. Artık flash belleğinizde Linux kurulu. Şimdi tek yapmanız gerek bilgisayarınızın biosundan doğru Flash Belleği Firs Boot olarak ayarlarak bilgisayarınızı flash bellekten açmak. Onuda şu şekilde yapabilirsiniz;

gördüğünüz gibi ben Firs Boot olarak hard diski ayarlamışım ve harddisk bölümünün içindende 1. olarak çıkarılabilir diskleri seçmişim. Bu şekilde bilgisayar çıkarılabilir diskten yani flash bellekten boot edilecek.
    Anlattıklarımı kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum :) Slax çok hızlı, bilgisayarın hakkını veriyor. Ayrıca bu belleği kurtarma belleği olarak ta kullanabilirsiniz :) Linux ile çalışırken ayarlarınız, dosyalarınız vs flah belleğe kaydedilir ve bilgisayarı yeniden başlattığınızda silinmes. İstereniz harddiski sökün atın, flash bellekteki linux yinede calısır :)

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    morportakal
    morportakal's avatar
    Erkek

damn small linuxda öneririm. 256 lık creative muvoya kurmuştum.

http://www.althack.com/2006/03/10/how-to-run-linux-on-a-usb-drive/ 

bassinyourface
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Arlong
    Arlong's avatar
    Erkek
    linuxu nasıl kuruyo ya anlamadım pardusu kurmak istersek nasıl kurucaz mesela? yada şöyle diyim hangi linux sürümünü kuruyo bu ?
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fthrkl
    Fthrkl's avatar
    Erkek

Arlong bunu yazdı:
    -----------------------------
    hangi linux sürümünü kuruyo bu ?

yazıda da belirttiğim gibi slax ama son dagıtıların live sürümlerinde genelde bootinst.bat dosyası oluyor ( mesela goblinx) . yani aynı işlemi yapabilrisiniz onlardada 

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Arlong
    Arlong's avatar
    Erkek
    Fthrkl bunu yazdı:

Arlong bunu yazdı:
    hangi linux sürümünü kuruyo bu ?

yazıda da belirttiğim gibi slax ama son dagıtıların live sürümlerinde genelde bootinst.bat dosyası oluyor ( mesela goblinx) . yani aynı işlemi yapabilrisiniz onlardada

tmm anladım bian şeyetrtiydim 

sayg. 

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Google
    Google's avatar
    Erkek
    güzel yazı olmuş saol bazen linux kullanmak istiyorum ozamanlar için bi tane hazırlıycam..

Abra Kadabra
Toplam Hit: 6037 Toplam Mesaj: 6