Fm Modülasyonundan Anlayan ?
-
Arkadaşlar ufak bir sorum var.
stereo Fm ile mono Fm arasındaki fark ?Stereo Fm alıcnın frekans aralığı ve stero Fm işaretinin bant genişliği nedir?Stereo Fm alıcıdan mono yayın,mono Fm alıcıdan Stero yayın dinlenebilir mi?
Acıklamalaı bir şekilde yazabilirseniz sevinirim..
teşekürler..
-
Mahşallah anlamadığın bişey de yok :D Teşekürler
-
fm frekans modülasyonu oluyo ses dalgası (max 22kHz)bunu ilete bilmek için daha büyük bi sinyalin üstüne bindirmeyle oluyor.mono fm 15 khzsağ ve sol ses birleştiriliyor L+R. bu ikisinin farkı 19khz e bindirilip çift yan band lı bi işaret daha oluşturuluyor daha sonra bu mhz ler mertebesinde bi dalgaya bindirip yollanıyor
-
hoparlor yapımıyla bunun ne alakası var pek anlamadım. o biraz daha manyetik alanlar girmiyor mu
-
hocam teşekürler cevabın icin ama Stero Fm alıcının yayın Frekans aralığını ve Stero işaretin band genişliğini tam olarak biliyormusun?
-
yanlış hatırlamıyorsam band genişliği 53khz. radyolarda ise 88mhz ile 108mhz arasıydı ama emin değilim bu konuda yeterli bilgim yok.
-
çok sağol yiinede
-
SonKralice bunu yazdı:
-----------------------------
söyle bi alakasi var :)
ilk önce bizde
fm ve mono yaptik.
zaten hoparlör yaparken ögretmen bize frequencyleri anlatmisti.
dB = Ses
Hz = Sesin yüksekligi
+ ve - / resistant 0hm
HT MT TT
FQ
bu tür seyler.
okulda yaptik, malesef türkcem zayif oldugu icin kenime ifade edemiyorum :)
simdi gittim dosyami cikartim icine baktim. üsteki yazdiklarimi not almisim.
ve almanca yazan yazilar var bunlarida zaten türkceye cevirmem imkaniz olacaktir,
cünkü cogu kelime ingilizce. :)
-----------------------------ilk hz sesin yüksekliği değil dB de ses değil.herz Hz bir işaretin birim zamandaki tekrar sayısı olarak ifade edilir. dB ise kazancın logaritma cinsinden gösterilimi, 10log(G) burda g gain yani kazanç işaretin çıkışının girişe oranı. sesin yüksekliği ise o işaretin genliğiyle alakalıdır.
-
Almanyada eğitim bitmiş abi :D
-
Hertz = Frekans Birimi
dB = SPL (Sound Pressure Level - Ses Basınç Seviyesi) Birimi
-
almancadan anlamam ama o dediğin muhtemelen bass ve tizdir . inanmayacak bi durum yok fakat doğrusu bu tekrar kitabı açıp kontrol ettim(Analog Haberleşme-Ahmet H. KAYRAN-birsen yayın evi)
editcan: anadilde eğtim bu yüzden önemli